9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ada Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzletilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

1. Çeşitli basın yayın organlarından sigaranın sağlığa olan zararlarına ilişkin haberler
toplayarak bunları sınıf arkadaşlarınıza okuyunuz.

Sigara bu hastalığa da neden oluyor

Yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, atriyal fibrilasyon (AF) ve sigara, inmenin en önemli risk faktörlerinden biri olarak gösterildi.

Türkiye’de yılda yaklaşık 200.000’e yakın inme vakası görülüyor, yani ortalama 3 dakikada bir kişi inme geçiriyor ve inme ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. 29 Ekim Dünya İnme Günü sebebiyle görüş belirten Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol ve sigaranın inme riskini artıran en önemli faktörler olduğunu, ayrıca kalpte bir ritim bozukluğu olan ve yaşla birlikte görülme sıklığı artan atriyal fibrilasyonun da inmenin en önemli nedenlerinden biri olduğunu ve Türk halkının yaklaşık yarısının bu risk faktörlerinden en az birini taşıdığını vurguladı.
İnme (beyin felci), beyin atardamarlarının herhangi bir nedenle tıkanması sonucu bireyin hareket, his ve/veya algılama yetilerinin bir kısmını ani olarak kaybetmesi olarak tanımlanıyor. 29 Ekim Dünya İnme Günü sebebiyle görüş bildiren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi, Avrupa Kardiyoloji Derneği Üyesi, Türk Kardiyoloji Derneği ve Avrupa Kardiyoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, risk faktörleri hakkında önemli bilgiler verdi: “Yaşlanma, cinsiyet, yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), yüksek kolesterol düzeyi, aile hikayesi, hareketsiz yaşamtarzı, kilo fazlalığı, sigara kullanım gibi risk faktörleri kalp hastalığını hazırlayan başlıca etmenlerdir. İnme geçiren hastaların dörtte üçü 60 yaş civarındadır. İnme riski 60 yaş sonrasında her 10 yılda 2 kat daha artar. 55 yaş üzeri erkeklerde kadınlara göre daha yaygın görülür. Yaş ilerledikçe ötelenmiş risk nedeniyle inme oranı kadınlarda da artar. Daha önce geçirilmiş iskemik inme ve geçici inme sonrası tekrarlanma riski oldukça yüksektir.”

2. Sigaranın zararlarına ilişkin bir poster hazırlayarak okul panonuza asınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir