8. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 215

8. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 8. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Elektrik Yükleri ve Elektriklenme Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tutku Yayıncılık 7. Ünite Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi  Sayfa 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216  Elektrik Yükleri ve Elektriklenme Etkinlik Soruları ve Cevapları

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 207 Cevabı

Elektrik enerjisi nasıl üretilir? Tahmin ediniz.

  • Cevap: Elektrik, teknik anlatımla, bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü ise elektrik akımı üreten bir makinadır. Elektriğe ihtiyaç duyduğumuz tüm alanlarda, büyük miktardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallarına ihtiyaç duyarız.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı

Günlük yaşamda başka hangi olaylarda elektriklenmeden faydalanılır?

  • CevapElektriklenmenin günlük yaşamdaki uygulamalarından biri fotokopi makineleridir. Fotokopi makinelerinde metal bir plaka, kopyasını çıkaracağımız kâğıdın yazılı kısımlarına denk gelecek şekilde elektrikle yüklenir. Toner adı verilen koyu renkli bir toz, bu plakanın yüklü kısımlarına yapışır. Sonra altından geçen boş kâğıdı boyayarak görüntünün kâğıda aktarılmasını sağlar. Otomotiv ve beyaz eşya sanayisinde de cisimler boyanırken elektriklenmeden faydalanılır. Yüzeyler sprey boya kullanılarak boyanır. Spreyler, içindeki boyayı elektrik yüküyle yükler. Yüklü boya ile zemin arasında oluşan çekim kuvveti sayesinde yüzey boyanır.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 209 Cevabı

Elektriklenme

Teknolojideki elektriklenme ve elektriklenmelerin meydana geldiği bazı doğa olaylarını araştırınız. Elde ettiğiniz sonuçları arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap:  Yıldırım çarpması sonucu birçok insan ölür ya da yaralı olarak kurtulur. Bu doğa olaylarının temelinde elektriklenme vardır. Rüzgârların etkisiyle hareket eden bulutlar havayla sürtünme sonucu elektriklenerek yüklenir. Zıt yüklü bulutların birbirine yaklaşmasıyla bulutlar arasında, bulutun yeryüzüne yaklaşmasıyla da bulutla yer arasında yük atlaması olabilir. Bu durumda geçici bir süreyle kırık çizgi biçiminde şiddetli bir ışık oluşur. Bu ışık şimşek olarak adlandırılır. Şimşek çakması sırasında gök gürültüsü dediğimiz, patlamaya benzer yüksek bir ses de oluşur. Bulutla yeryüzü arasındaki yük atlaması, diğer bir söyleyişle elektrik boşalması buluttan yere doğru ise yıldırım dediğimiz doğa olayı gerçekleşir.

Üzerimizde yünlü giysiler olduğunda bunların vücudumuzla sürtünmesi sonucu vücudumuz elektrik yüklenebilir. Böyle bir durumda kapı kolu gibi cisimlere ya da bir arkadaşımıza dokunduğumuzda oluşan elektrik boşalmasını ufak bir çarpılma ve ortaya çıkan çıtırtı şeklinde hissederiz. Bu olay, çok küçük yıldırımlar olarak düşünülebilir.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 213 Cevabı

Elektriklenme Çeşitleri

Halıya sürttüğünüz bir balonu kardeşinizin saçlarına yaklaştırdığınızda saçlarının hareketlendiğini gözlemlersiniz. Yaptığınız etkinlikte de cam çubuk ve ebonit çubuğu kumaş parçalarına sürterek elektriklendirdiniz. Bu şekilde yapılan elektriklenmeye sürtünme ile elektriklenme denir. Acaba cisimlerin başka hangi yollarla elektriklenmesini sağlayabilirsiniz? Elektriklenme çeşitleri nelerdir?

  • Cevap:

Elektriklenme çeşitleri şu şekildedir:

*Dokunma İle Elektriklenme

*Sürtünme ile Elektriklenme

*Etki ile Elektriklenme

Dokunma ile elektriklenme şu şekildedir:

Dokunma ile elektriklenmede iletken cisimler arasındaki yük geçişinden bahsedilir. Yüklü bir cismin, yüksüz bir cisme dokundurulması sonucunda yüksüz cisim, bir yükle yüklenir yani elektriklenir. Buna dokunma ile elektriklenme denir.

Şekli belli cisimlerin dokunma ile elektriklenme sonucunda yük dağılımları çaplarıyla orantılı olarak dağılmaktadır.

Sürtünme ile elektriklenme şu şekildedir:

Sürtünme ile elektriklenme yalıtkan cisimlerde meydana gelir. Çünkü yalıtkan cisimlerin elektriği iletebilmesi için dışarıdan bir kuvvete maruz kalmaları gerekir. Yalıtkan cisimleri, başka bir cisme sürterek elektriklenme sağlanırsa buna sürtünme ile elektriklenme denir.

Mesela, ebonit çubuk yalıtkandır. Yün bir kumaşa sürttüğümüzde elektrikle yüklenir.

Etki ile elektriklenme şu şekildedir:

En biri yüklü iki cismin birbirine yaklaştırılmasıyla cisimler üzerindeki yük dağılımının düzenli hale gelmesi şeklinde oluşan elektriklenmeye etki ile elektriklenme denir. Etki ile elektriklenmede cisimlerde – ve + yükler itme ve çekme olayları karşısında bir düzen alır.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 216 Cevabı

Bölüm Sonu Değerlendirmesi

1) Aşağıda destek çubuğuna asılı dört adet, yüklü cisim verilmektedir. Bunlardan B cismi, pozitif yüklüdür. Aşağıda belirtilen işlemler bu cisimlere sırasıyla uygulanıyor. Aşağıdaki bilgilerden faydalanarak diğer cisimlerin hangi yükle yüklendiğini belirleyiniz.

  • Cevap:

• B cismi D cismine yaklaştırıldığında cisimlerin aralarında çekme kuvveti oluşuyor.
• C cismi D cismine yaklaştırıldığında cisimlerin aralarında çekme kuvveti oluşuyor.
• C cismi A cismine yaklaştırıldığında cisimlerin aralarında itme kuvveti oluşuyor.
• A cismi B cismine dokundurulduktan sonra cisimlerin aralarında itme kuvveti oluşuyor.

2) Aşağıda; yüklü cisimlerin arasına yalıtkan tekerlekli, metal ,nötr birer oyuncak araba konularak hazırlanmış bir düzenek görülmektedir. Bu düzeneklerdekiarabaların hareket edip etmeyeceklerini ya da hangi yönde hareket edeceklerini belirleyiniz.

  • Cevap:

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir