6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 253

6. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Tema Birey ve Toplum Sayfa 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257 Sen de Bir İyilik Yap Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Sen de Bir İyilik Yap Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 250 Cevabı

1. Araştırdığınız haber metnini arkadaşlarınıza okuyarak bu haber metniyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Küçükçekmece Belediyesi, hayırseverlerle yardıma muhtaç kimseleri Küçükçekmece İyilik Merkezi (KİM) çatısı altında bir araya getiriyor. Bu kapsamda, ilçe sakinleri kullanmaktan vazgeçtiği, kullanılabilir durumdaki kıyafetleri Küçükçekmece İyilik Merkezi’ne bağışlıyor. Merkezin giyim mağazasında depolanan kıyafetler, hijyen ve temizliği sağlandıktan sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Merkez, 2015 yılında 2781 kişiye giyim yardımında bulundu. Yabancı uyruklu 383 kişinin de giyim ihtiyacına cevap verildi. (Kaynak: Habertürk)

2. Yaşadığınız ya da tanık olduğunuz bir iyilik öyküsünü arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap: Bir kere ben ve arkadaşlarım bir köy okuluna göndermek için kırtasiyelerden çeşitli okul malzemeleri almıştık. Bu malzemeleri öğretmenimizin yardımıyla koliledik ve okula gönderdik. Oradaki öğretmenler bu duruma çok sevindi.

1. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 253 Cevabı

A) Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını bulunuz. Bunların sözlükteki anlamlarını karşılarına yazınız.

Cevap:

OLASILIK: Bir şeyin olabilmesi durumu, olabilirlik, ihtimal.

TETİK: Çabuk davranan, çevik, dikkatli, uyanık.

YİTİRMEK: Ne olduğunu, nerede bulunduğunu bilememek, kaybetmek.

CAYMAK: Sözünden, kararından dönmek, vazgeçmek.

YİNELEMEK: Tekrarlamak.

SISKAÇok zayıf ve kuru, çelimsiz.

USULCA: Sessiz bir biçimde.

B) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.

  • Sınıfta kalma olasılığım var.
  • Geceleri her zaman tetikte olurdu.
  • Kalemimi okulda yitirdim sanıyordum.
  • Bugün sinemaya gitmekten caydık, tiyatroya gideceğiz.
  • İsmini birkaç defa yineledim ki iyice anlasın.
  • Sıska bir çocuk seni sordu.
  • Duyulmasın diye usulca anlattı.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Güniz Hanım, telefonu açtığında neden kaygılanmıştır? Anlatınız.

  • Cevap: Güniz Hanım telefonda başka birinin sesini duyduğu için kızının başına bir şey gelmiş olabileceğini düşünmüştür.

2. Canol’un hangi sözleri Güniz Hanım’ın güvenini kazanmasını sağlamıştır?

  • Cevap: Canol’un ismini, soy ismini ve okulunun ismini söylemesi Güniz Hanım’ın güvenini kazanmasını sağlamıştır.

3. Güniz Hanım’ın okul müdür yardımcısının yanına gitme nedeni nedir?

  • Cevap:  Güniz Hanım müdür yardımcısına çocuğun iyi davranışını övmek amacıyla gitmiştir.

4. Güniz Hanım, Canol’a teşekkür etmek için ne yapmıştir? Siz Güniz Hanım’ın yerinde olsaydınız Canol’u ödüllendirmek için ne yapardınız?

  • Cevap Güniz Hanım Canol’a teşekkür etmek için ona harçlık vermiştir. Ben Güniz Hanım’ın yerinde olsaydın Canol’a kitap hediye ederdim.

5. Canol’un teklif edilen ödülü kabul etmemesini nasıl yorumluyorsunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Bu davranışı olumlu buluyorum. İyilik karşılığı olduğu için değil, görevimiz olduğu için yaptığımız bir şey olmalıdır. Canol da böyle düşünmüş ve iyiliğin karşılığında ödül beklememiştir.

6. Metnin sonunda yer alan “İyilik yapmak hepimizin borcu. İllaki bir gün siz de birilerine bir iyilik edersiniz. O zaman ödeştik sayın.” sözlerinden ne anlıyorsunuz? Anlatınız.

  • Cevap: İnsanlar iyiliği bir sorumluluk olarak algılamalıdır. Bugün birinin iyiliğe ihtiyacı olduğunda ona yardımcı olmalıyız. Çünkü yarın da bizim başkasının iyiliğine ihtiyacımız olabilir.

7. Bir iyilik yaptığınızda ya da size bir iyilik yapıldığında neler hissediyorsunuz? Anlatınız.

  • Cevap:  İki şekilde de mutlu oluyorum. İyilik yaptığımda kendimi huzurlu hissediyorum. Bana iyilik yapıldığında da kendimi karşıdaki kişiye karşı minnettar hissediyorum. Ben de onun için bir şeyler yapmak istiyorum.

3. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 254 Cevabı

Canol’un fiziksel ve ruhsal özelliklerini metinden hareketle aşağıya yazınız.

  • Fiziksel Özellikleri: Zayıf, sıska.

    Ruhsal Özellikleri: Olgun, bilinçli, alçak gönüllü, iyiliksever, utangaç.

4. ETKİNLİK 

A) Okuduğunuz metni özetleyiniz.

  • Cevap: Güniz Hanım’ın telefonu çaldı. Kızının aradığını görünce telaşlandı. Telefonu açtığına bir erkek sesi duydu. Bu durum onu daha çok kaygılandırdı. Arayan çocuk telefonu parkta bulduğunu söyledi. Güniz Hanım’a okula gitmek zorunda olduğunui ismini, soy ismini ve okulunun ismini söyledi. Güniz Hanım bunları duyunca rahatladı. Taksiye binip okula gitti. Okula gittiğinde müdürle görüşmek istedi ancak hizmetliden müdür yardımcısının okulda olduğunu öğrendi. Müdür yardımcısı Tuncer Bey’e olanları anlattı ve öğrenciyi övdü. Canol odaya girdiğinde Güniz Hanım onu övdü ve teşekkür etti. Canol’a ödül olarak harçlık verdi. Canol bunu kabul edemeyeceğini, iyiliğin herkesin borcu olduğunu söyledi.

B) Özetlediğiniz hikâyenin ana fikrini yazınız.

  • Cevap:  İyilik yapmak her insanın borcudur.

5. ETKİNLİK 

A) Okuduğunuz metinde geçen deyimleri aşağıya yazınız.

  • Cevap: Yüreği ağzına gelmek, aklı başka yerde olmak, gözüne kestirmek, gözlerini kısmak, bakışlarını dikmek, göz göze gelmek.

B) Bu deyimlerin metnin anlamına olan katkısını açıklayınız.

  • Cevap: Bu deyimler metinde anlatımı güçlendirmiş ve anlatıma güzellik katmıştır.

6. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 255 Cevabı

Okuduğunuz hikâyede Canol’un müdür yardımcısının odasından ayrılmasından sonra sizce neler olmuştur? Düşüncelerinizden hareketle aşağıya hikâye edici bir metin yazınız.

Canol mahcup mahcup odadan ayrıldı. İki yetişkin insan, küçük bir çocuktan ders almış gibi şaşkın ama memnundular.

  • Cevap: Canol mahcup mahcup odadan ayrıldı. İki yetişkin insan, küçük bir çocuktan ders almış gibi şaşkın ama memnundular. Güniz Hanım Tuncer Bey’e teşekkür etti ve okuldan ayrıldı. Akşam kızı eve geldiğinde oldukça telaşlıydı. “Anne, telefonumu kaybettim. Çok özür dilerim.” dedi. Güniz Hanım kızının ağlamasına dayanamadı ve hemen telefonu ona verdi. Gökçe, Nerede buldun telefonu anneciğim?” diye sordu. Güniz Hanım “Bugün bir çocuk telefonunu parkta bulmuş. Rehberde ‘Annem’ yazısını görünce beni aramış. Telefonu alayım diye bana okulunun ismini verdi. Ben de gidip aldım.” dedi. Gökçe çok sevindi ve düşüncelere daldı. “Yaşıtım birinin bu kadar düşünceli ve iyi kalpli olduğunu bilmek ne güzel. Hem nasıl davranacağını da biliyormuş.” dedi. Güniz Hanım ” Üstelik teşekkür amacıyla verdiğim harçlığı da reddetti. Gerçekten çok iyi birisi.” dedi. Bunun üzerine Gökçe iyilik üzerine düşündü.

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 256 Cevabı

Canol, parkta bulduğu cep telefonunu sahibine ulaştıramasaydı aşağıdaki numaralardan hangisini aramalıydı? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Canol 155’i aramalıydı. Polis kayıp bir telefonu sahibine ulaştırabilir. Bunun dışında eğer şehirden uzakta, kırsal bir alanda yaşıyorsak 156 Jandarma bizlere bu konularda daha fazla yardımcı olur.

B) Yukarıdaki acil durum telefon numaralarını hangi durumlarda aramalıyız? Bu numaraları gereksiz meşgul etmenin yol açacağı olumsuzluklar neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: 110 İtfaiye’yi herhangi bir yangın durumunda aramalıyız. 112 Ambulans’ı birisi yaralandığında, hastalandığında aramalıyız. 155 Polis ve 156 Jandarma’yı ise birisinin suç işlediğine tanık olduğumuzda, bir yakınımız kaybolduğunda, bir kavga durumunda veya benzeri nedenlerle aramalıyız. Bu numaraları gereksiz yere meşgul ettiğimizde bu kurumlara ihtiyaç duyan başka insanların onlara ulaşmasını engellemiş ve çalışanların zamanını çalmış oluruz.

8. ETKİNLİK 

A) Canol’un okulunda okul temsilcisi seçilecektir. Aşağıda, okul temsilciliği seçiminde aday olan üç öğrencinin konuşma metinleri verilmiştir. Bu adaylardan hangisinin konuşmasını daha gerçekçi buluyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap Onur Orhan’ın konuşmasını daha gerçekçi buluyorum. Çünkü yapmak istediklerini açık bir şekilde dile getirmiştir. Projelerinden bahsetmiştir. Projelerini gerçekleştirme konusunda kesin sözler vermemiş, yapmaya çalışacağını dile getirmiştir. Ancak kalan iki adaydan birisi hiçbir konudan bahsetmemiş ve umutsuz konuşmuştur; diğeri ise yapması zor olan bir konu hakkında kesin konuşmuştur.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 257 Cevabı

B) Okul temsilciğine aday olduğunuzu düşünerek aşağıya bir konuşma metni yazınız. Bu metni arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanıza uygun bir hitap ifadesiyle başlayınız. Konuşmanızın sonunda sizi dinleyenlere teşekkür etmeyi unutmayınız.

  • Cevap: Değerli öğretmenlerim, sevgili arkadaşlarım,
    Adım Tuncay Kaplan. 8/B sınıfında öğrenciyim ve okul temsilcileri adaylarından biriyim. Daha önce pek çok konuda sorumluluk aldım ve yerine getirdim. Temsilcilik konusunda da kendime güveniyorum. Okulumuzdaki sorunların farkındayım. Çevre temizliği, kitap okuma etkinlikleri ve geziler konusunda çeşitli projeler hazırladım. Bu projeleri hayata geçirebilmek için desteklerinize ihtiyacım var. Daima dinleyen bir temsilci olacağıma söz veriyorum. Sorunlarınızı idareye zamanında ileteceğim ve çok çalışacağım. Beni daha yakından tanımak isterseniz sınıfımı ziyaret edebilirsiniz. Hepimiz kardeşiz ve okulumuzu daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Dostluk” konulu atasözleri araştırınız.

  • Cevap
  • Dost acı söyler.
  • Dost, dostun eğerlenmiş atıdır.
  • Fakir dost, çabuk unutulur.
  • Dostun attığı taş baş yarmaz.
  • Dost başa, düşman ayağa bakar.
  • Dost kara günde belli olur.
  • Dost ağlatır, düşman güldürür.
  • Dost, dostun ayıbını yüzüne söyler.
  • Dost kara günde belli olur.

 

38 yorum yazılmış “6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 253”

  1. ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN ÇÇÇOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOK TŞK EDER BEN

    1. sen sus yaaaaa ezik benim ortalamam 98 hahahahahaha ve tüm sınavlar girildi.Ilk yazılılar yani

  2. Evet çok işimize yarıyor Keşke her sitede Bunlar olsa bize böyle yardımcı olsalar çok işimize yarıyorlar Çok teşekkür ederiz🤗🤗🤗

  3. Merhabalar. Siteniz çok güzel fakat bazı hatalar var. Ayrıca şunu söylemeliyim yazılar çok profesyonelce. Bir öğrencinin yazmadığı çok belli. Ama site örnek amaçlı kullanılabilir.
    Saygılar…
    Esma BOZKUŞ

  4. Teşekkür ederim❤️👄💃🏼👠💍🌙💫✨✨🎇🌠🌌🌃🏙 🇹🇷🔢🔢🔢🔢

  5. BİZİM SINIFIN HEPSİ BU SİTEDEN BAKIYOR. HOCA DA BİR ŞEY DEMİYOR. ÇOK GÜZEL. İYİ Kİ BU SİTEYİ KURMUŞLAR🙏.🙏🙏

  6. çok teşekkür ederiz.Daha iyi anlıyorum bu siteden ama bencede biraz profesyonelce yazılmış bu yazılar.Öğretmen anlar.

Esma için bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir