8. Sınıf İnkılap Tarihi Nev Kitap Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196

8. Sınıf İnkılap Tarihi ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 8. Sınıf İnkılap Tarihi ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 196 Cevabı

8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 196 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

Soru:Yukarıdaki tablonun doğru olabilmesi için hangi iki ülkenin yer değiştirmesi gerekmektedir?
A) Yunanistan – Yugoslavya
B) Afganistan – İran
C) Afganistan – Yugoslavya
D) Romanya – Irak

  • CevapC

Soru:7 “Sökmen, bugünden itibaren davaya resmen el kondu. Antakya-İskenderun ve havalisinin adı bundan böyle Hatay’dır. Cemiyetinizin adını ‘Hatay Egemenlik Cemiyeti’ olarak değiştirin ve faaliyetinizi bu isim altında yürütün.”
Atatürk’ün, “Antakya – İskenderun ve Havalisi Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” başkanı Tayfur Sökmen’e verdiği talimata bakılarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
A) Tayfur Sökmen Hatay Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanıdır.
B) Atatürk, Fransa ile Türkiye arasında yıllardır süregelen bir sorunu çözmek için harekete geçmiştir.
C) Hatay Egemenlik Cemiyeti silahlı bir örgüttür.
D) Antakya-İskenderun bölgesi, Hatay’dan ayrılmak istemektedir.

  • CevapB

Ç. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız. Yanıtlarınızı öğrenci ürün dosyasına koyunuz.

Soru:1 Musul’un kaybedilmesinde İngiltere’nin rolü nedir? Açıklayınız.

  • CevapLozan Kofgeransı’nın en çetin meselelerden biri, Musul’un kimde kalacağıydı. Musul, Türkiye için hayati derecede öneme sahipti. İngilizler için de gerek petrol yatakları gerekse Hindistan ticaret yolunun güvenliği için vazgeçilmezdi. Türk heyetine başkanlık eden İsmet Paşa, Musul’da Türk-Kürt ayrımı yapılmaksızın çoğunluğun Türk olduğunu vurgulayarak bölgenin Anadolu’dan ayrılamayacağını söyledi. Görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine İsmet Paşa’nın, “referandum’ yapılması teklifi İngiliz heyetine başkanlık eden Lord Curzon tarafından, “Bölge halkının rey verme alışkanlığı bulunmadığı, bu konuda tecrübe sahibi olmadıklarından plebisitin amacını anlayamayacakları” gerekçesiyle reddedildi. İngilizler, meselenin Cemiyet-i Akvam’da ele alınmasını gündeme getirdi. 

Soru:2 Türk dış politikasının dayandığı “gerçekçilik” ve “uluslararası hukuka bağlılık” ilkelerini örneklerle açıklayınız.

  • Cevap:  
  • Akılcı ve gerçekçi olmak
  • Devletlerarası sorunları çatışma yolu ile değil hukuksal yollarla çözmek
  • Dış politikanın iç işler ile uyumlu olabilmesini sağlamaktır.

Soru:3 Yabancı okullarda Türk öğretmenler tarafından Türkçe okutulacak dersler hangileridir? Bu uygulamanın temel nedeni nedir?

  • CevapTÜRKÇE, TARİH VE COĞRAFYA

Soru:4 Lozan Barış Antlaşması’nın Boğazlar konusundaki kararını Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile karşılaştırarak Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin önemini açıklayınız.

  • Cevap:  Boğazların hakimiyeti, tamamen Türkiye’ye bırakıldı. Türk – Sovyet Birlikleri ilişkilerinde ayrılık söz konusu oldu. Bu antlaşma ile Türkiye, boğazlarda asker bulundurabilme olanağı elde etti.  Böylelikle Doğu Akdeniz civarında güçlendi. Türkiye’nin, diğer ülkeler arasında daha önce de söz konusu olmuş olan saygınlığı arttı

Soru:5 Mustafa Kemal’in olumsuz sağlık koşullarına rağmen Hatay sorunuyla ilgilenmesini onun kişilik özelliklerinden hangileriyle bağdaştırabilirsiniz? Açıklayınız.

  • CevapKendi hayatı pahasına bile olsa vatanın çıkarlarını ve vatan toprağının her bir karışını her şeyin üstünde tutmasına ok güzel bir örnektir. 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir