8. Sınıf İnkılap Tarihi MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186

8. Sınıf İnkılap Tarihi ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 8. Sınıf İnkılap Tarihi ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 186 Cevabı

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 186 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

SoruA. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız.

1. Atatürk yaşamının son döneminde dış politikada……..Hatay.. ..sorunu ile yakından ilgilenmiştir.
2. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhurbaşkanı…….İsmet İnönü,. ..olmuştur.
3. Türkiye’nin II. Dünya Savaşı yıllarında yürüttüğü dış politikaya……..Denge.. ….. politikası adı verilir.
4. 1940’ta çıkarılan…….Millî Korunma,.. …..Kanunu ile üretim, dağıtim ve tüketim faaliyetleri hükûmetin kontrolü altina alınmıştir.
5. Atatürk’ün vefatindan sonra kurulan ilk muhalefet partisi,..…Millî Kalkınma… .Partisidir.

B. Aşağıdaki soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.

Soru:1. Türkiye’nin çok partili siyasi hayata geçmesinde etkili olan dış etkenler nelerdir?

  • Cevap:   Türkiye’de cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra tek partili bir rejim dönemi yaşanmıştır. Çok partili sistemlerin denenmesi ve başarısız olması tam anlamıyla demokrasiye geçişi güç kılmıştır. Türkiye’nin çok partili siyasi hayata geçmesinde etkili olan iç ve dış etkenler bulunmaktadır. Türkiye’nin çok partili siyasi hayata geçmesinde özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan siyasi ve sosyal sorunlar nedeniyle demokratikleşme temayülünün gerçekleşmesi ve bütün dünyanın buna zorlanmasıdır. Böylece Türkiye Cumhuriyeti’nde 1946 yılında gerçekleşen çok partili sisteme geçiş olarak ilk seçim gerçekleşmiştir. Ardından 1950 seçimlerinde de çok partili sistemde iktidar değişikliği yaşanmıştır.

Soru:2. I. Dünya Savaşı’ndan sonra dünya barışını korumak için kurulan Milletler Cemiyetinin hangi tutumu, II. Dünya Savaşı’nın çıkmasında etkili olmuştur?

  • CevapÇok ağır barış antlaşmaları imzalanmıştır. Bunun yanında kazanan galip devletlerin çıkarlarını korumak dışında bir şey yapmamıştır. Bundan dolayı çıkan sorunlar başka bir savaşa neden olacaktır.

Soru:3. II. Dünya Savaşı yıllarında yaşanan ekonomik sorunlara karşı hükûmet hangi tedbirleri almıştir?

  • Cevap:
  • Enerji tasarrufuna gidilmiştir.
  • Vergiler çıkarılmıştır
  • Ekmek vs yaşamsal gıdalar ve ihtiyaçlar karneye bağlanmıştır.

Soru:4. II. Dünya Savaşı’ndan sonra demokratik yönetimleri güçlendirmeye ve yaygınlaştirmaya yönelik uluslararası politikaların hız kazanmasının nedeni nedir? Açıklayınız.

  • Cevapİkinci Dünya Savaşı’ndan sonra demokratik yönetimleri güçlendirmeye ve yaygınlaştırmaya yönelik uluslararası politikaların hız kazanmasının nedeni insani değerlerin ve milli egemenliklerin zarar görmesidir. Bunun önüne geçmek ve insana değer verilmesi için bu yönetim şekillerinin güçlendirilmesi gündeme gelmiştir.

Soru:5. 21 Temmuz 1946’da yapılan seçimlerin Türk siyasi tarihi açısından önemi nedir? Açıklayınız

  • Cevapİlk çok partili seçim olması ve artık siyasi hayatımızın çok partili sisteme uygun hale gelmesidir.

Soru:6. Atatürk’ün fikir ve eserlerinin evrensel olduğuna dair kanıtlar nelerdir?

  • CevapAtatürk’ün fikir yapısı, hiçbir sistemle kalıplanacak nitelikte değildir. Kendisine özgü bir “hürriyet” anlayışı olsa da bütün dünyanın örnek aldığı evrensel bir liderdir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir