6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186

6. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Büyük Keşifler Metni Cevapları

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 180 Cevabı

HAZIRLIK

1. İnsanda merak duygusu olmasaydı ne olurdu?

  • Cevap: İnsanı diğer canlılardan ayıran en büyük dürtüsü merak dürtüsüdür. Bu dürtü olmasaydı eğer insan kendini geliştiremez çevresinde olan biteni anlamak için çaba sarf etmezdi. Bu nedenle bugünkü geldiğimiz gelişim aslında merak duygumuzdan kaynaklanır.

2. Keşif ve icat (buluş) arasındaki fark nedir?

  • Cevap: İcat, daha önce olmayan bir şeyi üretmek, ortaya çıkartmak, bilinen şeylerden hiç bilinmeyen yeni şeyler üretmeye denir, Keşif ise daha önce olan ancak hiç ortaya çıkartılmayan veya bulunamayan şeylere denir, Keşif kısaca daha önce var olan ancak bilinmeyen şeyleri bulmaktır.

3. Bir uzay geminiz olsaydı nereye gitmek isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Ben uzay gemim olsaydı eğer öncelikle Mars’a gitmek isterdim. Çünkü Mars’taki yaşamı merak ediyorum. Geçen internette denk geldim bir bilim dergisinde Mars’tan bahsediliyordu. Oradaki yaşamdan. Benim ilgimi çok çekti. Belki bir gün gidebilirim.

1. ETKİNLİK

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 184 Cevabı

Metni okurken anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime grupları varsa bunların anlamlarını kullanıldıkları cümlelerden yola çıkarak tahmin ediniz. Daha sonra bu kelime ve kelime gruplarının anlamlarını Türkçe sözlükten, atasözleri ve deyimler sözlüğünden yararlanarak öğreniniz. Yeni öğrendiğiniz bu kelime ve kelime gruplarını kendi sözlüğünüze kaydetmeyi unutmayınız.

  • Cevap:

verimli

tahminim: Bereketli, iyi olan.

sözlük anlamı: Verimi iyi ve bol olan.

serüven

tahminim: Macera.

sözlük anlamı: Bir kimsenin başından geçen ya da içine atılmış olduğu, içinde beklenmedik, heyecanlı olguların bulunduğu olay.

keşif

tahminim: Varlığı bilinmeyen bir şeyi bulma ortaya çıkarma.

sözlük anlamı: Var olduğu halde o zamana değin varlığı bilinmeyen bir şeyi bulup ortaya çıkarma işi.

dev

tahminim: Masallardaki korkunç iri yaratıklar.

sözlük anlamı: Masallarda, söylencelerde çok iri, çok korkunç, olağanüstü güçlü olarak sözü edilen, genellikle kötücül olan uydurma yaratık.

2. ETKİNLİK 

Sizce okuduğunuz metinde neden isimler koyu renkle yazılmıştır? İsimleri koyu renkle yazmak yerine daha başka neler yapılabilir? Yazınız.

  • Cevap: Okuyanın dikkatini çekmek için. Böylece bazı isimlerin önemi vurgulanmış olacaktır. Bundan dolayı yazarın bilinçli bir şekilde uygulamış olduğu bu yöntem sayesinde metin daha etkili ve hafızada kalıcı hale gelmektedir.

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız. Metinle ilgili soruları cevapladıktan sonra bu etkinlikten neler öğrendiğinizi ifade ediniz.

1. Keşifler tarihi nasıl başlamıştır?

  • Cevap: İnsanoğlu hep merak etmiştir. Nehrin öte yanını, ormanın sonunu, tepenin arkasını… Hep aramış; verimli ve zengin toprakları, daha iyi yaşam olanaklarını böylece keşifler dönemi başlamıştır.

2. İlk gezginler kimlerdir?

  • Cevap: İlk gezginler Eski Mısırlılar, Fenikeliler ve Eski Yunanlardı.

3. Afrika ne zaman keşfedilmiştir?

  • Cevap: İbn Battuta, önce Mekke ve Medine’ye gitti. Sonra Çin’i, İspanya’yı, Doğu ve Batı Afrika’yı dolaştı. 1300’lü yıllarda böylece Afrika keş edilmiş oluyordu.

4. Vikinglerin dünya keşif tarihindeki yeri nedir?

  • Cevap: Çok önemli bir yere sahiptirler. Vikingler  doğudan batıya, kuzeyden güneye her yöne yelken açtılar. İzlanda’yı ve Grönland’ı keşfettiler. Hatta Kuzey Amerika’yı keşfeden ilk Avrupalılar onlar oldu. Vikingler, uçsuz bucaksız denizlerde yol aldıkları yelkenli gemilerinde kuzgun beslerlerdi. Yakınlarda bir kara olup olmadığını anlamak için bu kuzgunları serbest bırakırlardı. Kuzgunlar geri dönmezse yakınlarda bir kara parçası olduğunu anlarlardı. Böylece bir çok keşif yapmış oldular.

5. İpek Yolu’na bu adın verilmesinin nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Çünkü bu yol ile İpek, kâğıt, porselen, baharat ve değerli taşlar pek çok mal alım satım amacıyla ülkeden ülkeye taşınırdı. Bu yüzden de bu yola İpek Yolu denilmekteydi.

6. Dünya keşif tarihi açısından en önemli yıllar hangileridir? Bu yıllarda hangi keşifler yapılmıştır?

  • Cevap: Bilimin gelişmesi 1800’lü yıllarda keşiflerin yönünü değiştirdi. Pek çok gezgin bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla da yolculuklara çıktı. Bu dönemde James Cook (Ceymis Kuk), Büyük Okyanus’ta pek çok yolculuk gerçekleştirdi ve deniz haritaları hazırladı. Doğa bilimci Alexander von Humbolt (Aleksandır von Humbolt), Güney Amerika’nın kuzeybatısında kelebekler, bitkiler ve yer bilim üzerine keşifler yaptı. Bu çalışmalar, evrim kuramını ortaya koyan Charles Darwin’e (Çarls Darvin) esin kaynağı oldu. ABD’li gezgin Robert Peary (Rabırt Piriy), Kuzey Kutbu’na ilk ayak basan gezgin kabul edildi. 1961 yılında Yuri Gagarin (Yuri Gagarin) uzaya çıktı.

7. Bilimsel amaçlı keşifleri kimler, nerelere yapmıştır?

  • Cevap: Bu dönemde James Cook (Ceymis Kuk), Büyük Okyanus’ta pek çok yolculuk gerçekleştirdi ve deniz haritaları hazırladı. Doğa bilimci Alexander von Humbolt (Aleksandır von Humbolt), Güney Amerika’nın kuzeybatısında kelebekler, bitkiler ve yer bilim üzerine keşifler yaptı. Bu çalışmalar, evrim kuramını ortaya koyan Charles Darwin’e (Çarls Darvin) esin kaynağı oldu. ABD’li gezgin Robert Peary (Rabırt Piriy), Kuzey Kutbu’na ilk ayak basan gezgin kabul edildi. 1961 yılında Yuri Gagarin (Yuri Gagarin) uzaya çıktı.

8. Kutupların keşfi hangi yıllarda olmuştur?

  • Cevap: 1900’lü yıllardır.

9. Uzayın keşfinde ilk adımı kim atmıştır?

  • Cevap:1961 yılında Yuri Gagarin (Yuri Gagarin) uzaya çıktı. Artık insanoğlu gözünü uzaya dikmişti. Böylece keşifler tarihi yeni bir yöne kaymıştır.

10. Keşifler olmasaydı ne olurdu?

  • Cevap:

11. Keşifler, dünya tarihini nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Bence insanlık çok gerilerde kalır medeniyet gelişmezdi. Bilimsel çalışmalar yavaş olur bugün kullandığımız bir çok teknolojik ürün ne yazık ki üretilemez bizler de böyle rahat yaşamazdık. En basiti internet olmazdı düşünün artık halimizi.

12. Sizce metinde geçen en önemli keşif nedir?

  • Cevap: Bence 1961 yılında Yuri Gagarin (Yuri Gagarin)’in uzaya çıkması. Çünkü artık insanoğlu gözünü uzaya dikmişti. Böylece keşifler tarihi yeni bir yöne kaymış ve çalışmalar çok daha hızlı ilerlemeye başlamıştır.

13. Keşif yapan insanların kişilik özelliklerini birkaç kelime ile anlatmanız gerekseydi hangi kelimeleri kullanırdınız? Niçin?

  • Cevap: Çalışkan, vazgeçmeyen, sabırlı, araştırmacı, yetenekli cesur kimselerdir bence.

4. ETKİNLİK 

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 185 Cevabı

Aşağıdaki kelime ve kavram havuzundan ve yaptığınız araştırmadan da yararlanarak “Metindeki kâşiflerden hangisinin yerinde olmak isterdiniz? Niçin?” sorusunu cevaplayınız. Konuşmanız sırasında yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya dikkat ediniz.

  • CevapİNSANLIĞIN MEDENİYET YOLCULUĞU

İnsan bu Dünyada cesareti ve çalışkanlığı ile diğer canlılardan ayrılmış onlara hükmedebilecek bir seviyeye ulaşmıştır. Bu yönden onun nasıl bir akla ve zekaya sahip olduğunu görmek mümkündür. Peki neydi insanı bu seviyeye getiren şeyler? Elbette keşif merak ve bilim üçgeni de diyebileceğimiz insanın bilimsel anlamdaki ilerleme evreleridir. Bu sayede insanoğlu yolculuklara çıkmış, hayaller kurmuştur. Bu kişilerden biri de benim yani Macellan. Ben Dünyayı gemimle gezmiş ve sonunda yolculuğu tamamlamamış olsam da Dünya’nın çevresini dolaşan ilk insan olarak anılmaya başlandım.

5. ETKİNLİK 

Uzayda bir keşif yolculuğu yapmak için bir ekip oluşturmanız gerekmektedir. Bu ekibi toplamak için dünyanın en çok satan gazetelerinden birine bir duyuru metni yazmaya kararverdiniz. Şimdi bu duyuru metnini aşağıya yazınız. Duyuru metninizi istediğiniz bir yabancı dille de yazınız. Bunun için okulunuzdaki arkadaşlarınızdan (yabancı dil bilen, göçmen, mülteci vb.) ve yabancı dil öğretmenlerinizden yardım alabilirsiniz.

  • Cevap: Metni ingilizceye çevirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

DUYURU!!!!!!! 

Uzay yolculuğumuzda bizlerin yanında olacak teknik ekipmanlardan anlayan gerektiğinde yemek yapabilecek az maaşla çalışabilecek sigortalı uzay yolculuğu arkadaşı aranmaktadır. İlgilenenlerin aşağıdaki mail adresine başvurmaları gerekmektedir. Saygılarımızla.

Adres: www.evvelcevap.com

6. ETKİNLİK 

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 186 Cevabı

a. Apollo 11’in Ay’a yolculuğunu anlatan bir hikâye yazınız. Hikâyenizi aşağıdaki taslağa göre oluşturunuz. Hikâyenizi yazarken yazım kılavuzu kullanınız. Hikâyenizde terimler dışında, yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanınız. Hikâyenizi yazmak için defterinizi kullanınız.

Zaman: Geçmiş zaman
Mekan: Amerika
Şahıslar: Ben, Öğretmenim
Kısaca olaylar: Ben çalışkan öğrenciyim, öğretmenim burs buluyor bana ben de uzay yolculuğu na çıkıyorum.
Hikâyemin serim bölümünde anlatacaklarım: Derslerde başarılı bir öğrenci olmam
Hikâyemin düğüm bölümünde anlatacaklarım: Burada öğretmenim beni bir bursluluk sınavına sokuyor ve ben Amerika’da okuma hakkı kazanıyorum. Orada okurken de Uzay yolculuğuna çıkıyorum.
Hikâyemin çözüm bölümünde anlatacaklarım: Sonuç bölümünde ise Ay’a ilk ayak basan Türk olarak Apollon’un ayak izleri önünde fotoğraf çektiriyorum.

UZAY’A BİR BİLET: ÇALIŞMANIN KARŞILIĞI

Okulda her zaman örnek gösterilen bir öğrenci idim. Bir gün öğretmenim beni yanına çağırdı. Bana hayran hayran bakıyordu. Bana bir burs sınavından bahsetti. Eğer kazanırsam Amerika’da okuyacaktım. Sınava çok çalıştım ve girdim. Bir ay sonra sonuçlar açıklandı. Kazanmıştım. Amerika’ya gittim. Orada daha fazla çalışıp üstüne de dil eğitimimi geliştirdim. Artık Nasa yana Uzay Araştırmaları Merkezi’nde çalışıyordum. Bir gün Uzay’a bir ekip gönderileceği haberini aldım. Gözlerime inanamamıştım. Çünkü gidecekler arasında benim de adım vardı. Yolculuğumuzun üçüncü gününde sonunda uzaya varmıştık. Ben hemen uzaya ilk çıkan Apollon’daki Neil Armstrong’un aya izinin olduğu yerde fotoğraf çektirmiştim. O gün dünyanın en şanslı Türk’ünün ben olduğumu düşündüm.

b. Yazdığınız hikâyeyi düzenleyiniz. Bu düzenlemede hikâyenizi yeniden okuyunuz. Hikâyenizde anlam bütünlüğünü bozan ifadeleri, yazım ve noktalama hatalarını belirleyip düzeltiniz. Düzenlediğiniz hikâyeyi sosyal medyada paylaşınız.

  • Cevap: Düzeltmeyi sizler de yapabilirsiniz. Çünkü herhangi düzeltilecek bir yer yok.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

En sevdiğiniz ulaşım aracıyla (bisiklet, otomobil, otobüs, tren, hızlı tren, uçak, gemi, balon vb.) ilgili bilgiler toplayınız. Bu araçlarla ilgili kısa sunum planlayınız. Sunumunuzda görseller kullanınız. Sunuma hazırlanırken provalar yapınız. Sunum süreniz için öğretmeninizden bilgi alınız.

  • CevapBİSİKLETİN TARİHİ

Bisikletin ortaya çıkışı günümüzden 200 yıl önceye dayanır. 1817 yılında Alman Baron Karl von Drais modern bisikletin prototipini oluşturan iki tekerlekli aracı icat etti. Drais, aracını daha hızlı hareket edebilmek için kullandı. Binici pedal öncesi dönemde ayağını yerden iterek ilerliyordu. 26 Haziran 1819 yılında Von Drais tarafından patenti alınan aracı, Avusturya, Birleşik Krallık, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi pek çok ülkede popüler hale geldi. Drezin zamanla geliştirilerek bisiklete evrildi.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 6. Bilim ve Teknoloji Sayfa 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 Büyük Keşifler Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

37 yorum yazılmış “6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186”

    1. Babuş ney ya salak doğru dürüst bir şey yaz bak mesela teşekkür ederim diyebilirsin babuşmuş

  1. bizim türkçe öğretmeni varya çok salak utanmasam salak soner dicem adı gibi salak işte SONER ŞEKERCİ 😘😘😘😘

    1. Soner şekerci benimde öğretmenim oluyor sana katılıyorum tam bir saaaaalllllaaakkkkkk

  2. Yazdığım metinleri Türkçeden İngilizceye geçirebilmek için nereden iletişime geçebilirim

    1. İki yüz tane madalyan varsa niye burdan ödeve bakıyorsun salak bizde inandık hem sen kimsinde ben senin için ağlıyım ayrıcı benim bir sevgilim var ve çok kıskanç ona göre ayağını denk al ve oltanı yolumdan çek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir