5. Sınıf Din Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Soru : İhlâslı olmaktan ne anlıyorsunuz?

Cevap : İhlas” kelime olarak “has kılma, halis ve katıksız yapma” demek­tir. İhlaslı olmak nedir; Terim olarak manası: “İbadetleri sırf Allah emrettiği için yapma, ibadeti sadece O’na ait kılma, yaptığı ibadetlere başkası için hiçbir katkıda bulunmama” demektir. Ebedi kurtuluşa erecek olanlar sade­ce “İhlas” ile amel edebilenlerdir. Riya, gösteriş, süm’a, İhlasın zıddı olan davranışlardır. Mesela aslında beş vakit, namazını kılan birisi, ruküa, secdeye vb. gidiş gelişlerinde kendisini gören birilerinin ol­duğu yerde daha değişik davranıyorsa, işte namazının yalnız kıldığı zamanlardan farklı olan o kısımları, kendisini gören insanlar için yapılmış yani Allah’a (cc) has kılınmamış demektir. Bu da aslında Allah için kıldığı namaz ibadetine yaptığı farklılık oranında başkala­rını da ortak etmiş, yani Allah’a şirk (ortaklık) yapmış anlamına gelir.

İhlas ile ilgili Ayetler

Vay o namaz kılanlarını haline, Ki onlar, kıldıkları namazdan habersizdirler. (Maun Suresi, 4-5)
Ey iman edenler, Allah’a ve ahiret gününe inanmayıp, insanlara karşı gösteriş olsun diye malını infak eden gibi minnet ve eziyet ederek sadakalarınızı geçersiz kılmayın… (Bakara Suresi, 264)
Ey kavmim, ben bunun karşılığında sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim, beni yaratandan başkasına ait değildir. Akıl erdirmeyecek misiniz? (Hud Suresi, 51)

İhlas ile ilgili Hadisler

Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Şüphesiz Allah, biçimlerinize ve sözlerinize bakmaz, işlerinize ve kalblerinize bakar.” Ebû Hureyre radıyallahu anh. İbn Mâce.
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Kişi, insanların gözünde cennetliklerin işi gibi iş yapar, oysa o cehennemliktir.” Sehl radıyallahu anh. Buhârî.
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Ameller, sonlara bağlıdır, ya da sonlarına göredir.”
Sehl radıyallahu anh. Müslim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.