6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41

6. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

 

6. Sınıf Eksen Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı 1. Tema Erdemler Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık 1. Tema Erdemler 42, 43 1. Tema Erdemler Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

6. Sınıf Eksen Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 42 Cevabı

1. Aşağıdaki parçada asıl anlatılmak istenen fikir (ana fikir) nedir? Yazarak açıklayınız.

Nedense eleştirilmekten kaçarız oysa farklı, yapıcı yaklaşımlar, eleştiriler, beni daha çok çeker; ilgilendirir. “Beni eleştirin.” demek bizi daha da yüceltir, geliştirir kanısındayım. Özellikle bizi eleştirenler bize ders verir gibi değil de eleştirilerini karşılıklı söyleşi içinde gerçekleştiriyorlarsa daha iyi. Ama böyle olmasa da hoşumuza gitmese de eleştirilmenin bizim için ne kadar iyi bir şans olduğunu bilmeliyiz. Ne yazık ki bizi eleştirenlere düşman gözüyle bakıyoruz. Eleştirilere katılmayabiliriz, söylenenleri yavan ve basit bulabiliriz ama bu durum yapılan her eleştiriyi dikkatle dinlememize engel olmamalı. Bence asıl olumsuzluk, bize yöneltilen eleştiriler değil övgüler olmalıdır.
Montaigne (Monteyn), Denemeler

  • Cevap: Eleştirilmekten Korkmama , Eleştirilmenin Aslında İyi Olabileceği

2. Montaigne’e ait yukarıdaki parçada kullanılan aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmin ettiğiniz anlamları kelimelerin karşılarına yazınız. Tahminlerinizin doğru olup olmadığını sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

yapıcı: bir konuya olumlu yönden yaklaşan, olumlu.
kanı: kişinin, düşünerek vardığı ve inandığı sonuç, inanılan düşünce, kesin düşünce
söyleşi: karşılıklı olarak arkadaşça, dostça konuşarak hoş vakit geçirme

3. Bir metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek okumak niçin önemlidir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Çünkü metinler içerisinde vurgu ve tonlama vardır. Bu vurgu ve tonlamalar metni daha güçlü ve anlamlı kılmaktadır. Eğer bu noktalara dikkat etmeden okursak metni tam anlayamayız. 

6. Sınıf Eksen Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 43 Cevabı

4. Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların karşısındaki boşluğa “D”, yanlış olanların karşısındaki boşluğa ise “Y” yazınız.

1. Ana fikir, bir metnin içinde bir cümle hâlinde bulunabileceği gibi metnin bütününden de çıkarılabilir. (D) 

2. Başlık, ana fikir ve konuyla ilgili olmak zorunda değildir. (Y) 

3. Olmuş ya da olması mümkün olayları yer, zaman, kişi unsurlarına dayanarak fazla ayrıntıya girmeden anlatan kısa, sanatsal metinlere masal denir. (Y) 

4. Belli bir konu çevresinde var olan birden fazla olayın, sebep-sonuç ilişkisine bağlı bir biçimde oluşturdukları organik bütüne olay örgüsü denir. (D) 

5. Aşağıdaki boşlukları uygun, doğru kelime ya da ifadelerle doldurunuz.

1. Bir olaya bağlı olarak ortaya çıkan ve birbirini takip eden olaylar, OLAY ÖRGÜSÜ nü oluşturur.
2. Hikâye edici bir metni okuyuculara veya dinleyicilere anlatan kişiye ANLATICI denir.
3. KONU metne sorulan “Yazar ne anlatıyor, neden söz ediyor?” sorularının cevabıdır.

6. Yabancı dillerden alınmış ve Türkçede kullanılan bildiğiniz kelimeler var mı? Varsa bunların Türkçe karşılıklarını aşağıya yazınız.

  • Cevap:
  • PC: bilgisayar
  • DATA: veri
  • FAX: Belgegeçer

7. Yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmanın niçin önemli olduğunu sözlü olarak açıklayınız.

  • Cevap

8. (I) Sesli okumanın en önemli şartı, kelimeleri doğru telâffuz etmek, okuma zevki uyandırmak ve konuşur gibi okumaktır. (II) Sesli okumada hızlı okumak çok önemlidir. (III) Sesli okumada, ses tonu, metindeki duygu ve düşüncelere bağlı olarak ayarlanmalıdır. (IV) Okuma süreci kesintiye uğratılmamalıdır.
Kaç numaralı cümlede bir bilgi yanlışı vardır?

A) I B) II C) III D) IV

  • Cevap: B

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir