7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48

7. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 7. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

DNA, gen, kromozom ne demek

DNA, gen, kromozom kavramları hakkında neler biliyorsunuz, anlamları nedir detaylar yazımızın devamında…

DNA, tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. 

Gen, Hücrenin kromozomlarında bulunan, canlı bireylerin kalıtsal karakterlerini taşıyıp ortaya çıkışını sağlayan ve nesilden nesile aktaran kalıtım faktörleridir.

Kromozom, Çekirdekte yer alan, kalıtsal özellikleri belirleyen molekülleri taşıyan yapılardır.

Konu ile ilgili detaylı bilgi 

Deoksiribo Nükleik asit veya kısaca DNA , tüm organizmalar ve mevcut virüslerin canlılık içermesi ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik uygulama taşıyan bir nükleik asittir . DNA’nın sağladığı işlev bilginin uzun süreli saklanmasıdır. Protein ziyaretinde RNA gibi hücrenin Diğer bileşenlerinin inşası için Gerekli Olan Bilgileri içermesinden Dolayi DNA; bir kalıp, şablon veya reçeteye benzetilir. Bu genetik bilgi ile DNA verilir genolarak adlandırılır. Ama yine de DNA dizilerinin yaratılmasıyla ilgili (kromozomların çerçevini ayarla gibi), bu genetik bilginin ne biçimindedir (hangi hücrelerde, hangi şartlarda).

Gen, bir kalıtım birimidir. Bir kromozomun bir parçasının nükleotid dizisidir. [1] Popüler ve gayrıresmi kullanımda gen sözcüğü, “ebeveynden çocuklarına geçen bir karakteristiği taşıyan biyolojik birim” anlamında kullanılır. [1] Kromozomun kesitleri ile genler birbirinden çok farklı ve büyüklüklerde (uzunluklarda) olabilirler. Genlerin büyüklükleri ve onu her zaman doğru orantılı değildir. 

Kromozom, (Yunanca, kromoz (renk), soma (vücut)); DNA ‘nın ” histon ” proteinleri içerisine sarulmasıyla, yoğunlaşarak oluşturduğu, canlılarda kalıtımı geçiren genetik düzendir. Mikronla ölçülüp ancak elektron mikroskobuyla görülebilirler.

Hücre, bitkisel ya da hayvansal her türlü yaşam biçimiminin en küçük birimidir. Her Hücre Bir sitoplazma ettik çekirdekten Meydana gelir,. ( Prokaryot canlılar hariç) Kromozomlar hücre çekirdeği içinde bulunurlar ve ipliksi yapıdadırlar. Kromozomlar, molekül yapıları çok iyi DNA (deoksiribo nükleik asit) zinciri ile histon denilen protein zincirinden. DNA zincirleri de özgül proteinleri sentezlemekle görevli gen adı verilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir