6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122

6. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Azim Metni Cevapları

HAZIRLIK

1. ETKİNLİK

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 118 Cevabı

Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler ve bunların anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimelerin geçtiği yerleri metinden bulunuz. Metindeki bağlamlarını düşünerek kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz. Anlamı verilmeyen kelimeyi belirleyiniz.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK 

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 119 Cevabı

Metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yazar hikâyeyi bize niçin anlatmak istemiştir?

  • Cevap: Çünkü memleketin ufuklarını saran ümitsizlik bulutlarını gördükçe üzülmekte ve bizlere Sadi’nin hikayesini anlatarak yeniden ümit ışığını yakmak istemektedir.

2. Hikâye nerede geçmektedir?

  • Cevap: Çölde geçmektedir.

3. Hikâyenin kişileri kimlerdir?

  • Cevap: Çölde yavrusunu kaybeden adam, adamın kaybolan oğlu ve hikayeyi anlatan yazarın kendisi.

4. Hikâyeyi anlatan, çocuğunu kaybeden baba için ne düşünmüştür?

  • Cevap: Önce çok üzülmüştür. Çünkü çocuğun yaşamadığını artık çölün çocuğu çoktan yutmuş olduğuna inanmaktadır. Adamın çaresizce çocuğunu aramasına üzülmektedir.

5. Baba çocuğunu bulmak için neler yapmıştır?

  • Cevap: Baba çocuğunu bulmak için gece gündüz demeden yol almış, çölde nerede bir karaltı görse hemen oraya gitmiş, kimden ne bulabilirse araştırmaktan sormaktan bir an bile geri durmamıştır. Azim ile hep amacının peşinden koşmuştur.

6. Hikâyedeki babanın yerinde siz olsaydınız ne yapardınız?

  • Cevap: Ben olsam ben de çocuğum için elimden geleni yapar gücümün son anına kadar çocuğumu bulmak için elimden ne geliyorsa son damlasına kadar harcardım.

7. Yazar hikâyeden nasıl bir hayat dersi çıkarıyor?

  • Cevap: Bu hikayeden de anlaşılacağı üzere insan ümitsizliğe kapılmamalı, Allah’ın izniyle araştırsa, emeğini bu yolda harcarsa ve sabır gösterirse sonunda amacını gerçekleştirebilecektir sonucunu çıkarmaktadır.

8. Yazarın çıkardığı hayat dersini günlük hayatımızda nasıl uygulayabiliriz?

  • Cevap: Şöyle ki örneğin bizler hayatta geleceğimizi öyle ya da böyle bir şekilde kurmaya çalışırız. Mesela bazen karşımıza çıkan ilk engelde eğer hemen ümitsizliğe düşüp vazgeçersek o zaman her zaman kaybeden biz oluruz. O yüzden bunun yerine bu hikayedeki gibi yılmadan çalışmalı her zaman sabırla meyveleri toplayacağımız ana kadar üzerimize düşeni yapmalıyız.

9. Siz bu hikâyeden nasıl bir sonuç çıkardınız?

  • Cevap: Ben bu hikayeden sürekli sabır içinde amacı için çalışan insanın sonunda kazanacağını amacına ulaşacağı sonucuna ulaştım.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki kutucukları Azim hikayesine göre doldurunuz.

Olay örgüsü: Çölde kervanın dinlenme sırasında kaybettiği çocuğunu arayan adamla karşılaşan anlatıcının, adama üzülmesi ama sonrasında adamın çocuğunu bulmasıyla hayatta ümit etmenin ne büyük güç olduğunu öğrenmesi anlatılmaktadır.

Kişiler : Anlatıcı, oğlunu kaybeden adam, kaybolan oğul.

Yer: Çöl

Zaman: Bilinmeyen bir zaman, bir günde geçer hikaye

Anlatıcı: Anlatıcı aynı zamanda olayın kahramanlarından biridir. O adama acıyan ama sonra adamın oğlunu bulmasından ders çıkaran biridir.

4. ETKİNLİK 

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 120 Cevabı

Azim” metninin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Konu: Çölde kaybolan oğlunu arayan adamın mücadelesinin hikaye anlatıcısına ümidin ne demek olduğunu göstermesi

Ana fikir: Ümidi kesmemeli, önce çok çalışıp gerisini Allah’a bırakmak gerektiği

5. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinde yazar aşağıdaki atasözü ve deyimlerden hangilerini kullanabilirdi? Yazar bunları kullansaydı metnin anlatımında ne gibi farklılıklar olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

Zorlukları yenme isteği ve iradesi olan bir insanın yapabilecekleri” konusunda yaratıcı bir konuşma yapınız. Konuşmanız sırasında konu hakkında bir önceki arkadaşınızın söylediklerinden hareketle konuya farklı bir bakış açısı getiriniz. Ayrıca konuşmanızda “gayret” ve “azim” kelimelerini anlamlarına uygun bir şekilde kullanınız.

Konuşmanız sırasında beden dilinizi etkili kullanabilmek için şu hususlara dikkat ediniz.
• Vücudunuz dinleyicilere dönük olmalıdır.
• Aşırı derecede el ve kol hareketi yapmamalısınız.
• Dinleyicilerle göz teması kurmalı, havaya ya da yere bakmamaksınız.
• Yüz kaslarınızlayaptığınız hareketler (mimik) ile söyledikleriniz arasında dengesizlik olmamalıdır.
• Sık sık saçınızla ya da yüzünüzle oynamamalısınız.

  • CevapZorlukları yenme isteği ve iradesi olan bir insanın yapabilecekleri

İnsanoğlunun bu hayatta başaramayacağı hiç bir zorluk, yenemeyeceği hiç bir güçlük yoktur. Yeter ki azimle ve sabırla çalışmaktan geri durmasın. Bilsin ki çalışan her zaman istediği sonuca ulaşacaktır. Bu yolda önüne çıkacak hiç bir zorluk insanın gayreti dururken engel olmaya yetemez. Çünkü çalışmak demek zaten zorlukların yok olması demektir. Bu yüzden hiç bir zaman hiç bir an çalışmaktan gayret göstermekten geri durmamalıyız.

7. ETKİNLİK 

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 121 Cevabı

Aşağıdaki haber metnini okuyunuz.

Ordu’da, kas hastası 21 yaşındaki Erdinç Yılmaz, kullanabildiği iki parmağı ile bilgisayarda yazmaya başladığı yaşam öyküsünü, hastalığının ilerlemesi üzerine tek parmağı ile tamamlayabildi.

b. Azmiyle herkese örnek olan Erdinç Yılmaz gibi insanların ne tür zorluklar yaşadığını, bu zorlukların aşılmasında birey olarak bizlere hangi görevlerin düştüğünü sınıfça tartışınız. Öğretmeninizin konu hakkında verdiği bilgilerden sonra Erdinç Yılmaz’a neler söylemek istediğinizi düşününüz. Söylemek istediklerinizi e-posta olarak yazınız.
Yazınıza başlamadan önce yazınızın konusunu ve ana fikrini belirleyip buna göre giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde neler yazacağınızın taslağını oluşturunuz. Yazınızın ilk paragrafında yazma amacınızı ifade ediniz. Yazınızda derse hazırlanırken bulduğunuz atasözlerini ve özlü sözleri de kullanmayı unutmayınız.

 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 122 Cevabı

Giriş Bölümünde Yazmayı Düşündüklerim: Giriş bölümünde Erdinç’in aslında ne kadar zor bir durumda olduğunu onun yerinde başka birisi olsaydı çoktan kaderine boyun eğip hiç bir şey yapmamasını işlerdim.
Gelişme Bölümünde Yazmayı Düşündüklerim: Gelişme bölümünde ise Erdinç’in nasıl bir azim mücadelesi verdiğini onun hayatından örneklerle anlatırdım. Yazımı daha da ayrınıtılı şekilde ilerletirdim.
Sonuç Bölümünde Yazmayı Düşündüklerim: Sonuç bölümünde ise hayatın zorlukları karşısında pes etmek yerine çalışmayı sabırlı olmayı ve üretmeyi kendisine ilke edinmiş Erdinç ve onun gibiler gibi olmanın önemini anlatır yazımı bitirirdim.
Yazımın konusu: Yazımın konusu pes etmemek ve çalışma azmi olurdu.
Yazımın ana fikri: Bu hayatta en büyük zorluk insanın kendine sınırlar koyması, vazgeçmesidir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İyilikle ilgili deyim ve atasözleri bulup anlamlarını öğreniniz.

  • Cevap:

İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir. …

İyiliğe iyilik her kişinin karı, kötülüğe iyilik er kişinin karı. …

İyi dost kara günde belli olur. …

İyi evlat babayı vezir, kötüsü rezil eder. …

İyi insan lafının (sözünün) üstüne gelir. …

İyi olacak hastanın hekim (doktor) ayağına gelir.

“Gençlerin İyilik Ağacı” projesi hakkında sosyal medyadan ve Genel Ağ’dan bilgiler toplayınız.

  • Cevap: Gençlerin İyilik Ağacı, iyilik yapmanın alışkanlık haline dönüşmesi, iyiliklerin paylaşılması yoluyla toplum bilincinin artırılması ve kişilerin değil, yapılacak iyiliklerin ön plana çıkması amacıyla tüm gençlik merkezlerimizde uygulamaya başlanmış bir Gençlik ve Spor Bakanlığı projesidir. Gençlerin, “Birleşmiş Milletler 2000 Yılı ve Ötesi Gençlik Programı” ışığında hazırlanmış 11 madde ve mevcut toplumsal şartlarımıza göre düzenlenmesi ile belirlenen hizmet kategorileri arasından yapacakları iyilikleri elektronik kayıt sistemine aktararak çoğaltacakları, büyütecekleri ağaçlardır. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki 81 ilde, tüm Gençlik Merkezlerimizde oluşacak bu ağaçlar proje sonunda Gençlerin İyilik Ormanı’nı oluşturmak üzere iyiliklerle süslenir, büyür ve değer kazanır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 4. Erdemler Sayfa 117, 118, 119, 120, 121, 122 Azim Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

13 yorum yazılmış “6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122”

  1. Merhaba arkadaşlar lütfen bu mesajı dikkate alarak bir şey değil bu arada ben de çok güzel olmuş tebrikler 🎊 bir 1⃣ 📹 📹

  2. Merhaba arkadaşlar lütfen bu mesajı dikkate alarak bir şey yok ya ne kadar güzelsin merhaba arkadaşlar ben de seni seviyorum ama çalışmıyorum ama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir