6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 248

6. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

 Evet Efendim metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 246-247-248-249
(Birey ve Toplum Teması)

 

Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 246

1. ETKİNLİK

A) Okuduğunuz metinde geçen ve aşağıda sözlükteki anlamları verilen kelimeleri bularak peteklere yerleştiriniz.

1. Arka tarafında kırmaları çok, bacakları dar bir pantolon türü.

Cevap: POTUR

2. Hukukçuların, üniversite öğretim üyelerinin, din adamlarının, mezuniyet törenlerinde öğrencilerin elbise üstüne giydikleri uzun, yanları geniş, düğmesiz giysi.

Cevap: CÜBBE

3. “Saygı göstermek, saymak, değer vermek” anlamında kullanılan, iki kelimeden oluşan fiil.

Cevap: İTİBAR ETMEK

4. Yazı yazmak, desen çizmek veya basmak için kullanılan, türlü renklerde sıvı madde.

Cevap: MÜREKKEP

5. Evlere, çeşmeden su taşımayı iş edinmiş olan kimse.

Cevap: SAKA

6. “Uygun, yerinde, beğenilen, hoş görülen, kabul edilen” anlamlarında kullanılan bir kelime.

Cevap: MÜNASİP

7. “Seyrek olarak, arada bir, bazen, zaman zaman” anlamlarında kullanılan bir ikileme.

Cevap: ARADA SIRADA

8. Büyük ve gösterişli ev.

Cevap: KONAK

9. “Bir yere çakmak, çivilemek” anlamında kullanılan bir fiil.

Cevap: MIHLAMAK

Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 247

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin başlığıyla içeriği arasında nasıl bir ilişki vardır? Anlatınız.

Cevap: Metnin içeriğinde bu söz sürekli tekrar etmektedir.

2. Hacivat, Karagöz’e neden nezaket ifadelerini öğretmek istemektedir? Açıklayınız.

Cevap: Hacivat, Karagözün de kendisi gibi saygın biri olmasını istemediği için nezaket ifadeleri öğretmek istemektedir.

3. Karagöz nasıl biridir? Metinden örnekler vererek anlatınız.

Cevap: Karagöz okuma yazma bilmeyen, söylenenleri sürekli yanlış anlayan, kaba bir insandır.

4. Metnin sonunda Hacivat, Karagöz’e neden kızmaktadır? Açıklayınız.

Cevap: Karagöz’ün Hacivat’ın her dediğine “Evet efendim, öyledir efendim, münasiptir efendim.” diye karşılık verdiği için kızmaktadır.

5. Görgü kurallarına uymak bize neler kazandırır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Görgü kuralları bize saygınlık kazandırır. İletişimde ciddiye alınmamızı sağlar. Sosyal ilişkilerimiz daha sağlıklı olur.

3. ETKİNLİK

A) Aşağıda verilen özelliklerden, okuduğunuz “Evet Efendim” metninde görülenleri örnekteki gibi yuvarlak içine alınız. Bu maddelerin rakamlarına karşılık gelen harfleri bulmacadan bularak metnin türüne ulaşınız.

Cevap:

1. Sadece okumak için yazılır.

2. Mutlu sonla bitmek zorundadır.

(3.) Küçük bölümlerinden her birine sahne denir.

(4.) Seyirci karşısında oynanır.

(5.) Dram, komedi gibi türleri vardır.

6. Olaylar, canlandırılmaz, anlatılır.

(7.) Sahne sanatı olarak da adlandırılır.

8. Dizelerden oluşur.

(9.) Oyunla ilgili detaylar parantez içinde verilir.

10. Eseri sahnede canlandıran kişilere yazar denir.

(11.) Olay yazılarıdır.

(12.) Oyunun büyük bölümlerine perde denir.

Metnin Türü: TİYATRO

B) Yaptığınız bir hatadan dolayı anne, baba veya bir arkadaşınızdan özür dileyeceğiniz bir sahneyi kurgulayarak okuduğunuz “Evet Efendim” metninin tür özelliklerine uygun bir metni defterinize yazınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

4. ETKİNLİK

Metni bir arkadaşınızla canlandırınız. Canlandırdığınız karaktere uygun jest, mimik ve ses tonu kullanmaya özen gösteriniz.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 248

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki soy ağacında verilen akrabalık ilişkilerini açıklayan cümlelerden hareketle soy ağacını çözümleyiniz. Daha sonra soy ağacı ile ilgili soruları yanıtlayınız.

Cevap:

**Resmin büyük hali için üzerine tıklayınız.

Evet Efendim Metni Cevapları - 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları - Soy Ağacı

Evet Efendim Metni Cevapları – 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları – Soy Ağacı

Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 249

6. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki cümlelerde yer alan ünlemleri karşıladıkları duygularla örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

seslenme → Haydi, gidiyoruz!

coşku → Yaşasın 23 Nisan!

üzüntü / acıma → Vah, yazık bu çocuğa!

şaşırma → Ya! Öyle mi? Bilmiyordum.

B) Okuduğunuz metinde yer alan ünlemleri ve karşıladıkları duyguları örnekteki gibi aşağıya yazınız.

Cevap:

Tuh, Allah iyiliğini versin! → Kızgınlık.

Tükürme suratıma be! → Kızgınlık.

Öyle değil canım! → Kızgınlık.

Yaparım öyleyse be Hacivat! → Coşku.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinde boş bırakılan yerleri metnin akışına ve anlam bütünlüğüne uygun şekilde doldurunuz.

Cevap:

Hamza: Hafta sonu tiyatroya geliyor musun?
Hatice: Tabii ki geliyorum. Biletimi aldım bile.
Hamza: Ben de birkaç internet sitesine baktım ama hangi siteden bilet alacağıma karar veremedim.
Hatice: Bunun için düşünmene hiç gerek yok. “Devlet Tiyatroları”nın kendi sitesi olan www.devtiyatro.gov.tr adresinden biletini güvenle alabilirsin.
Hamza: Peki bu site güvenili midir?
Hatice: Tabii ki güvenlidir. Zaten “gov” veya “edu” uzantılı siteler tamamen güvenlidir.
Hamza: Bunu öğrendiğim iyi oldu. Bundan sonra bilet alırken, ödevim için araştırma yaparken ve bilgi edinmek istediğimde baktığım sitelerin “gov” veya “edu” uzantılı olmasına dikkat edeceğim.
Hatice: Ben zaten güvenli internet konusunda buna hep dikkat ederim.
Hamza: Teşekkür ederim Hatice. Ben de biletimi alıp tiyatroya geleyim o zaman.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“İyilik” konulu bir haber metni araştırınız.

Cevap:

İyilik butikleri… İhtiyaç sahibi gençleri rencide etmeden kıyafet ve ayakkabı dağıtıyorlar

Kızılay’ın ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine giysi yardımı yapmak üzere geliştirdiği ‘Kızılay Butik’ler markalardan da önemli destek görüyor. Son olarak Derimod’un ‘Eskiyi getir, yeniyi götür’ kampanyasıyla toplayıp tamamen yenilediği ve Kızılay’a bağışladığı 10 bin deri ceket, kaban ve monta öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. İlki Ardahan’da dağıtılan deri ceketler, 27 üniversitede yer alan ‘Kızılay Butik’lerde ihtiyaç sahibi gençlere ücretsiz dağıtmaya başladı.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/iyilik-butikleri-ihtiyac-sahibi-gencleri-rencide-etmeden-kiyafet-ve-ayakkabi-dagitiyorlar-41085582

6 yorum yazılmış “6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 248”

  1. mallar ıkı akılsızlar mısınız gereksız yere nıye tesekkuler bısey deyıl dıyorsunuz2 akılsızlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir