7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

7. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 7. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

SIĞIRTMANÇ MUSTAFA’NIN ÖYKÜSÜ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Toplumların geleceğinde çocukların nasıl bir yere sahip olduğunu nedenleriyle anlatınız.

• Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözlerinden birkaçını arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:  Atatürk’ün çocuklarla ilgili söylediği sözlerden bazıları şu şekildedir;
    • “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.”
    • “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”
    • “Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir.”

• Aşağıdaki görsellerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal’in çocuklara olan sevgisi ve çocuklarla geçirmiş olduğu güzel vakitlerde ne kadar mutlu olduğunu göstermektedir. 

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı

Metinde geçen bazı sözcüklerin anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamı verilen sözcükleri bularak bulmacada işaretleyiniz.

  • CevapAdları aynı olanlardan her biri
    ADAŞ

    Ilıca
    KAPLICA

    Güçsüz, zayıf, nahif
    ÇELİMSİZ

    Büyükbaş hayvan güden kimse, sığır çobanı, nahır
    SIĞIRTMAÇ

    Konak, çiftlik vb. yerlerde türlü işleri yapmakla görevli kimse.
    KAHYA

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Sığırtmaç Mustafa ile Atatürk nerede ve nasıl karşılaşmışlardır?

  • Cevap: Yalova’nın kırlığında bir yerde, 1929 yazında karşılaşmışlardır.

2. Sığırtmaç Mustafa, neden Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünmektedir?

  • Cevap:  Atatürk’ün Mustafa’nın cevabına güldüğü için.

3. Atatürk’ün para teklifi karşısında Sığırtmaç Mustafa’nın davranışını nasıl buluyorsunuz? Onun böyle davranmasının nedeni ne/neler olabilir?

  • Cevap: Mustafa’nın davranışı doğrudur. Onun böyle davranmasının sebebi aldığı terbiyedir. Mustafa, hak etmediği parayı almak istememektedir.

4. Atatürk’ün, Sığırtmaç Mustafa’nın karşısına kendisine benzeyen bir kişiyi çıkarmasındaki amacı ne olabilir?

  • Cevap: Çocuğun dikkatini ölçmek, zekasını sınamak için olabilir.

5. Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünen Sığırtmaç Mustafa’nın yerinde siz olsaydınız Atatürk’le neler konuşurdunuz?

  • Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

6. Sığırtmaç Mustafa subay olduktan sonra Atatürk’le karşılaşmış olsaydı neler hissederdi?

  • Cevap: Atatürk’e büyük minnet duyardı. Onun için elinden gelen bir şey varsa yapmak isterdi.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı

Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metninden alınan cümlelerden öznel olanların başına “Ö”, nesnel olanların başına “N” yazınız.

Sığırtmaç Mustafa; cılız, çelimsiz ve hastalıklı bir çocuktu.

  • Cevap: (N) Sığırtmaç Mustafa; cılız, çelimsiz ve hastalıklı bir çocuktu.
    (N) Cevizleri alıp karşılığında Mustafa’ya bir avuç parayı uzatırken yeniden adını sordu.
    (N) Otomobil, bir süre sonra kocaman bir binanın önünde durdu.
    (N) Ertesi gün, Sığırtmaç Mustafa’nın evlerinin önünde bir otomobil durdu.
    (N) Salonda bir adam ayakta durmuş ona bakıyordu.
    (N) Sığırtmaç Mustafa, karşısındaki adama yeniden dikkatle baktı.
    (N) Sığırtmaç Mustafa hemen Şişli Çocuk Hastanesine gönderildi.

4. ETKİNLİK 

Aşağıda verilen görsellerden yararlanarak okuduğunuz metni özetleyiniz.

  • Cevap: Mustafa bir gün sığırları otlatırken yirmi kadar atlıyla karşılaşır. Atlıların içinde Atatürk de vardır. Mustafa ile sohbet ederler. Mustafa sohbet esnasında Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünür. Mustafa konuştuğu kişinin Atatürk olduğunu sonradan anlar. Ertesi gün Atatürk çocuğu evinden aldırır. Yerine başka bir adam koyup çocuğun dikkatini ölçmek ister. Çocuktaki zekayı ve dürüstlüğü gören Atatürk Mustafa’yı okula yazdırır. Mustafa okuyor subay olur.

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı

Aşağıdaki kelime havuzundan seçtiğiniz kelime ve kelime gruplarının sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

  • Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

6. ETKİNLİK 

Aşağıda “Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metninden alınan bir bölüm verilmiştir. Bu bölümü oluşturan cümlelerde geçen çekimli fiilleri bularak örnekteki gibi işaretleyiniz.

  • Cevap: (Çekimli fiiller mavi renkle belirtilmiştir)
  • Atatürk:
    “Mustafa, seni çiftliğime kâhya yapacağım, ister misin?” diye sordu.
    Mustafa, kâhyanın anlamını bilmiyordu.
    “Kâhya ne demek?”
    “Çobanların en büyüğü demek!”
    Mustafa, karşılık vermedi. Atatürk:
    “Kâhyalık için sana ayda dört lira versem yetişir mi?”
    Mustafa çoktan razıydı.
    “Siz bilirsiniz.” dedi.
    Atatürk, şakayı daha fazla uzatmadı, ona gerçek düşüncesini söyledi:
    “Hayır Mustafa… Seni kâhya yapmayacağım, okula göndereceğim. Orada okuyup
    yazma öğreneceksin!

    Sığırtmaç 

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı

Sevgili öğrenciler, kendinizi “Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metnindeki kahramanın yerine koyarak Atatürk’e bir mektup yazınız. Mektubunuzda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine yer veriniz. Mektubunuzu verilen sayfa yapısına uygun bir şekilde imla ve noktalama kurallarına göre düzenleyiniz.

  • CevapDeğerli büyüğüm Atatürk,

    Bu vatan size çok şey borçlu. Ama ben daha çok şey borçluyum. Siz ülkemizi kurtardınız, gençliğin eğitimine büyük önem verdiniz. Daha iyi bir eğitim görmemiz için devrimler yaptınız. Sayenizde gençlerimizin çoğu okuyup ülkemize hizmet ediyorlar.

    Tüm bunların yanı sıra beni ayrıca okuttunuz. Beni çobanlıktan alıp okula gönderdiniz. Benimle bizzat ilgilendiniz. Çobanken bile vatanıma hizmet edebilirdim ama şimdi okudum ve vatanıma daha iyi hizmet etme fırsatı geçti elime. Üzerimde olan emeklerinizi asla unutmayacağım. Ömrüm boyunca da aynı sizin gibi vatanıma hizmet için çalışacağım.

    Değerli büyüğüm, her şey için teşekkür ederim. Umarım bir gün yeniden karşılaşırız. Ellerinizden öperim. Sağlıcakla kalınız.

Gelecek Derse Hazırlık

“Tarihimizde millî birlik ve beraberliğimizi yansıtan olaylar” ile ilgili araştırma yapınız. Araştırmalarınızı yaparken “gov” ve “edu” uzantılı güvenilir sitelerden yararlanınız.

Millet olmak, bazı ortak değerlerde bir araya gelmek demektir. Dil, tarih, vatan, kültür gibi ortak değerlerde buluşan her millet, ortak değerlerine sahip çıkmak ve bu ortak değerlerini artırmak zorundadır. Millet olmak, zor zamanlarda bir araya gelmeyi ve birbirine destek çıkmayı da gerektirir. Her ülkenin zor zamanları olmuştur ve bu zor zamanlarda bir araya gelerek millet olmanın gereğini yerine getirmişlerdir. Türk Milleti de zor zamanlarda bir araya gelmeyi iyi bilen yüce bir millettir. Tarihimizde milli birlik ve beraberliğimizi yansıtan olaylar içeriğimizin devamında listelenmiştir.

Milli Mücadele

Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatı

Büyük Erzincan Depremi

Gölcük Depremi

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Bir Şehidin Son Mektubu Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 58, 59 Bir Şehidin Son Mektubu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

BİR ŞEHİDİN SON MEKTUBU

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Sayfa 58, 59 Cevabı

  • Cevap: Bu etkinlikte herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

5 yorum yazılmış “7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59”

  1. selamun aleyküm gardaşlarım. sizde benim gibi burayı keşfetmiş ve ödevleri burdan yapıyonuz. neyse gardaşlarım Allaha Emanet Olun …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir