7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

7. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 7. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

SIĞIRTMANÇ MUSTAFA’NIN ÖYKÜSÜ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Toplumların geleceğinde çocukların nasıl bir yere sahip olduğunu nedenleriyle anlatınız.

• Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözlerinden birkaçını arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:  Atatürk’ün çocuklarla ilgili söylediği sözlerden bazıları şu şekildedir;
    • “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.”
    • “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”
    • “Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir.”

• Aşağıdaki görsellerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal’in çocuklara olan sevgisi ve çocuklarla geçirmiş olduğu güzel vakitlerde ne kadar mutlu olduğunu göstermektedir. 

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı

Metinde geçen bazı sözcüklerin anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamı verilen sözcükleri bularak bulmacada işaretleyiniz.

  • CevapAdları aynı olanlardan her biri
    ADAŞ

    Ilıca
    KAPLICA

    Güçsüz, zayıf, nahif
    ÇELİMSİZ

    Büyükbaş hayvan güden kimse, sığır çobanı, nahır
    SIĞIRTMAÇ

    Konak, çiftlik vb. yerlerde türlü işleri yapmakla görevli kimse.
    KAHYA

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Sığırtmaç Mustafa ile Atatürk nerede ve nasıl karşılaşmışlardır?

  • Cevap: Yalova’nın kırlığında bir yerde, 1929 yazında karşılaşmışlardır.

2. Sığırtmaç Mustafa, neden Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünmektedir?

  • Cevap:  Atatürk’ün Mustafa’nın cevabına güldüğü için.

3. Atatürk’ün para teklifi karşısında Sığırtmaç Mustafa’nın davranışını nasıl buluyorsunuz? Onun böyle davranmasının nedeni ne/neler olabilir?

  • Cevap: Mustafa’nın davranışı doğrudur. Onun böyle davranmasının sebebi aldığı terbiyedir. Mustafa, hak etmediği parayı almak istememektedir.

4. Atatürk’ün, Sığırtmaç Mustafa’nın karşısına kendisine benzeyen bir kişiyi çıkarmasındaki amacı ne olabilir?

  • Cevap: Çocuğun dikkatini ölçmek, zekasını sınamak için olabilir.

5. Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünen Sığırtmaç Mustafa’nın yerinde siz olsaydınız Atatürk’le neler konuşurdunuz?

  • Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

6. Sığırtmaç Mustafa subay olduktan sonra Atatürk’le karşılaşmış olsaydı neler hissederdi?

  • Cevap: Atatürk’e büyük minnet duyardı. Onun için elinden gelen bir şey varsa yapmak isterdi.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı

Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metninden alınan cümlelerden öznel olanların başına “Ö”, nesnel olanların başına “N” yazınız.

Sığırtmaç Mustafa; cılız, çelimsiz ve hastalıklı bir çocuktu.

  • Cevap: (N) Sığırtmaç Mustafa; cılız, çelimsiz ve hastalıklı bir çocuktu.
    (N) Cevizleri alıp karşılığında Mustafa’ya bir avuç parayı uzatırken yeniden adını sordu.
    (N) Otomobil, bir süre sonra kocaman bir binanın önünde durdu.
    (N) Ertesi gün, Sığırtmaç Mustafa’nın evlerinin önünde bir otomobil durdu.
    (N) Salonda bir adam ayakta durmuş ona bakıyordu.
    (N) Sığırtmaç Mustafa, karşısındaki adama yeniden dikkatle baktı.
    (N) Sığırtmaç Mustafa hemen Şişli Çocuk Hastanesine gönderildi.

4. ETKİNLİK 

Aşağıda verilen görsellerden yararlanarak okuduğunuz metni özetleyiniz.

  • Cevap: Mustafa bir gün sığırları otlatırken yirmi kadar atlıyla karşılaşır. Atlıların içinde Atatürk de vardır. Mustafa ile sohbet ederler. Mustafa sohbet esnasında Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünür. Mustafa konuştuğu kişinin Atatürk olduğunu sonradan anlar. Ertesi gün Atatürk çocuğu evinden aldırır. Yerine başka bir adam koyup çocuğun dikkatini ölçmek ister. Çocuktaki zekayı ve dürüstlüğü gören Atatürk Mustafa’yı okula yazdırır. Mustafa okuyor subay olur.

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı

Aşağıdaki kelime havuzundan seçtiğiniz kelime ve kelime gruplarının sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

  • Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

6. ETKİNLİK 

Aşağıda “Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metninden alınan bir bölüm verilmiştir. Bu bölümü oluşturan cümlelerde geçen çekimli fiilleri bularak örnekteki gibi işaretleyiniz.

  • Cevap: (Çekimli fiiller mavi renkle belirtilmiştir)
  • Atatürk:
    “Mustafa, seni çiftliğime kâhya yapacağım, ister misin?” diye sordu.
    Mustafa, kâhyanın anlamını bilmiyordu.
    “Kâhya ne demek?”
    “Çobanların en büyüğü demek!”
    Mustafa, karşılık vermedi. Atatürk:
    “Kâhyalık için sana ayda dört lira versem yetişir mi?”
    Mustafa çoktan razıydı.
    “Siz bilirsiniz.” dedi.
    Atatürk, şakayı daha fazla uzatmadı, ona gerçek düşüncesini söyledi:
    “Hayır Mustafa… Seni kâhya yapmayacağım, okula göndereceğim. Orada okuyup
    yazma öğreneceksin!

    Sığırtmaç 

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı

Sevgili öğrenciler, kendinizi “Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metnindeki kahramanın yerine koyarak Atatürk’e bir mektup yazınız. Mektubunuzda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine yer veriniz. Mektubunuzu verilen sayfa yapısına uygun bir şekilde imla ve noktalama kurallarına göre düzenleyiniz.

  • CevapDeğerli büyüğüm Atatürk,

    Bu vatan size çok şey borçlu. Ama ben daha çok şey borçluyum. Siz ülkemizi kurtardınız, gençliğin eğitimine büyük önem verdiniz. Daha iyi bir eğitim görmemiz için devrimler yaptınız. Sayenizde gençlerimizin çoğu okuyup ülkemize hizmet ediyorlar.

    Tüm bunların yanı sıra beni ayrıca okuttunuz. Beni çobanlıktan alıp okula gönderdiniz. Benimle bizzat ilgilendiniz. Çobanken bile vatanıma hizmet edebilirdim ama şimdi okudum ve vatanıma daha iyi hizmet etme fırsatı geçti elime. Üzerimde olan emeklerinizi asla unutmayacağım. Ömrüm boyunca da aynı sizin gibi vatanıma hizmet için çalışacağım.

    Değerli büyüğüm, her şey için teşekkür ederim. Umarım bir gün yeniden karşılaşırız. Ellerinizden öperim. Sağlıcakla kalınız.

Gelecek Derse Hazırlık

“Tarihimizde millî birlik ve beraberliğimizi yansıtan olaylar” ile ilgili araştırma yapınız. Araştırmalarınızı yaparken “gov” ve “edu” uzantılı güvenilir sitelerden yararlanınız.

Millet olmak, bazı ortak değerlerde bir araya gelmek demektir. Dil, tarih, vatan, kültür gibi ortak değerlerde buluşan her millet, ortak değerlerine sahip çıkmak ve bu ortak değerlerini artırmak zorundadır. Millet olmak, zor zamanlarda bir araya gelmeyi ve birbirine destek çıkmayı da gerektirir. Her ülkenin zor zamanları olmuştur ve bu zor zamanlarda bir araya gelerek millet olmanın gereğini yerine getirmişlerdir. Türk Milleti de zor zamanlarda bir araya gelmeyi iyi bilen yüce bir millettir. Tarihimizde milli birlik ve beraberliğimizi yansıtan olaylar içeriğimizin devamında listelenmiştir.

Milli Mücadele

Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatı

Büyük Erzincan Depremi

Gölcük Depremi

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Seyit Onbaşı Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 54, 55, 56, 57 Seyit Onbaşı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

SEYİT ONBAŞI

DERSE HAZIRLIK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Sayfa 54 Cevabı

1. “Seyit Onbaşı” ismini duyduğunuzda aklınıza neler gelmektedir?

  • Cevap: AZİM, VATAN AŞKI, TEK BAŞINA DEV MERMİYİ TAŞIMASI, ÇANAKKALE

2. (…)
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilal uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor!
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.
(…)
Mehmet Akif ERSOY

Dörtlüğü yorumlayıp arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Vatan uğruna şehit düşen bir asker aklıma gelmektedir. Onun vatan için ne kadar cesurca şehit olduğu anlatılmaktadır.

1. ETKİNLİK 

İzlediğiniz filmde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri yazınız. tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap: Anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK 

İzlediğiniz filmden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. “Çamlık” köyünün isminin “Koca Seyit” olarak değişmesinin sebebi nedir?

  • Cevap: Koca Seyit’e yani Seyit Onbaşı’ya duyulan hayranlık nedeniyle değişmiştir.

2. “Seyit Onbaşı” filmi sizde hangi duyguları uyandırdı? Niçin?

  • Cevap: Duygu ve düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

3. Sizce Seyit Onbaşı’ya dört insan gücü veren duygunun kaynağı ne olabilir?

  • Cevap: Vatan sevgisi ve inanç duygularıdır.

4. Bir turist rehberi olarak turistlere Seyit Onbaşı’yı nasıl anlatırsınız?

  • Cevap: Seyit Onbaşı, bir savaşın seyrini değiştirdiği gibi bir milletin kaderini de değiştiren, inanç abidesi bir kahramandır.

5. “Kimi Niğde’den, kimi Diyarbakır’dan, kimi Rize’den, kimi Edirne’den; kimi üniversite sırasından, kimi tarlasından kalkıp cepheye koştular.” Kumandanın bu sözleri Çanakkale Savaşı’nın hangi özelliğini göstermektedir?

  • Cevap: Çanakkale Savaşı, sadece askerlerin değil tüm Anadolu halkından insanların katıldığı bir savaş olduğunu gösterir.

6. Sizce Çanakkale geçilseydi neler olabilirdi?

  • Cevap: Kurtuluş Savaşı’nı kaybedebilirdik. Düşmanlar topraklarımıza girer, vatanımızı ele geçirirlerdi.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Sayfa 55 Cevabı

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) İzlediğiniz filmdeki çocuğun “Merak etme amca. Ben Koca Seyit köyündenim.” derken yaptığı “baş parmak hareketinin” anlamı ne olabilir?

  • Cevap: Köyün yönünü, ne tarafta olduğunu göstermektedir.

b) Konuşurken jest ve mimiklerinizi kullanır mısınız? Düşüncelerimizi ifade ederken jest ve mimiklerimizi neden kullanma ihtiyacı hissederiz?

  • Cevap: Anlattıklarımızın karşı tarafın daha iyi anlayabilmesi, daha etkili bir anlatım sağlamak, duygularımızı yansıtmak için jest ve mimiklerimizi kullanırız.

c) Başarılı bir iletişim için günlük hayatta beden dilinin önemi nedir?

  • Cevap: Beden dili etkili bir anlatım ve duyguların yansıtılması için önemlidir. Karşımızdaki insanın anlattıklarımızı yanlış anlamaması ya da anlattıklarımızı ciddiye alması, beden dilimizi etkili bir şekilde kullanmamıza bağlıdır. Böylece iletişimimiz daha sağlıklı olacaktır.

4. ETKİNLİK 

İzlediğiniz filmi canlandırmak amacıyla öğretmeninizin rehberliğinde bir grup oluşturunuz. Grup arkadaşlarınızla filmdeki kahramanları belirleyiniz. Rolleri paylaşarak sınıfta canlandırınız.

  • Cevap: Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

5. ETKİNLİK 

Seyit Onbaşı” filminde geçen aşağıdaki cümlelerden nesnel olanların başına (N), öznel olanların başına (Ö) yazınız.

(N) Köyümüzün adı önceden “Çamlık’mış”, sonradan “Koca Seyit” adını vermişler.

(Ö) Koca Seyit’in kahramanlıklarını Çamlık köylüleri kadar hiç kimse bilemez.

(Ö) Bu topraklar tarihin en büyük savaşına tanık olmaya hazırlanıyor.

(Ö) Birbirinden büyük yirmi dört savaş gemisi inanılmaz bir güce sahipti.

(N) Hafif yara alan zırhlılar geri çekilirken yalnızca Ocean (Oşın) adlı bir zırhlı kalmıştı

6. ETKİNLİK 

İzlediğiniz “Seyit Onbaşı” filminin hedef kitlesi ve amacı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Seyit Onbaşı filminin hedef kitlesi çocuklardır. Amacı, tarihimizin kahramanlarından olan Seyit Onbaşı’nın vatan sevgisi ve inancının nasıl olduğunu ve Çanakkale Savaşı hakkında kısa bilgi vermektir.

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Sayfa 56 Cevabı

Aşağıdaki metinde geçen haber ve dilek kipi almış fiilleri bulunuz. Bulduğunuz fiilleri ilgili kutulara yazınız.

Ya Sütlüce’nin Başına Gelenler
(…)
Düşman denizaltısı, Sütlüce’yi durdurur. Gemiye çıkan üç düşman subayı etrafı inceler. Kaptan Sezai Bey’e:
— Çanakkale’ye mi? der düşman subaylarından biri alaylı alaylı.
— Evet, diye cevap verir Kaptan Sezai Bey. Hastanelere malzeme götürüyorum. Öteki subay:
— Bunlar, Çanakkale’de savaşan askerlere giden erzaklar, savaş malzemesi değil, der.
Sonra da yanında bulunan daha yüksek rütbeli düşman subayına bakarak:
— Bu gemiyi de batıralım komutanım.
Üst rütbeli düşman subayı, yanında konuşan subaya bakar. Bu bakış: “Çeneni kapa ve sus!” demektir. Sonra da Kaptan Sezai Bey’e:
— Bu seferlik sizi bırakıyorum. Bir daha bu denizde size rastlarsam hiç tereddüt etmeden batırırım, diyerek gemiden ayrılır.
Böylece Sütlüce gemisi ve Kaptan Sezai Bey serbest kalarak yoluna devam etti. Gelibolu’ya vardığında derin bir “oh” çekti. Yükünü boşalttıktan sonra da yeni seferler için tekrar İstanbul’a döndü.
(…)

Cevap

  • Haber Kipi
    » durdurur
    » inceler
    » der
    » verir
    » götürüyorum
    » bakar
    » bırakıyorum
    » batırırım
    » ayrılır
    » etti
    » çekti
    » döndüDilek Kipi
    » batıralım
    » kapa
    » sus

8. ETKİNLİK 

Seyit Onbaşı, Çanakkale Savaşı’nda top mermisini kaldırırken neler hissetmiş olabilir? Kendinizi Seyit Onbaşı’nın yerine koyarak duygularınızı ifade ediniz.

  • Cevap: Duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz

9. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Sayfa 57 Cevabı

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Okulunuzda düzenlenecek kompozisyon yarışmasına katılmak için “Çanakkale Savaşı ve Vatan Sevgisi” konulu bir araştırma yapınız. Bu araştırmanız için bir taslak oluşturunuz.

Cevap

  • Araştırmanın Konusu:
  • Araştırmanın Ana Fikri:
  • Giriş Bölümü:
  • Gelişme Bölümü:
  • Sonuç Bölümü:

b) “Çanakkale Savaşı ve Vatan Sevgisi” konulu bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.

  • Cevap:  Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu saflarında yer alan Osmanlı Devleti, karşısında dünyanın en güçlü devletlerinden Fransa, İngiltere ve Rusya gibi ülkeleri bulmuştur. Osmanlı Devleti pek çok cephede aynı anda savaşmış ve Osmanlı Ordusu bu cephelerden özellikle birinde; Çanakkale Cephesi’nde üstün başarı sergilemiştir. Çanakkale Savaşı, milletimizin vatan sevgisinin vücut bulduğu cephedir. O nedenle Çanakkale Savaşı ve vatan sevgisi her zaman bir arada anılan, adeta ayrılmaz bir bütün gibidir.Fransa ve İngiltere, Rusya ile kara sınırları olmadığı için müttefikleri ile bağlantılarını denizler üzerinden sağlamak istemiştir. Bunu sağlamak adına Çanakkale ve İstanbul Boğazlarından geçerek Karadeniz üzerinden Rus topraklarına ulaşmayı amaçlamışlardır. Bu nedenle Çanakkale önlerine gelen Fransız ve İngiliz donanmalarına Çanakkale Boğazı’ndan geçiş izni vermek istemeyen Osmanlı Devleti arasında çatışmalar başlamıştır. Çanakkale Savaşı bu şekilde çıkmıştır. Çanakkale Savaşı sonunda İngilizler ve Fransızlar ile onların sömürgelerinden getirdiği askerler büyük bir yenilgiye uğrayarak Gelibolu Yarımada’sından ayrılmak zorunda kalmışlardır.

    Çanakkale Savaşı ve Vatan Sevgisi Örnekleri

    Çanakkale Savaşı’nda mükemmel bir vatanseverlik örneği gösteren Türk Milleti, varıyla yokuyla cepheye koşmuştur. Çanakkale Savaşı’nın başladığı 1915 yılında; Galatasaray Lisesi, Konya Lisesi ve İzmir Lisesi hiç mezun vermemiştir. Bütün lise son sınıf öğrencileri Çanakkale Savaşı’na içlerindeki vatan sevgisi ile adeta koşarak gitmiştir. Bunun yanı sıra pek çok lise 1915 yılında ve devam eden yıllarda mevcutlarının yüzde 10-15’ini ancak mezun verebilmiştir.

    İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencileri Şehit Oldu!

    İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören doktor adayları 1915 yılında Çanakkale Savaşı’na katılmak için okullarını bırakmışlardır. 2500 doktor adayı Çanakkale Cephesi’nde şehit düşmüştür. O dönem 1. sınıfta olan öğrencilerin mezun olmaları gereken 1921 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (Darül Fünun) hiç mezun verememiştir. Bu nedenle fakülte siyaha boyanmıştır.

c) Yazınızı okul panosunda paylaşınız.

  • Cevap

2 yorum yazılmış “7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir