6. Sınıf Fen Bilimleri Sevgi Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157

6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 4.Bölüm Yakıtlar Cevapları

6. Sınıf  Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları 4. Ünite Madde ve Isı Sayfa 152, 153, 154, 155, 156, 157  4.Bölüm Yakıtlar Etkinlik Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 152 Cevabı

Günlük yaşantınızda en çok rastladığınız ya da adını duyduğunuz yakıtlar hangileridir?

  • Cevabı:BENZİN, DOĞALGAZ, KÖMÜR, TAHTA 

Yakıtları Tanıyalım

Yukarıdaki fotoğraflarda ısıtma amacıyla kullandığımız araçlar yer almaktadır. Bu araçların kullanım amaçları aynı olmasına rağmen ısı vermelerini sağlayan maddeler farklılık gösterir.
Yandığında çevresine ısı veren maddeler yakıt olarak adlandırılır. Buna göre yukarıdaki ısınma araçlarının yakıtlarını söyleyebilir misiniz?

  • Cevabı: 
  • Soba: Odun-Kömür
  • Petek: Doğalgaz

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 156 Cevabı

Yakıtların İnsan ve Çevre Üzerine Etkileri

Isı elde etmek için kullandığımız yakıtlar da çevreyi kirletir mi?

  • Cevabı:  Isı ve sıcaklık elde etmek insanlar için bir ihtiyaçtır. Doğal olarak dünyanın ısınması nasıl canlılık faaliyetlerinin devam etmesini sağlıyorsa, insanların da barınma ihtiyaçlarını sağlamaları için ısınmaları gerekmektedir. Isı elde etmek için bazı maddelerin yakılması gerekir. Isı elde etmek için kullanılan yakıtlar doğal yakıtlar olabilir. Günümüzde yaygın olarak fosil yakıtlar kullanılmaktadır. Fosil yakıtlar, doğalgaz, petrol, kömür olarak bilinmektedir. Bu maddelerin yakılması sonucunda atıklar oluşmaktadır. Bu atıklar çevreye zararlı atıklar olarak  çevre kirliliklerinin yaşanmasını sağlar. İnsan sağlığının bozulması ve ölümlere kadar varan sonuçların yaşanması, su, toprak, hava kirliliklerinin oluşması fosil yakıtların yakılması nedeniyle meydana gelmektedir.

Soluk alıp vermenin temel canlılık faaliyetlerinden birisi olduğunu biliyorsunuz. Yandaki fotoğrafta gösterilen yerde yaşamayı, soluk alıp vermeyi ister miydiniz?

  • Cevabı: Kesinlikle istemezdim, çünkü hava çok kirlidir, fabrika zehirli gazlarıyla doludur.

Isınma amaçlı kullanılan yakıtların insan ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırmanızın sonuçlarını bir slayt gösterisi olarak hazırlayıp sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevabı:  Bu maddelerin yakılması sonucunda atıklar oluşmaktadır. Bu atıklar çevreye zararlı atıklar olarak  çevre kirliliklerinin yaşanmasını sağlar. İnsan sağlığının bozulması ve ölümlere kadar varan sonuçların yaşanması, su, toprak, hava kirliliklerinin oluşması fosil yakıtların yakılması nedeniyle meydana gelmektedir.

Zehirlenmelere Dikkat

Soba ve doğal gaz zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemleri İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırmanızın sonuçları ile ilgili rapor oluşturunuz.

  • Cevabı:
  • 1- Eğer evde soba kullanıyor isek kömürün yanmasını sağlamalıyız. Kömür iyi yanmadığı zaman CO (Karbonmonoksit) gazı ortaya çıkar. CO gazı havadan ağır olduğu için çabuk çöker bu da yerde yatan kişilerin zehirlenme ve ölüm riskini büyük bir derecede etkiler.
    2- Soba zehirlenmelerini önlemek için gece yatarken sobalara kömür atılmamasına dikkat edilmeli. eğer atılıyor ise kömürün tam yanmasını beklemeli.
    3- Doğal gazda ise hava alınabilen bir ortamın oluşturulması lazım. Örneğin banyo sofbeni doğalgaz ile çalışıyorsa banyonun geniş ve hava alan bir yer olması lazımdır. Bu sayede zehirlenmenin önüne geçilebilir.
    4- Banyo küçük ve havalandırılması zor ise doğalgaz ile çalışan şofben yerine elektrikle çalışan şofben takılmalıdır. Bu sayede zehirlenme riski ortadan kalkar.
    5- Eğer maddi durum yetiyor ise hava da bulunan diğer gazları uyaran aleti evimize taktırabiliriz. Bu sayede havaya karışan diğer gazı bize uyarı olarak bildirecektir.

 

6 yorum yazılmış “6. Sınıf Fen Bilimleri Sevgi Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157”

  1. Bi şey beceremiyorsunuz 157 sayfa yok oraya 157 yazmışsınız ben bir öğretmen olarak buna çok takıldım en kısa zamanda bunu degistirin bu arada ben emekli bir öğretmenim hahahahaha

    1. bir sey dicem siz ogretmen oldugunuzdan emin misiniz ogretmen olsaydiniz bunun kaldirilmasini isterdiniz ben şahsen sizin öğretmen olduğunuzdan pek emin degilim ve evet gerçekten 157 yok odevimi yapamadim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir