7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 231

7. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 7. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Sanat Sayfa 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239  Aşık Veysel Şatıroğlu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Aşık Veysel Şatıroğlu Metni Cevapları (1.Kitap)

• Bildiğiniz halk türküleri hangileridir?

  • Cevap: Çıktım Belen Kahvesine Baktım Ovaya, Dersini Almış Ediyor Ezber, Deniz Üstü Köpürür. 

• Ozanlık geleneği hakkında neler biliyorsunuz?

  • Cevap: Âşıklık ve halk ozanlığı Anadolu’da toplumun öncüsü olmuş bir gelenek, halka mal olmuş bir kültürdür. Yaşamını halkla birlikte idame ettiren ozan, sazıyla sözüyle halkın sesidir.

• Halk ozanlarından hangilerini tanıyorsunuz?

  • Cevap: Aşık Veysel, Aşık Mahzuni, Ali Ekber Çiçek, Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş.

• “Aşık atışması” ne demektir?

  • Cevap: Ozanlar, sazlı sözler söyleyerek şiirleri anlık olarak da yazabilirler. Bu durumda sazlı söz söyleyen ozanlara “aşık” denir. Aşıkların karşılıklı olarak şiirler söyleyip daha iyisini dile getirme yarışmasına da aşık atışması denir. 

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 235 Cevabı

Okuduğunuz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz. Bu kelimelerin anlamlarına ilişkin tahminlerinizi yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap: Anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Âşık Veysel, ne zaman ve nerede doğmuştur?

  • Cevap: 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğmuştur.

2. Âşık Veysel’in gözlerini kaybetmesine neden olan olayları anlatınız.

  • Cevap: Veysel yedi yaşında iken çiçek hastalığı nedeniyle sol gözünü kaybeder. Bir gün inek sağarken babasının arkasında bir değnekle durduğunu fark etmez ve aniden arkasını dönünce babasının elindeki değnek sağ gözüne saplanır, sağ gözünü de kaybeder.

3. Babası Aşık Veysel’e neden saz almıştır?

  • Cevap: Oynaması için almıştır.

4. Âşık Veysel’in babasının yerinde olsaydınız, gözlerini kaybeden Âşık Veysel için neler yapardınız?

  • Cevap: Ben de bir enstrüman alırdım. Aynı zamanda ona halk hikayeleri okurdum. 

5. Okuduğunuz metinde adı geçen âşıklar hangileridir? Bunların dışında tanıdığınız âşık ya da âşıklar var mıdır? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Âşık Ala, Karacaoğlan, Emrah, Âşık Sıtkı, Âşık Veli.

6. 5 Aralık 1931’in Âşık Veysel için neden dönüm noktası olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Kendisi de bir şair olan Sivas Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ahmet Kutsi Tecer “Sivas Halk Ozanlarını Koruma Derneği”ni kurmuştur. 5 Aralık 1931’de başlayan ve üç gün süren şenliklerde Aşık Veysel halk tarafından tanınmış ve çok beğenilmiştir.

7. Ahmet Kutsi TECER’le tanışan Âşık Veysel’in hayatında metinde anlatılanların dışında ne gibi değişiklikler meydana gelmiş olabilir? Anlatınız.

  • Cevap: Aşık Veysel Ahmet Kutsi Tecer’le tanıştıktan sonra müziğe ve sanata bakış açısı gelişmiştir. Ahmet Kutsi Tecer sayesinde pek çok sanatçıyla tanışmış olan Aşık Veysel’in müziği de gelişmiştir. 

8. Âşık Veysel’in şiirlerinin halk tarafından sevilmesinin nedenleri neler olabilir? Anlatınız.

  • Cevap: Âşık Veysel’in şiirleri, halkın yaşayışını, duygularını, kültürünü birebir yansıtmaktadır. Halk onun şiirlerinde kendisinden bir şeyler bulmaktadır. Bu nedenle çok sevilmektedir.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 236 Cevabı

Okuduğunuz metindeki öznel ve nesnel yargıları belirleyerek aşağıya yazınız.

  • Cevap

Öznel Yargılar:

• Babasının teselli bulması için aldığı saz ile yakın arkadaş olur.

• Veysel kör olduğundan savaşa katılamadığı için çok üzülmektedir.

• Ahmet Kutsi Tecer ile arkadaşlığını ilerleterek onun sayesinde ozanlığını geliştirdi.

Öznel Yargılar:

• Bu çocuğun babası Şatıroğullarından “Karaca” lakaplı Ahmet Bey, annesi Gülizar Hanım’dır.

• Veysel’den önce iki ablası çiçek hastalığından vefat etmiştir.

• Emlek Yöresi denen, halk ozanlarının, âşıkların çok olduğu bir yörededir Sivrialan.

4. ETKİNLİK 

Âşık Veysel ŞATIROĞLU” metninde hangi anlatım biçimi kullanılmıştır? Nedenleriyle birlikte yazınız.

  • Cevap: Açıklayıcı anlatım biçimi kullanılmıştır. Yazar Aşık Veysel hakkında bilgi vermiştir. Onun hakkında okuyucuyu bilgilendirmek, okuyucuya bir şeyler öğretmek amacıyla sade ve anlaşılır bir dille anlatım yapmaktadır.

5. ETKİNLİK 

Aşağıdaki duvar resminin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

  • Cevap: Resimde bir çocuğun dünyaya olan bakışını anlatmaktadır. Çocuk dünyaya, renkli yani hayal gücü yüksek olarak bakmaktadır.

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 237 Cevabı

İnsanların gerçek potansiyellerinin ortaya çıkmasında fiziksel, sosyal ve kültürel etmenlerin rolü” ile ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap: Kişilerin yetenekleri ve bu yeteneklerini kullanarak elde ettiği başarılar zaman içinde ortaya çıkar. Yaşadığı çevre ile olan etkileşimi ve fiziksel durumu insanları gittiği yolu etkiler. Mesela gözleri görmeyen bir kişinin duyma yetisi gelişir. Böylece müziğe daha yatkın hale gelebilir. Yaşadığı çevredeki sosyal, ekonomik ve kültürel etmenler de kişinin yeteneğini ortaya çıkarabilir. Yoksul bir ortamda, şairlerin yoğun olduğu bir çevrede yetişen kişi, yaşadığı duygu yoğunluğunu şiirler ile dışa aktarmanın yolunu bulur ve şairlik yeteneği ortaya çıkar ve gelişir.

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerin hangilerinde anlatım bozukluğu vardır? İşaretleyiniz.

(   ) Tatile ailesi ile beraber çıkacaktı.
(   ) Neden bu filmi seçtiğini bilmiyorum.
(X) Bu yıl tiyatrolarda perdeler erken kapandı.
(X) Bizi lafa tutması son aracı kaçırmamızı sağladı.
(X) Sıcaklar, bahçedeki ağaçları hatta çiçekleri bile kuruttu.
(   ) Şiir, duyguların coşkulu anlatımıdır.

8. ETKİNLİK 

Aşağıda, anlatım bozukluğu olan cümlelerle anlatım bozukluğunun nedenleri verilmiştir. Bu cümlelerdeki anlatım bozukluğunu nedenleri ile örnekteki gibi eşleştiriniz.Aşık Veysel Şatıroğlu Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

9. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 238 Cevabı

a) Âşık Veysel’in “Benim Sadık Yârim Kara Topraktır” adlı türküsünü dinleyiniz. Dinlediğiniz türkünün sizde uyandırdığı duygu ve düşüncelerden yola çıkarak istediğiniz türde bir yazı yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

  • Cevap: Aşık Veysel’in Benim Sadık Yarim Kara Topraktır (Dostlar Beni Hatırlasın) türküsü adeta kendi hikayesini anlatır niteliktedir. Veysel, küçük yaşta çiçek hastalığı salgınına tutulmuş ve bir gözünü kaybetmiş, diğer gözünün ise görme yetisi oldukça azalmıştır. Genç yaşta Sivaslı saz şairlerine olan ilgisini gören babası ona da çalması ve söylemesi için fırsat vermiştir.
    Aşık Veysel, yirmi beş yaşında evlenmiş, evlendikten bir süre sonra da annesi ve babasını kaybetmiştir. İlk eşinden olan iki çocuğunu da küçük yaşta kaybetmiştir. Veysel’in ikinci eşinden ise altı çocuğu olmuştur. Uzun bir süre boyunca kendi deyişlerini utandığından söyleyememiştir.  Veysel’in yaşadığı bölgede hiç meyve ağacı bulunmamasına rağmen o uğraşmış, çabalamış köyünün etrafına her türlü meyve ağacını ekmiş ve büyütmüştür. Veysel, bu ağaçları o insanlara bırakmıştır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 239 Cevabı

Yazdığınız yazıyı anlatım bozuklukları ve imla-noktalama yönünden gözden geçiriniz. Gerekli düzeltmeleri yaparak yazınızı yeniden yazınız.

  • Cevap

Gelecek Derse Hazırlık

Yanda verilen geleneksel el sanatlarından birini seçiniz. Seçtiğiniz sanatla ilgili (kullanılan malzemeler, yapım aşamaları vb.) araştırma yapınız.

    • CevapÇini sanatı; Osmanlılardan günümüze kadar gelmiş geleneksel Türk sanatlarından biri olan iç ve dış mimari süslemelerin yanı sıra toprağın pişirildikten sonra şekil verilip kap-kacak, tabak, vazo, sürahi vb gibi eşyalar üretilmesine olanak sağlayan bir el sanatıdır.

Çinicilik nedir?

Fayans, porselen tabak, seramik gibi eşyaların süsleme işine “çinicilik” denir.

Çini sanatının tarihçesi

Çini sanatı bin yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. Çini sanatı ilk Müslüman Türk devletlerinden Karahanlılara kadar dayanan bir tarihe sahiptir. Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçukluları çiniyi mimari süslemelerde sıkça kullanmış. Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra, çini sanatında Osmanlı Devleti’nin kuruluşuyla yeni bir dönem başlamıştır.

Çini sanatı ilk örnekleri nerelerde görülür?

1. İznik Yeşil Cami
2. Bursa Yeşil Cami
3. Bursa Muradiye Camisi
4. Edirne Muradiye Camisi
5. Edirne Şah Melek Paşa Camisi
6. Çinili Köşk
7. İstanbul?da Yavuz Sultan Selim Camii ve Türbesi
8. Haseki Medresesi
9. İstanbul Mahmut Paşa Türbesi

Çini sanatı ustaları kimlerdir?

1. Baba Nakkas
2. Veli Can
3. Mimar Sinan

Çini sanatının teknikleri

1. Mozaik Çini Tekniği
2. Sır Altı Boyama Tekniği
3. Renkli Sır Tekniği
4. Perdah Tekniği?

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231 İstanbul Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İstanbul Metni Cevapları (2.Kitap)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 224 Cevabı

1. İstanbul’un tarihimizdeki yeri ve önemi nedir?

  • Cevapİstanbul, tarihin en önemli şehirlerinden biridir. Türkiye coğrafyası üzerinde Asya ve Avrupa topraklarını birleştiren bir yerde bulunmaktadır. İstanbul, binlerce yıllık bir tarihe sahiptir. İstanbul coğrafyasında çeşitli sebeplerle yapılan kazılar sonucunda şehrin tarihinin milattan önceki yıllara kadar gittiği ve yaklaşık dört bin yıllık bir tarihi olduğu ortaya çıkmıştır. Uzun yıllar Bizans İmparatorluğu’nun Doğu Roma başkenti olarak tarihin dönüm noktalarına şahit olan İstanbul, Osmanlı Devleti döneminde Fatih sultan Mehmed (II. Mehmet) devrinde fethedilerek İslam toprakları arasına katılmıştır. Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olarak nüfus bakımından en kalabalık dünya şehirleri arasında yer almaktadır.İstanbul, eğitimden sağlığa, iletişimden ulaşıma, iş imkanlarından hizmet alanlarına kadar birçok bakımdan sürekli gelişen klasik ve modern mimarinin iç içe olduğu ve en modern şehirlerden biri olarak dünya turizmi açısından da oldukça önemli bir merkez halini almıştır. İstanbul coğrafyası, tarihi ve beşeri imkanları bakımından insanların en çok yaşamayı tercih ettiği şehirler arasında yer almaktadır. İstanbul en çok tarihi ile öne çıkmaktadır. Şehirde binlerce yıllık mimari eserler hala varlığını korumaktadır. İstanbul’un bu özellikleri dünya siyasetinde de önemli bir yere sahiptir. Birçok ülkenin tarihine ve siyasetine yön veren bir şehir olması İstanbul’un en büyük özelliklerinden biridir.

2. Yaşadığınız şehri yeterince tanıdığınızı düşünüyor musunuz?

  • Cevap: Hayır, yaşadığım şehir hakkında daha fazla araştırma yapmam gerekiyor. 

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 226 Cevabı

Aşağıdaki yönergeyi uygulayınız.

Cevap

  • Anlamını bilmediğim kelime: Kır.
  • Metinde hangi cümlede?: Kırlarında bilirim baharı.
  • Tahminim: Bahçe.
  • Sözlük anlamı:  Şehir ve kasabaların dışında kalan, çoğu boş ve geniş yer, dağ bayır
  • Cümlede kullanıyorum!: Kırlarda dolaşmak ne kadar güzel.

**********

  • Anlamını bilmediğim kelime: Yadigâr.
  • Metinde hangi cümlede?: İstanbul yadigârı.
  • Tahminim: Hatıra.
  • Sözlük anlamı: Bir kimseyi, bir olayı hatırlatan nesne veya kişi, andaç.
  • Cümlede kullanıyorum!: Dolatdaki fincanlar annemden yadigar kaldı.

**********

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Şiirde şairin yaşamının belli dönemlerini yansıtan mekânlar nerelerdir?

  • Cevap: İstanbul’daki camiler, evler, yollar, meydanlar, Boğaziçi, Kız Kulesi, Beşiktaş, evlendirme dairesi, askerliğini yaptığı kışla, Küçüksu, Eyüp Sultan, Boğaz, Çengelköy, Rumeli Hisarı, Kadıköy, Üsküdar, Adalar, Beyoğlu, Tünel.

2. Şairin yaşadığı yerleri her görüşünde başından geçen olayları tekrar yaşamasının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Oralarda yaşadığı hatıralar aklına geldiği için olabilir.

3. Sizin de yaşadığınız şehirle özdeşleşen mekânlar nelerdir? Paylaşınız.

  • Cevap

4. Hangi şehirde yaşamak isterdiniz? Neden?

  • Cevap

5. Fatih Sultan Mehmet zamanında İstanbul’da yaşayan biri bu şiiri okuduğunda şair ile benzer duyguları hisseder mi? Tartışınız.

  • Cevap: Hissetmez. O dönem ile bu dönem arasında, mekanlar açısından farklılıklar vardır. Mesela Fatih Sultan Mehmet zamanında İstanbul’da bu kadar çok cami yoktu. Yollar farklıydı. Semtlerdeki evler farklıydı. Bu nedenle şairle aynı duyguları yaşaması pek mümkün değildir.

6. “Bu şehir çok değişti.” ifadesinde değişen şehir midir, o şehirde yaşayan insanlar mıdır? Tartışınız.

  • Cevap: İnsanlar değişir. İnsanların duyguları, düşünceleri değişir. Bunlar değiştikçe şehir de değişir. İnsanlar düşüncelerine ve duygularına göre şehirleri değiştirirler. Mesela insanlar zamanın kıymetini anladıkça, bir yere daha çabuk ulaşmak istediklerinde, o yerin yolunu kısaltmak için yolları değiştirirler, köprüler yaparlar. Böylece şehir değişir.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 227 Cevabı

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Okuduğunuz şiirin çağrıştırdığı kavramları yazınız.

Cevap

  • Hatıra
  • Özlem
  • Mutluluk
  • Manzara
  • Kültür
  • Yaşam

b) Okuduğunuz şiirin ana duygusunu yazınız.

  • Cevap: Geçen yaşama duyulan özlem.

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki dörtlüklerde yer alan söz sanatlarını bularak karşılarına yazınız.

İstanbul
(…)
Bulut geçer üstünden,
Gemi gelir yanaşır.
Bir eski türküdür, kulağıma fısıldar,
“İçi dolu çamaşır.”
(…)
Ziya Osman SABA

  • CevapKonuşturma

Canım İstanbul
(…)
Her şafak Hisarlarda oklar çıkar yayından
Hâlâ çığlıklar gelir Topkapı Sarayı’ndan.
Ana gibi yâr olmaz, İstanbul gibi diyar;
Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar…
(…)
N.Fazıl KISAKÜREK

  • CevapAbartma

İstanbul Müzmin Sevdam
(…)
Böl-çıkar, çarp-topla, hepsi İstanbul
İstanbul bir canan, bense sevdakâr
Her kim bir tuğlasını yerinden sökse
Bütün İstanbul’u üstüme yıkar.
Bahaettin KARAKOÇ

  • CevapAbartma

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 228 Cevabı

Aşağıdaki duvar yazısını yorumlayınız.

  • Cevap: Duvar yazısında İstanbul’da akıp giden zamanı anlatmaktadır.

6. ETKİNLİK 

Aşağıda “İstanbul” şiiri ile daha önce okumuş olduğunuz “Türkiye’m, Anayurdum, Sebebim, Çarem” şiirinden birer dörtlük verilmiştir. Dörtlükleri inceleyerek yönergeleri uygulayınız.

a) Şair “İstanbul” şiirinde kendi yaşamı ile “İstanbul” arasında nasıl bir bağ kurmuştur?

  • Cevap: Yazara göre İstanbul, yaşamındaki güzelliklerin, hatıraların mekanıdır.

b) Şair “Türkiye’m, Anayurdum, Sebebim, Çarem” şiirinde kendi yaşamı ile “Türkiye” arasında nasıl bir bağ kurmuştur?

  • Cevap: Yazara göre Türkiye, yaşamındaki iyi kötü tüm duyguları yansıtmaktadır.

c) Her iki şiirde verilmek istenen ortak mesaj nedir?

  • Cevap: İnsanların yaşadıkları yerler, onların yaşamını etkiler.

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 229 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiilleri yapılarına göre inceleyerek uygun tablolara yazınız.
• Gözlerimle kucaklar gibi uzaktan, seni görüyorum yine İstanbul.
• Durmuş bir tepende okuduğum mektep.
• Adalar’da çamların uykusunu anarım.
• Bir eski türküyü kulağıma fısıldar.
• Göğünde tanıdım ayın on dördünü.
• Eylül ayında okullar açıldı.
• Teyzemler hafta sonu bize gelebilir.
• Kuşlar, kuzey yarım küreden güney yarım küreye göç etti.
• Dolmabahçe Sarayı’nın inşaatı 1856 yılında bitmiş.
• İlimize büyük bir fabrika kuruluyor.
• Çamlıca Tepesi ziyaretçilerine büyüleyici bir manzara sunar.
• Bana bu konuyu bir kere daha anlatıver.
• Lütfen hediyemi kabul buyurunuz.
• Bu kitabı bir haftada okuyuverdim.
• Çamlıca Tepesi’nde annemle birlikte gezindik.
• Hepimizi mutlu kıldınız.
• Uzun zamandır aramızdan su sızmıyor.
• Galata Kulesi’nden Haliç manzarası görülür.
• Ortaköy denince aklıma İskele Meydanı geliyor.
• Kız Kulesi’ne sandallarla ulaşılır.

  • Cevap

8. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 230 Cevabı 

Aşağıdaki sosyal medya grubundaki mesajları inceleyiniz. Ardından yönergeleri uygulayınız.

a) Şair İstanbul’un hangi özelliğinden dolayı “Gemilerde Talim Var” türküsüne atıfta bulunmuş?

  • Cevap: İstanbul’da deniz vardır. Denizinde de bir çok gemi bulunmaktadır.

b) Siz de yörenizle ilgili bir türkünün sözlerini ve hikâyesini arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum. Ada Sahillerinde Bekliyorum türküsünün hikayesini sizinle paylaşmak istiyorum. 

O güzel ama sonu hüzünlü biten bir aşk hikayesidir… İstanbul Türküsüdür. Söz ve müziği anonimdir… Geçelim hikayesine…

Kahramanlarımız Suat Bey ve Şadiye Hanım…
Şadiye zengin bir konağın kızı… Suat ise fakir bir genç…
İkili adada karşılaşır, tanışır ve aşık olurlar.
Şadiye’nin babası bu sevdaya karşıdır.
Kış gelir Şadiye ve ailesi adadan ayrılır.
Genç Suat orada kalır ve sahilde Şadiye’yi bekler.
İki sevdalı arasında mektuplaşmalar olur.
İşte fırtınalı bir günde Suat kendini denizin azgın sularına bırakır.
Fırtına nedeniyle gelmeyen mektup bir gün sonra gelir. Şadiye mektupta “Suat, babamı nihayet izdivacımıza ikna ettim, gelip beni ailemden isteyebilirsiniz” yazar. İşte bu hüzünlü aşkın türküsü…

 

ADA SAHİLLERİNDE BEKLİYORUM

Ada sahillerinde bekliyorum
Her zaman yollarını gözlüyorum
Yârim seni seviyor istiyorum
Beni şâd et Şadiye’m başın için

Her zaman sen yalancı ben kani
Her zaman orta yerde bir mani
Her zaman sen uzakta ben müştak
Her telakkide bir hayalin yar

Adalar’dan Moda’lara geçilir
Yâr elinden zehir olsa içilir
Bu dünyada başa gelen çekilir
Beni şâd et Şadiye’m başın için

 

Nerede o mis gibi leylaklar
Sararıp solmak üzre yapraklar
Bana mesken olunca topraklar
Beni şâd et Şadiye’m başın için.

9. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 231 Cevabı

Şehrinizde yapılan bir festivale katılmak için gelen bir grup çocuğa şehrinizi tanıtmak üzere görevlendirildiğinizi düşününüz. Bu konuda bir araştırma yaparak şehrinizi tanıtan bilgilendirici bir metin yazınız. Metninizi aşağıdaki taslak plana uygun olarak hazırlayınız.

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum ve İstanbul ile ilgili yapmış olduğum kısa araştırmayı sizlerle paylaşma istiyorum. 

Şehrinizin kısa bir tarihi

İstanbul’un önemi arttıkça birçok devlet İstanbul’u ele geçirmek için kuşatmıştır. İlk kuşatma M.Ö. 340 yılında Makedonya Kralı Filip tarafından yapılmıştır. İstanbul Osmanlı Devleti için çok önemliydi. Bu nedenle de Padişah Beyazıt tarafından iki kez kuşatılmış ama alınamamıştır. II. Murat da kuşatmada başarılı olamadı. Fakat II. Mehmet’in kuşatması başarılı oldu ve bu başarısından dolayı “Fatih” ünvanı verildi.

Coğrafi özellikleri

İstanbul, Avrupa ve Asya kıtasını birbirine bağlayan köprü görevi gören ildir. Marmara ve Karadeniz sınırları vardır. Bölgenin %74’lük kısmı plato ve ovalardan oluşmakta. Bölge Karadeniz iklimi ile Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yaz ayları sıcak ve nemli geçerken kışları soğuk ve yağışlı geçer. Yüksek dağlar ve engeli arazi yapısına sahiptir. Bölgenin %74’ü plato ve yayla, %16’sı dağlardan, %10’a yakını ovalardan oluşur. Engebeli arazi ve dağlık araziden dolayı büyük ovalar yoktur. Bitki örtüsü Akdeniz ikliminin bitki örtüsünü anımsatır. Maki bitki örtüsü dikenli çalılardan oluşmakta. Boğaza dökülen en önemli akarsuları Küçüksu ve Göksu dereleridir. İlçelerde üç ayrı göl vardır üçü Avrupa yakasında bulunur. Terkos tatlı su gölü, Küçükçekmece ve Büyükçekmece gölleri tuzludur.

Nüfus ve ekonomisi

Nüfusuyla, 145 ülkeyi geride bırakan İstanbul’un nüfusuna 2012-2016 döneminde yaklaşık 1 milyon kişi daha eklendi. 2011’de 13 milyon 624 bin 240 kişi olan kentin nüfusu, 2012’de 13 milyon 854 bin 740, 2013’te 14 milyon 160 bin 467, 2014’de 14 milyon 377 bin 18, 2015’te de 14 milyon 657 bin 434 kişi olarak tespit edildi …

Tarihî ve turistik mekânları

Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Galata Kulesi, Sultan Ahmet Camii, Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi sarayı, Kız Kulesi, Sirkeci Garı, Bebek Sahili, Adalar….

Kültürel özellikleri

İstanbul’un kültürel özellikleri saymakla bitmez. Camiler, saraylar, müzeler, adalar, plajlar, çarşılar, lokantalar, tavernalar gibi daha bir sürü kültürel açıdan özelliğe sahiptir. Bu özelliklerden bazılarına değinecek olursak; İstanbul’un geleneksel Türk lokantaları çok fazladır. Ancak bu lokantalar haricinde Uzak Doğu ve Avrupa mutfağına da çok sık rastlanılmaktadır. 1876 senesinde açılan Çiçek Pasajı içerisinde oldukça fazla tarihi bar, meyhane ve lokanta bulunmaktadır. Bunun dışında balık lokantaları da İstanbul’un vazgeçilmezleri arasındadır.

Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği ve kültürel açıdan çok önemli olan iki çarşı vardır. Bunlar Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısıdır. Ayrıca İstanbul’da Topkapı Sarayı, Yedikule Sarayı,İstanbul Boğazı, Rumeli Hisarı, Gülhane Parkı, Haliç, İstanbul Surları, Dolmabahçe Sarayı gibi pek çok tarihi kültürel özellik bulunmaktadır. Türk hamamları da İstanbul’un vazgeçilmezlerindendir. Bunların haricinde İstanbul’da bulunan tarihi binalar da bu kültürün birer parçasıdır.

Şehrinizde yetişen önemli şahsiyetler

Emre Kongar, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Hilmi Ziya Ülken, Halil İnalcık, Ömer Lütfi Akadlı…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir