7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44

7. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 7. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Mürefteli Kadınlar ve Emin Astsubay Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Mürefteli Kadınlar ve Emin Astsubay Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

MÜREFTELİ KADINLAR ve EMİN ASTSUBAY

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Millî birlik ve beraberliğin önemini açıklayınız.

  • CevapMillî birlik, bireyleri millî çıkarlar etrafında birleştiren, ferdin kendisinde ve mensup olduğu millette öz güvenin oluşmasını sağlayan bir duygudur. Millî birlik ve beraberliğin sağlanmasında milletin varlığından kaynaklanan millî güç unsurları önemli derecede etkilidir. Bu unsurlar, sosyo – kültürel, siyasi, askerî, ekonomik ve teknolojik güç olarak sıralanabilir.

• Atalarımız Millî Mücadele Dönemi’nde ne gibi zorluklarla karşılaşmışlardır?

CevapHepimizin de bildiği gibi Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin ulu önderi ve kurtarıcı kahramanıdır. Atatürk, Türk devletini bulunduğu uçurumdan kurtarmıştır ve bu süre zarfından da bir çok engellerle karşılaşmıştır.Özellikle Kurtuluş savaşı dönemlerinde ülkenin her köşesi işgal altındaydı ve bu sırada da millet milli bir ruhla ülkeyi düşman işgalinden kurtarmak için dört elle çalışmıştır ve ülke adeta yaşamak için savaş veriyordu. Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele döneminde karşılaştığı en büyük engel ise İstanbul Hükumeti idi. Çünkü İstanbul Hükumeti Atatürk’ün milli mücadele yolundaki çalışmalarına sürekli taş koymaya çalışıyordu ve engellemek istiyordu ve İstanbul Hükumeti bu amaçla Mustafa Kemal başta olmak üzere milli mücadele sürecine katılan herkesi idam cezasına çarptırdı. Ancak bu dönemde düşman işgalleri hız kesmeden devam ediyordu ve çıkan isyanlar gönüllü birliklerin savunma yapmasını daha da zorlaştırıyordu.

• Çanakkale Savaşı ile ilgili bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

CevapÇanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri’ce; Osmanlı Devleti’nin başkenti konumundaki İstanbul’u alarak boğazların kontrolünü ele geçirmek, Rusya’yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak, Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amacı ile açılan cephe. 

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı

a) Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

  • Cevap
  • tuğla: balçığın kalıplara dökülüp güneşte kurutulduktan sonra özel ocaklarda pişirilmesiyle yapılan, duvar örmekte kullanılan, düzgün geometrik biçimli yapı gereci.
  • hasta bakıcı: Hastabakıcılık; Bir hastalığın iyileştirilmesinde, doktorun öğütlerini yerine getirip hastaya bakma işidir; bu bakımdan hekimliğin yardımcısıdır.
  • ilgi: iki ya da daha çok şey arasında herhangi bir benzerlik, bağlılık, ilişki.
  • şefkat: sevecen olma durumu.

b) Metinden bulduğunuz kelimeleri kullanarak “Millî Mücadele” ile ilgili bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Tarih boyunca Türk milleti savaşçı bir toplum olarak tarih sahnesindeki yerini korumuştur ve vatanına, bayrağına, bağımsızlığına sonuna kadar sahip çıkan bir toplumdur bu sebepten dolayı da geçmişten günümüze kadar diğer ülkeler gibi Türk milletinin de gerek Çanakkale Savaşında gerek Sarıkamış harekatında gerekse diğer bir çok savaşta vatan uğruna şehitleri olmuştur. Milli mücadele döneminde de Türk milleti bu azmini, kararlılığını; vatanına, bayrağına ve bağımsızlığına olan sevgisini göstermiştir ve bu uğurda canlarını dişlerine takmıştır.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Okuduğunuz metinde Mürefte kasabası hakkında hangi bilgiler verilmiştir?

  • Cevap: Mürefte, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı küçük bir deniz kasabadır. Balkan Savaşı sırasında Bulgarların eline geçmiştir. Onlar, burayı yakıp yıkmışlardır ama buna rağmen güzelliği yerindedir. Bu yörede tuğla ocakları, ipekçilik ve bağcılık meşhurdur.

2. Çanakkale Savaşı sırasında sizce Mürefte kasabası neden önemli bir yere sahiptir?

  • Cevap: Çünkü Yaralılara bakmak savaşta çok önemli bir durum ve ihtiyaçtı.  Mürefteli kadınların da çok büyük katkısı ilse savaşta yaralılara bakılmıştır Mürefte’de. Çanakkale’de yaralanan subay ve erlerimiz burada kurulan hastane ve bakım evlerine getirilerek tedavi ediliyordu. Bu sırada Mürefte’nin tek okulu da hastaneye dönüştürülmüştü. Okul sıralarının üzerine yataklar seriliyor, hastalar burada tedavi oluyordu.

3. Mürefteli kadınların hasta bakıcılık ve hemşirelik dışında yaptığı işler nelerdir?

  • Cevap: Her kadın, evinde yaptığı ev yemeklerini buraya getiriyor, yaralılara elleriyle yediriyordu. Hastalar bundan çok memnun kalıyordu. Zaten Mürefteli kadınların yakınları da askerdi. Yaralılara bakarken kocalarını, kardeşlerini hatırlıyor; kendilerini avutuyorlardı. Bazen kadınlar yaralı askerlere moral veriyor Onların ilaçlarını veriyor, yemeklerini yediriyorlardı.

4. Mersinli Emin Astsubay neden Mürefte’ye getirilmiştir?

  • Cevap: Mersinli Astsubay Emin Bey, Yeşilsırt’ta yaralı bir askere yardım ederken atılan bir el bombasıyla sırtından yaralandığı için tedavi amacıyla getirilmiştir.

5. O dönemde yaşamış olsaydınız Çanakkale Savaşı’nda sizin de yapabileceğinizi düşündüğünüz yardım çalışmaları neler olabilirdi?

  • Cevap:  İnsanların yardımına koşardım. Gerek cephede gerekse de cephe gerisinde elimden ne gelirse sonuna kadar yapmaya gayret ederdim. Hatta bu uğurda can bile verirdim.

6. Metnin ana fikri nedir?

  • Cevap: Çanakkale’de Destanı yazan kadınlarımız

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı

a) “Mürefteli Kadınlar ve Emin Astsubay” metninden deyimlerin kullanıldığı cümleleri bularak örnekteki gibi kutulara yazınız.

  • Cevap:  eline geçmek: Balkan Savaşı sırasında Bulgarların eline geçmişti.
  • Canla başla çalışmak / görülmeye değer olmak : Mürefteli kadınların canla başla çalışmaları gerçekten görülmeye değerdi.
  • kendini avutmak: Yaralılara bakarken kocalarını, kardeşlerini hatırlıyor; kendilerini avutuyorlardı.

b) Bulduğunuz deyimlerin metne olan katkısını belirleyiniz.

  • Cevap: Metni anlam ve içerik bakımından zenginleştirmektedir. Bunun yanında metnin akıcılığını sağlamaktadır. Dil bakımından daha zengin bir metin ortaya çıkmaktadır.

4. ETKİNLİK 

Görselleri verilen ana karakterlerin adlarını ve özelliklerini metinden hareketle altlarına yazınız.

  • Cevap: 1. görsel Hemşire SERPİL HANIM
  • Cevap: 2. görsel: Mersinli Emin Astsubay

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı

Metni, okurken altını çizdiğiniz bölümlerden hareketle özetleyiniz.

  • Cevap: Mürefte’nin tanıtımı. Sonrasında Çanakkale Savaşı için önemi. Buradaki kadınların azmi ve yaralılara nasıl baktıkları. Mersinli Emin Astsubay’ın Mürefte’ye getirilmesi. Serpil Hanım’ın onu tedavi etmesi anlatılmaktadır.

6. ETKİNLİK 

Seçtiğiniz kadın kahramanlardandan birisiyle ilgili hazırladığınız sunumu yapınız.

  • Cevap: Milli Mücadele kadın milli kahramanlarımızdan olan Şerife Bacı’ doğumu bilinmemektedir.  Aralık 1921, Seydiler / Kastamonu’da vefat etmiştir. Milli Mücadele döneminde  İnebolu’ya çıkarılan silah ve cephanenin, Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırılmasında yaşlı erkeklerle kadınların da insanüstü çalışmaları olmuştur. Tarihe geçen bu insanlarımızdan biri de Seydilerli, İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşırken, donarak şehit olan Şerife Bacı’dır. Şerife Bacı, 1921 Aralık ayının çetin kış koşullarının hüküm sürdüğü günlerde; Kastamonu Kışlası önünde, sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile cephane taşırken mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak ölmüştür.

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki metinleri okuyarak soruları cevaplayınız.

a) Metinlerin hangisinde yazar olayın kahramanıdır?

  • Cevap: A metni. Çünkü metin birinci tekil kişi ağzından yani kahraman ağzından anlatılmaktadır.

b) Hangi metinde yazar başkalarının başından geçen olayları anlatmıştır?

  • Cevap: B metni çünkü üçüncü tekil şahıs anlatımı vardır.

c) Birinci tekil kişi ekleriyle çekimlenen fiiller hangi metinde yer almıştır? Neden?

  • Cevap: A metni. Çünkü metin birinci tekil kişi ağzından yani kahraman ağzından anlatılmaktadır.

ç) Üçüncü tekil kişi ekleriyle çekimlenen fiiller hangi metinde yer almıştır? Neden?

  • Cevap: B metni çünkü üçüncü tekil şahıs anlatımı vardır.

8. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı

a) Aşağıda mastar hâlinde verilmiş fiilleri istenen kip ve kişi ekleriyle çekimleyerek örnekteki gibi yazınız.

  • Cevap:   sormak – gereklilik kipi – 2. çoğul kişi → sormalısınız

    araştırmak – şart kipi – 1. çoğul kişi → araştırsak

    yazmak – gelecek zaman – 1. tekil kişi → yazacağım

    temizlemek – emir kipi – 2. tekil kişi → temizle

    çekmek – şimdiki zaman – 3. çoğul kişi → çekiyorlar

    beklemek – istek kipi – 1. tekil kişi → bekleyeyim

    görüşmek – bilinen geçmiş zaman – 3. tekil kişi → görüştü

b) Çekimlediğiniz fiillerin anlamlarında oluşan değişiklikleri yazınız.

  • Cevap:  Fiiller zaman, şahıs ve dilek anlamları kazanmışlardır.

9. ETKİNLİK 

“Birlik, beraberlik, vatan, fedakârlık, savaş, özgürlük, millet” kelimelerinden yola çıkarak A4 kağıdına “Millî Mücadele” temalı bir şiir yazınız. Yazdığınız şiire uygun bir başlık belirleyiniz. Şiirinizi sınıf panosunda paylaşınız.

  • Cevap:  Milli mücadele başladı,
    İnsanlar zorlandı,
    Ama liderimiz Atatürk,
    Yendik sonuçta onları!Türkler bu savaşta,
    Büyük bir çile çekti,
    Ama birlik savaşımız,
    Özgürlük ve zaferle sona erdi.

    Sevindi o zaman Türkler,
    Gurur duydu millet,
    Biz yenmiştik zaferle,
    Düşman baktı kin ile.

    Osmanlı Devleti,
    Güçlüydü inan ki,
    Ama Cumhuriyet,
    Bilesin ki daha iyi!

Gelecek Derse Hazırlık

• “Atatürk’ün çocuk sevgisi” ile ilgili şiirler bulunuz. Bulduğunuz şiirleri yazarak sınıf panosunda sergileyiniz.

  • Cevap:  Atam büyük liderdi
    Çocukları severdi
    Çocuklar bir ülkenin
    Geleceğidir derdi.Bazen çocuklaşırdı
    Oynar şakalaşırdı
    Eğer fırsat bulursa
    Onlarla yarışırdı.

    Çoktu çocuk sevgisi
    Hiç bitmezdi ilgisi.
    Sevimli çocuk Ülkü
    Olmuştu sevgilisi.

• Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözlerini derleyiniz.

  • Cevap:  “Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdiği seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir.”“Çocuğun sözleri ruhumda büyük bir heyecan yarattı. Bunu anlatamam. Gözyaşlarım bunun açık ifadesidir. Ben hayatta çok az ağlayan bir adamım, o da burada oldu.” (1925’te Uşak’ta bir Şevkat Yurdu’nu ziyareti sırasında öksüz bir çocuğun konuşmasının ardından.)

    “Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, her koşulda yetişkinlerden daha özel olarak ele alınmalıdır.”

    “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizlersiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”

    “Türk çocuklarından beklediğimiz; sağlam vücut, işlek zeka ve temiz yürektir.”

    “Çocuk sevgisi, insan sevgisi için bir ihtiyaçtır.”

    “Bir gün ulusu, sizin gibi beni anlamış gençliğe bırakacağımdan çok memnun ve mesudum.”

    “Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize tahsilin hududu ne olursa olsun, her şeyden evvel, Türkiye’nin istiklaline, temel benliğine, milli geleneklerine düşman olan unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.”

 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Vatan Destanı Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 40, 41, 42, 43, 44 Vatan Destanı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

VATAN DESTANI

DERSE HAZIRLIK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Sayfa 40 Cevabı

1. Vatan sevgisi denilince aklınıza gelen ilk beş kelimeyi söyleyiniz.

  • CevapVatan, “Bir milletin üzerinde hür ve bağımsız olarak yaşadığı toprak parçası, bir devletin egemenlik sahası.” anlamına gelir.

    Vatan sevgisi denince aklıma şu beş kelime geliyor;

    Atatürk

    Milli Mücadele

    Bayrak

    Şehit

    bağımsızlık

2. “Cumhuriyet” kavramı ile ilgili bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • CevapDevleti idare edenlerin seçimle iş başına geldiği yönetim şekline cumhuriyet denir. Cumhuriyet denilince herkesin aklına farklı şeyler gelebilir. Ancak benim aklıma, Mustafa Kemal Atatürk geliyor. Çünkü O, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan etmiştir. Bu sayede halkımız yönetimde söz sahibi olmuştur. Ayrıca aklıma şehitlerimiz, bayrağımız ve İstiklal Marşımız’da geliyor.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Sayfa 41 Cevabı

Okuduğunuz şiirde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını bulunuz. Metnin bağlamından hareketle anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap

  • Kelime:şan
  • Tahminim: şöhret
  • Sözlük Anlamı: şan, ün, şöhret.

*********

  • Kelime: destan
  • Tahminim: olağanüstü olayları anlatan metinler
  • Sözlük Anlamı: tarih öncesinin tanrıları, tanrıçaları, yarı tanrıları ve yiğitleriyle ilgili olağanüstü olayları öyküleyici bir yöntemle ve koşuk olarak anlatan en eski bir yazınsal tür

*********

  • Kelime: levent
  • Tahminim: kahraman
  • Sözlük Anlamı: Osmanlı donanmasında ve kıyılarında görev yapan asker sınıfı.

*********

  • Kelime: Müjde
  • Tahminim: güzel haber
  • Sözlük Anlamı: sevindirici, mutluluk verici haber.

*********

  • Kelime: cihan
  • Tahminim: Üzerinde yaşanan yer.
  • Sözlük Anlamı: dünya.

*********

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şiirde vatanın tarihî köklerini hatırlatan cümleler nelerdir?

  • Cevap

Hep böyle bulutlar içinde başın,
Hilali kucaklar her vatandaşın.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Müjdeler fısıldar Ergenekon’dan:
Bu sese gönülden hayran gibisin.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Ey ana toprağı, ey Anadolu!
Açıldı önünde terakki yolu.

2. Yaşadığınız toprakları sıradan bir yer olmaktan çıkaran, vatan yapan ruh nedir?

  • Cevap: Aynı dilde aynı milli duygu ve düşünceler içerisinde bulunmaktır. Bir vatanı vatan yapan o toprak parçası üzerindeki yaşanmışlıklar ortak tarih ve kültürdür. 

3. Vatandaş olmanın şartları nelerdir?

  • Cevap
  • Yabancı uyruklu kişi kendi milli kanununa, eğer vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olması gerekir.
  • Vatandaşlık başvurusu tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,
  • Vatandaşlık başvurusu yapan kişinin Türkiye’de kalıcı olarak yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmesi  gerekir.
  • Vatandaşlık başvurusu yapanın genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamalıdır.
  • Vatandaşlık başvurusu yapan kişin iyi ahlak sahibi olması gerekir.

4. Vatanı anlamlı kılan değerler nelerdir? Anlatınız.

  • Cevap: Bayrak, dil birliği, gelenek görenekler, dinde hoşgörü, ortak sevinç ve üzüntüde birleşme

5. Bayrağın ve vatanın tüm geçmişi sizi oluşturuyorsa siz aslında kaç yaşındasınız? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Biz aslında vatan ne zamandır ayaktaysa ne zamandan beri yaşıyorsa biz de o kadar yaşlıyız demektir. 

6. Vatanımızın olması ile hür olmamız arasında nasıl bir ilişki vardır? Yorumlayınız.

Cevap: Bir insan vatanı yoksa vatansız demektir. Vatansız insan bu dünyada yalnız demektir. Hiç bir yere ait değil hiç kimseyle bir bağı yok demektir. 

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz şiire üç farklı başlık bulunuz.

Cevap

  • Tek Kelimeden Oluşan Başlık: VATAN
  • Kelime Grubundan Oluşan Başlık: VATAN SEVGİSİ
  • Soru Cümlesinden Oluşan Başlık: VATAN AŞKI BİTER Mİ?

4. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Sayfa 42 Cevabı

Okuduğunuz şiirde vatanın nelere benzetildiğini örnekte olduğu gibi karşılarına yazınız.

Ey, bütün cihana bedel Türkeli!
Açtığın cenklerin yoktur evveli.
Tarih bir nehir ki coşkundur seli.
Sen ona nisbetle, umman gibisin.

  • Cevap: UMMAN

Hep böyle bulutlar içinde başın,
Hilali kucaklar her vatandaşın.
Geçse de asırlar, tazedir yaşın,
O kadar leventsin, fidan gibisin.

  • Cevap: FİDAN

Ey ana toprağı, ey Anadolu!
Açıldı önünde terakki yolu.
Hamdolsun her yanın bereket dolu,
Cennette bir yeşil meydan gibisin.

  • Cevap CENNETTE YEŞİL BİR MEYDAN

Yeni bir ay ördün al bayrağına,
Girdin en sonunda irfan bağına,
Medeni hayatın nur ırmağına,
Ezelden susamış ceylan gibisin.

  • Cevap:  CEYLAN

5. ETKİNLİK 

Okuduğunuz şiirin temasını ve ana duygusunu ilgili boşluklara yazınız.

Cevap

  • Tema: vatan
  • Ana Duygu: Vatan aşkı

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Sayfa 43 Cevabı

Bağımsızlık” kavramının çağrıştırdığı kelimeleri yazınız. Yazdığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ederek TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

  • Cevap:  özgürlük, hürriyet, bayrak, mücadele, dış düşmanlar

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki eylemleri tablolarda verilen kip ve kişi eklerine göre örnekteki gibi çekimleyiniz.

koş

  • Gereklilik Kipi: koşmalı
  • 2. Tekil Kişi: koşmalısın
  • Çekimli Fiil: koşabilirse

bil

  • Geniş Zaman: bilir
  • 2. Çoğul Kişi: bilirsin
  • Çekimli Fiil: bilmeliler

çalış

  • Şart Kipi: çalışsa
  • 3. Çoğul Kişi: çalış
  • Çekimli Fiil: çalışacak

gez

  • Şimdiki Zaman: geziyorum
  • 1. Tekil Kişi: geziyorum
  • Çekimli Fiil: geziyorlarmış

oyna 

  • Gelecek Zaman: oynayacak
  • 3. Tekil Kişi: oynayacak
  • Çekimli Fiil: oynayacaklar

bekle

  • İstek Kipi: beklesin
  • 1. Çoğul Kişi: bekleyeyim
  •  Çekimli Fiil: beklemeliyim

8. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı (2. Kitap) Sayfa 43 Cevabı

“Cumhuriyet Bayramı” ile ilgili hazırladığınız sunumunuzu arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap

9. ETKİNLİK 

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Aşağıda verilen kavram havuzundaki kelimelerden hareketle bir şiir yazınız. Şiirinizi oluştururken noktalama işaretlerini kullanmayınız. Noktalama işareti kullanılması gereken yerleri ( ) ile belirtiniz.

birlik – Anadolu – bayrak – vatan – Cumhuriyet – tarih – şanlı – sevgi

  • CevapBayraktır bir ulusu ulus yapan

    Acı çeken bilir ancak onsuz kalan

    Vatan ve Anadolu toprağı dedin mi

    Boştur artık geriye kalan   ( . )

    Vatan ve bayrak kolay kazanılmaz ( . )

    Vatanını seven hain olamaz

Tarih bile bunu yazmaz

Bu vatan için dalgalanmalı bayrak

O zaman bu vatan yıkılmaz ( . )

b) Şiirinizde ( ) ile belirttiğiniz yerleri uygun noktalama işaretleri ile doldurunuz. Noktalama işaretlerinin kullanılmasının şiirin okunuşuna yaptığı katkıyı yorumlayınız.

  • Cevap: Şiirin daha etkili ve güzel şekilde okunmasına yardımcı olmaktadır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Millî Mücadele’de Atatürk’ün rolü üzerine bir araştırma yapınız.

Kurtuluş Savaşı aşamalarını araştırarak başlıklar hâlinde not alınız.

  • Cevap

1-Kuva-yi Milliye Hareketi

2-Mustafa Kemal’in Samsun’a Çıkışı ve Milli Bilincin Uyandırılması

3-Milli Birlik ve Beraberlik Yönünden Dayanışmanın Önemi

4- İşgallere Karşı ilk Direniş

5- Direniş

6- Lozan Görüşmeleri

2 yorum yazılmış “7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir