8. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

8. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 8. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Biyoteknoloji Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tutku Yayıncılık 2. Ünite DNA ve Genetik Kod Sayfa 65, 66, 67, 68, 69, 70  Biyoteknoloji Etkinlik Soruları ve Cevapları

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı

Alışveriş merkezlerinde, bardakta mısır satıldığını görmüşsünüzdür. Bu mısırlar, evde yediğiniz mısırlardan farklı olarak daha iri taneli ve daha şekerlidir. Bu farkın nedeni mısırlara daha iri görünümlü ve şekerli olmaları için gen eklenmesi olabilir mi? Bu şekilde üretilen başka besinler de var mıdır?

  • Cevabı:  Kesinlikle gen eklenmesidir. Çünkü insanların beğenisini kazanmak ve daha çok para kazanmak için sağlıklı olmasa da genlerle oynayarak bunu elde etmek mümkündür.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı

Biyoteknoloji

Teknolojinin günlük hayattaki birçok uygulaması sonucu robotlar, navigasyon cihazları ve akıllı telefonlar geliştirilmiştir. Teknolojinin biyoloji üzerindeki uygulamaları ise biyoteknoloji olarak adlandırılır. Sizce biyoteknoloji uygulamaları nelerdir?

  • Cevabı: Biyoteknoloji, bilimsel metod ve tekniklerle hayvan, bitki ve mikroorganizmalardan yararlanarak onların yapılarını kültür ortamında değiştirip geliştirerek yeni ürünler elde edilmesidir. Canlıların yapılarında çeşitli teknolojiler kullanılarak değişiklikler meydana getirmek, bu sayede ihtiyacımız olan ürünlerin üretilmesini sağlayan teknolojiye Biyoteknoloji denir.

Gen Tedavisi

Genetik mühendisliğinin uygulamalarından biri gen tedavisidir. Bu yöntemle hücredeki eksik ya da hatalı genlerin işlevini üstlenecek yeni genlerin hücreye aktarılması hedeflenmektedir. Hastalığa neden olan genlerin düzeltilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Islah

İnsanlar tarafından daha verimli bitki ve hayvan ırklarının elde edilmesi ıslah çalışması olarak adlandırılır. Bu yöntemde istenmeyen özellikler yapay seçilim yapılarak ayıklanıp istenilen amaca yönelik olanların bir araya getirilmesi sağlanır. İnsanlar, aynı türün farklı özelliklerine sahip bireylerini çaprazlayarak, çeşitli özellikler bakımından atalarına göre daha üstün yavrular elde etmişlerdir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı canlıların genleri kullanılarak ıslah çalışmaları yapılabilmektedir. Örneğin sıcak ortamda yetişen bir çilek bitkisine soğuğa direnç gösteren bir canlının bazı genleri aktarılarak soğuğa dirençli çilekler elde edilebilmiştir. Ayrıca zor ve olumsuz koşullara dayanıklı, kaliteli besinler ıslah çalışmaları sayesinde üretilebilmektedir.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı

Klonlama

Bir tek bireyden alınan hücrenin çoğaltılarak ana bireyle tamamen aynı genetik yapıda yeni birey oluşturulması işlemine klonlama denir. Klonlama sayesinde yapay organlar üretilmesi ve organ nakli bekleyen hastaların sağlığına kavuşması hedeflenmektedir. Bu yöntem geliştirilerek günümüzde bir canlının hücresindeki DNA’nın tamamı kopyalanabilmiştir. Bilim insanları, Dolly (Doli) adını verdikleri bir koyunu bu şekilde elde etmiştir. Aşağıda bir koyunun klonlanması açıklanmıştır.

Aşılama

Aşılama, hastalık etkeni olan bir mikrobun zayıflatılarak veya öldürülerek vücuda verilmesi işlemidir. Bu sayede vücut, verilen mikrobu tanır ve ona karşı savunma elemanı oluşturur. Böylece hastalık etkeniyle karşılaştığında onunla kolayca savaşabilir.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 68  Cevabı

Gen aktarımı

Genetik mühendisleri, bakterileri kullanarak bir canlıya ait geni başka bir canlıya aktarmayı ve genin sayısını artırmayı başarmışlardır. Örneğin gen aktarımı sayesinde bakterilerin insülin hormonu üretmesi sağlanmış ve bu hormon, şeker hastalığının tedavisinde kullanılmıştır. Genetik alanında yapılan bu tür çalışmalar ile genetik hastalıkların tedavi edilmesi mümkün olabilecektir.

Biyoteknolojik Uygulamaların İnsanlığa Etkisi

Sizce tarımdan tekstile; tıptan temizliğe kadar hayatımızın birçok alanında yer alan biyoteknoloji çalışmaları insanlık için yararlı mıdır yoksa zararlı mıdır?

  • Cevabı:  Bitki, hayvan ve mikroorganizmalar üzerinde gerçekleşen parça ya da organizma olarak değişikliklerin yeni gen düzenlemeleriyle farklı görevler için kullanılması sayesinde biyoteknoloji meydana gelmektedir. Biyoteknolojinin yararları olduğu gibi zararları da bulunmaktadır.Biyoteknoloji sayesinde ülke ekonomisinin gelişmesi, bilimin ve tekniğin ilerlemesi mümkün gözükmektedir. Biyoteknoloji sağlık, tarım, hayvancılık, sanayi, teknoloji alanlarında önemli bir yere sahiptir. Bu sayede ekonomik kalkınmanın bir kısmını oluşturmaktadır.

    Biyoteknoloji yararları, zararlarından çok daha fazladır. Bunun sebebi teknolojinin iyi olarak kullanılması ve yan etkilerinin azaltılması için çalışmalar yapılmasıdır. Biyoteknoloji günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Biyoteknoloji sayesinde birçok ihtiyaçlarımızı karşılarız. Bununla beraber şehir hayatı ve köy hayatı modern bir hayata kavuşur.

    Biyoteknolojinin yararları şu şekildedir:

    *Bulaşıcı ve salgın hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde etkili olmaktadır.

    *Aşı sektöründe endüstriyel üretimin geliştirilmesinde etkili olmaktadır.

    *Üretilen ilaçların geliştirilmesinde etkili olmaktadır.

    *Tedavi amacıyla geliştirilen yapay hücre ve dokuların meydana gelmesinde kullanılmaktadır.

    *Genetik hastalıkların azaltılması ve önlenmesinde etkili olmaktadır.

    *Kanserde gen tedavisinde kullanılmaktadır.

    *Tarımda verimi arttırmak için kullanılmaktadır.

    *Bazı bitki türlerinin geliştirilmesinde kullanılmaktadır.

    *Bitkilerde faydalı ve kaliteli maddelerin meydana gelmesinde etkili olmaktadır.

    *Yapay tohum geliştirmek için kullanılmaktadır.

    *Özgün hayvan ırklarının genomlarının çıkarılmasında kullanılmaktadır.

    *Hayvancılıkta daha verimli ürünlerin elde edilmesi anlamına gelmektedir.

    *Sağlığa zararlı gıda üretiminin engellenmesinde etkili olmaktadır.

    *Gıdada zehirlenmelerin önüne geçilmesi için kullanılmaktadır.

    *Aşıların geliştirilmesi ve hormonların üretiminde kullanılmaktadır.

    *Kriminal DNA analizinin yapılmasında kullanılmaktadır.

  • Biyoteknolojinin zararları şu şekildedir:

    *Biyoteknoloji taraflı olarak kullanıma çok müsaittir.

    *Biyolojik silah yapımında kullanılmaktadır.

    *Biyolojik silahlar canlılara ve cansız ortama zarar vermektedir.

    *Genetiği değiştirilmiş organizmaların sebze ve meyve üretiminde kullanılmasına neden olmaktadır.

    *Biyoteknoloji kullanımı nedeniyle toksik atıklar meydana gelmektedir.

    *Proteinlerin zarar görmesine neden olur.

    *Birçok canlının ölmesine ve besin zincirinin bozulmasına neden olmaktadır.

    *Ekosistemin bozulmasına neden olmaktadır.

Günümüzdeki biyoteknoloji uygulamalarını, bunların olumlu ve olumsuz etkilerini çeşitli kaynaklardan araştırınız. Yukarıdaki araştırma verilerinden de yararlanarak bu konuyu arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevabı: 

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı

Bir genetik mühendisi olduğunuzu hayal ediniz. Gelecekteki genetik mühendisliği ve biyoteknoloji uygulamalarının neler olabileceğini hayal gücünüzü ve bilgilerinizi kullanarak görselle ya da yazılı olarak ifade ediniz.

  • Cevabı: Gelecekte genetik mühendisleri istedikleri özelliklerde genleri kodlama yaparak yapay türler elde edebilecekler. Örneğin bir canlı türünde hem uçma özelliği, hem sürünme özelliği hem köpek gibi havlayabilen hemde kuş tüyüne sahip bir canlıyı üretebilecekler.
  • Şuan bir çok ülkede yapılan klonlama işlemleri nesli tükenecek hayvanlar için ve  insanlar üzerinde yapılacak.
  • Biyoteknoloji ile küresel ısınmaya, sera gazına sebep olan kimyasalları atmosferden çekerek içine hapseden bitkiler üretilecek.
  • Vücuda verilen bir bakteri türü ile kanser hücreleri tespit edilip, sağlam hücrelere zarar vermeden yok edilecek.
  • Canlıların genlerinde ayarlamalar yaparak ölünce hemen fosilleşmesi sağlanacak ve böylece petrol üretimi hızlanacak.
  • Organ ve doku üretimi yapılabilecek, hasar görmüş organların tekrar iyileşmesi sağlanabilecek.
  • Tüp bebek tedavisi sırasında anne ve babanın genlerinde var olan bozukluklar düzeltilebilecek, istenen özelliklere ve cinsiyete sahip çocuklar dünyaya gelebilecek.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı

Bölüm Sonu Değerlendirmesi

Yukarıdaki bilgilere göre biyoteknolojik uygulamaların insanlık için yarar ve zararlarının neler olabileceğini aşağıda noktalı yerlere yazınız.

  • Cevabı:Biyoteknolojinin yararları şu şekildedir:

    *Bulaşıcı ve salgın hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde etkili olmaktadır.

    *Aşı sektöründe endüstriyel üretimin geliştirilmesinde etkili olmaktadır.

    *Üretilen ilaçların geliştirilmesinde etkili olmaktadır.

    *Tedavi amacıyla geliştirilen yapay hücre ve dokuların meydana gelmesinde kullanılmaktadır.

    *Genetik hastalıkların azaltılması ve önlenmesinde etkili olmaktadır.

    *Kanserde gen tedavisinde kullanılmaktadır.

    *Tarımda verimi arttırmak için kullanılmaktadır.

  • Biyoteknolojinin yararları şu şekildedir:

    *Bulaşıcı ve salgın hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde etkili olmaktadır.

    *Aşı sektöründe endüstriyel üretimin geliştirilmesinde etkili olmaktadır.

    *Üretilen ilaçların geliştirilmesinde etkili olmaktadır.

    *Tedavi amacıyla geliştirilen yapay hücre ve dokuların meydana gelmesinde kullanılmaktadır.

    *Genetik hastalıkların azaltılması ve önlenmesinde etkili olmaktadır.

    *Kanserde gen tedavisinde kullanılmaktadır.

    *Tarımda verimi arttırmak için kullanılmaktadır

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.