6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33

6. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Deniz Hasreti metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 32-33-34 (Doğa ve Evren)

Deniz Hasreti Metni Cevapları

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 32 Cevabı

HAZIRLIK

1. Deniz denince aklınıza neler geliyor?

  • Cevap: Deniz bana sonsuzluğu anlatır, deniz varsa hayatımda özgürlük ve olabildiğine güzel ve geniş bir mavi gelmektedir. Ruhumun dinlendiğini ve huzurun renginin hayatımda olduğunu hissederim.

2. Denize gitmeyi sever misiniz? Niçin?

  • Cevap: Denize gitmeyi çok severim. Denizi izlemek ve denizde yüzmek yazın ve her zaman benim en büyük hobilerimin başında gelir. Deniz sayesinde bazen içimdeki bütün sıkıntılardan kurtulduğumu hissederim.

3. Denizler hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.

  • Cevap: Denizler okyanusların kıyıya yakın yerleridir. Denizler insanların hem elendikleri yerler hem de balıkçıları düşündüğümüzde onların ekmek kazandıkları yerlerdir. Bugün kıtaları ayıran su parçalarına deniz demekteyiz.

1. ETKİNLİK

Dinleme sırasında anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını kendi oluşturduğunuz sözlüğe yazınız. Bunların anlamlarını gerekirse metni tekrar dinleyerek tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu Türkçe sözlük, atasözleri ve deyimler sözlüğü vb. kullanarak kontrol ediniz.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz şiirin ana duygusunu aşağıya yazınız.

  • Cevap: Denize hasret birinin denize olan aşkı anlatılmaktadır.

3. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Şair, “Gözümde bir damla su deniz olup taşıyor / Çöllerde kalmış gibi yanıyor, yanıyorum.” dizeleriyle ne anlatmak istiyor?

  • Cevap: Denizden uzak kalan şairin denize olan özlemi bu dizelerden yansımaktadır. Deniz özlemi gözlerinden bir damla su gibi akıp taşmakta, nasıl ki insan çölde bir damla suya hasret kalırsa şair de deniz hasretiyle yanıp kavrulmaktadır.

2. Şair, gemicilerle kendisi arasında nasıl bir bağ kuruyor?

  • Cevap: Bütün gemicilerin ruhunun kendisinde dolaştığını söylemektedir. Onların varlığıyla başındaki gökleri deniz sanmaktadır.

3. Şair, denizden uzak yaşamanın kendisi için çok zor olacağını hangi dizelerle anlatıyor?

  • Cevap: Gözlerinde denizin fenerinin yanıp söneceğini, limanda her gece uyumak zorunda kalacağını, dalgaların gözünde tüteceğini, denizsiz hiç bir ay ışığının yüzünü güldürmediğini söyler.

4. Şair, denizden esmeyen, denizden geçmeyen rüzgârları niçin sevmemektedir?

  • Cevap: Çünkü o zaman rüzgarlar denizin suyunda yıkanmamış olacak, böylece de rüzgarlar denizin kokusunu şaire getirmeyeceği için sevmemektedir.

5. Şairin denize kavuşma ümidi var mıdır?

  • Cevap: Bence vardır, çünkü sormaktadır kendi kendine bir gün kavuşacak mıyım? diye bu soruyu sorduğuna göre kavuşma isteği var bu istek varsa o zaman da kavuşma ihtimali de vardır.

6. Son dörtlükteki “Elma bahçelerinden, fındık bahçelerinden” ifadesinden şairin nereli olduğu ya da şiiri yazdığı sırada nerede yaşadığı tahmin edilebilir mi?

  • Cevap: Kesinlikle edilebilir. Çünkü fındık bahçeleri Karadeniz Bölgemizde vardır. Bu da şairin bu şiiri yazdığı sıralarda Karadeniz’de bir yerde olduğunu bizlere göstermektedir.

7. Dinlediğimiz şiir sizde hangi duyguları uyandırdı? Şiiri beğendiniz mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Ben de denize karşı bir sevgi bir hasret uyandırdı. Bunan dolayı da şiiri çok beğendim. Çünkü çok güzel bir anlatıma sahip.

4. ETKİNLİK 

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 33 Cevabı

Aşağıdaki istiridye kabuklarına dinlediğiniz şiir için üç farklı başlık yazınız.

  • Cevap:

5. ETKİNLİK 

Deniz kirliliği konusunda yapılabileceklerin neler olduğu” konusunu sınıf gündemine alınız. Bu konuyu güdümlü konuşma stratejisini uygulayarak konuşunuz. Bunun için öğretmeninizin yardımıyla sınıfta bir beyin fırtınası yapınız. Beyin fırtınası sonucunda ortaya çıkan görüşleri ifade ediniz. Konuşmalarınızda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.

  • Cevap:

Denizin önemi ile ilgili broşürler hazırlanmalıdır.

Denizin canlılar için önemini anlatan kısa filmler hazırlanmalıdır

Denizin önemini anlatan kısa sloganlar bulunmalıdır.

Denizi kirletenlere en ağır cezaları vermek için kanunlar çıkarılmalıdır.

6. ETKİNLİK 

Öğretmeninizin yardımıyla küçük gruplara ayrılınız. Aşağıdaki konulardan birini seçerek grup hâlinde, istediğiniz türde (şiir, hikâye, bilgilendirici) bir metni bırakılan boşluklara yazınız (Bilgilendirici metin yazan grup üyelerinin her biri belirledikleri konunun farklı yönlerini ele alıp yazmalıdır. Hikâyelerde söyleyiş birliği olmalıdır. Şiir yazan gruplar şiirin ana duygusuna dikkat etmelidir.).

1. Deniz ve İnsan
2. Deniz Kirliliği
3. Gemiyle Yolculuk

  • Cevap:

DENİZ VE İNSAN ( ŞİİR ) 

Denizdir evim yaşamım

Mavinin diğer adıdır baktığım

Gökyüzüne yansır aydınlığı

Denizdir yaşamım amacım

Deniz yoksa insan da yok

Bu dünyada o zaman güzellik de yok

Denizi korumazsan insanoğlu

Bil ki bir zaman gelince sen de olacaksın yok

7. ETKİNLİK 

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 34 Cevabı

Yazdığınız metni grupça düzenleyiniz. Bunun için yazınızda anlam bütünlüğünü bozan ifadelerin olmamasına dikkat ediniz. Yazınızı, yazım ve noktalama açısından kontrol etmek için aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Konuşma çizgisinden sonraki cümlelerin sonunda virgül kullandık. (√)
Şiirimizin dizelerine büyük harfle başladık. (√)
Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra virgül kullandık. (√)
Yer adlarını büyük harfle yazdık. (√)
Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için virgül kullandık. (√)
Satıra sığmayan kelimeleri bölerken satır sonuna kısa çizgi koymayı unutmadık (√)

  • Cevap:

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Milli Mücadele yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlar hakkında araştırma yapınız.

  • Cevap: Çanakkale Savaşı’nda yurdu savunmak için henüz okul sıralarında olan yüzlerce gencimiz kahramanca vatanı savunmuşlar onlar için de Hey Onbeşli türküsü bile yakılmıştır. Fındıklıoğlu İbrahim, Sait Yalçın, Kısakürekzade Şahap, Etlioğlu Ahmet Duran, Bombacı Ahmet, Şekerci Ökkeş ve Çuhadar Ali gibi çocuk kahramanlar Özellikle Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda önemli rol oynadılar.

Önceki yıllarda sinema ve televizyonlarda gösterilen “120” adlı filmi izleyiniz.

  • Cevap: Filmi öğretmeniniz ile birlikte izlemeniz gerekmektedir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 1. Tema Doğa ve Evren Sayfa 32, 33, 34 Deniz Hasreti Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

18 yorum yazılmış “6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33”

  1. Tabi beleş cevap görünce
    Şikdam şikadam yavrum
    Son ra okulda hocam benyaptım
    100 alcan evde ise annem ben 100
    Aldım bana yeni telefon alın diye
    Söyleyin anca sonrada türkiye nesen gerikalıyo bende dahil çünkü yazdık larımın hepsibi bemde yapıyom 😉😎😎😉😅😅🤑🤑 +1 kayp atan yokmu
    Yorumlara yazın ❤bunu at yeter

  2. Hepinize cevap hadi herkese iyi akşamlar
    Seviliyosunuz korkma bu hayatta herzaman başarılsın ama pubg oynamassan bibok başara mazsın
    😎😎😝😝😜😜🤖👾👩‍🏫👩‍🏫🙋‍♀️🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♂️🙋‍♀️🙏🏻

  3. Ben enes batur//////////
    Bende ananım🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
    Bune küfürdür arkadaş)(())())(()(()()()()()(())()((()()((()()()()()()()()()()()()()()(()()()(()(()(())(()
    Tamam şaçmaladım pardon devran
    Sunar şuan sıkılan nediyo ap diyodur deme
    Hahahahahhahahhaha doğru bildiysem
    Doğru yaz utanma knk iyi geceler

    🤣🤣🤣🤣🤣

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir