10. Sınıf Tarih MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98

10. Sınıf Tarih ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 10. Sınıf Tarih ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

10.Sınıf Tarih Ders kitabı MEB yayınları Cevapları sayfa 98
• İlmiye Sınıfı: İlmiye. Osmanlı Devleti’nde eğitim, yargı, fetva ve diyanet teşkilâtını oluşturan medrese menşeli ulemâ sınıfı.
• Tasavvuf: Tasavvuf ya da Sufilik, İslam’ın iç veya mistik yüzü olarak tarif edilir. Tasavvuf ve sufi kelimelerinin hangi kökten geldiği hakkında ihtilâf vardır. Sûfî kelimesinin kökü olarak en çok hüsn-ü kabul gören kelime, “yün” anlamına gelen Arapça “sûf”tur
• Kazasker: Kazasker ya da kadıasker, Osmanlı Devleti’nde şeri davalara bakan askeri hakim. Yetkileri arasında kadı, müderris ve din görevlisi atamaları, kadı kararlarını bozma, değiştirme ve yeni kararlar oluşturma gibi maddeler vardır. Yani kadı kararlarına itiraz kazaskerliğe yapılırdı.
• Medrese : Medrese, Müslüman ülkelerde orta ve yüksek öğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders kökünden gelir. Medreselerde ders verenlere “müderris”, onların yardımcılarına “muid”, okuyanlara “danışmend”, “softa” veya “talebe” adı verilir.
• Hat: Hat sanatı, Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır.
• Ulema : Alimler
• Kalemiye Sınıfı:  Osmanlı idari ve mali bürokrasisini oluşturan gruptur.
• Kadı :  Osmanlı Devleti’nde kaza adı verilen yerleşim yerlerine belli bir süre için merkezi yönetim tarafından atamış, görev bölgesindeki şer’i ve idari yargıdan tek başına sorumlu olan ayrıca mülki idare amiri, yerel yönetici ve emniyet müdürlüğü görevlerini yerine getiren bir kamu görevlisidir.
• Zanaat: Zanaat, sermayeden çok nitelikli emeğe dayalı; öğrenimin yanı sıra el becerisi ve ustalık gerektiren meslek. Bu tür mesleklerin erbâbına zanaatkar denir. Marangozluk, ayakkabıcılık, kuyumculuk, kumaş boyama, çömlekçilik, berberlik, bakırcılık gibi mesleklerin hepsi birer zanaattir.
• Seyfiye Sınıfı: Osmanlıda Yönetenler ve askeri sınıf

SORU: 1. Anadolu’nun İslamlaşmasında etkili olan âlimler ve sûfîler hangileridir?

-Ahmet Yesevî
-Mevlânâ Celâleddîn-î Rumî
-Yunus Emre
-Hacı Bektâş-ı Velî
-Hacı Bayrâm-ı Velî
-Ahî Evran
SORU: 2. Osmanlı Devleti’nde önemli sanat dalları hangileridir?
Dokumacılık
Ahşap işlemeciliği
Çini sanatında
Taş süsleme sanatı
Hat sanatı
Mimari
Diğer sanatlar;
Minyatür
Ebru sanatı
Nakkaşlık
Tezhip
SORU: 3. Osmanlı medreselerinde hangi ilimler tahsil edilmiştir?
Osmanlı medreselerinde; İslami ilimler ve akli ilimler okutulmuştur. Bu ilimler şunlardır;
Tefsir
Hadis
Kelam
Fıkıh
Matematik,
Astronomi
Fizik,
Mantık
Felsefe

Tıp gibi ilimler okutulmuştur.

Bir Yorum yazılmış “10. Sınıf Tarih MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir