6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65

6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 65 Cevapları

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Vücudumuzdaki Sistemler Neler Öğrendik Sayfa 65 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Vücudumuzdaki Sistemler Neler Öğrendik Sayfa 65 Cevapları

Neler Öğrendik?

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1) Sindirim tüm organlarda görülür mü? Açıklayınız.

Sindirim tüm organlarda görülür mü

Sindirim tüm organlarda görülür mü, kısaca açıklayınız. Sindirim hangi organlarda geçekleşir konusunda kısa bilgiler vereceğiz.

Doku ve organların bir araya gelmesiyle sistemler meydana gelir. Sindirim sistemi de çeşitli doku ve organlardan meydana gelmektedir. Sindirim sistemi uzuvlarda başlar ve bir organda son bulur. Sindirim sistemi doku ve organları, ağız, yemek borusu, mide, ince bağırsak olarak bilinmektedir.

Ağızda, kimyasal sindirim başlar. Amilaz enzimiyle karbonhidratlar sindirilmeye başlar. Yemek borusunda bu şekilde devam eder ve mideye iner. Kimyasal sindirim devam ederken proteinler sindirilir. Bu şekilde ince bağırsağa gelen besinlerde, yağların sindirimi gerçekleşir. Kana geçen besinlerin artıkları böbrek ve kalın bağırsağa doğru gider. Bu durumda hemen her organda bir sindirim başlar ve biter.

Sindirim tüm organlarda görülmez. Sindirimde görevli olan organlar şu şekildedir;

Ağız
Yutak
Yemek borusu
Mide
İnce bağırsak
Kalın bağırsak
Anüs

2) Kimyasal sindirim hangi organlarda gerçekleşir?

Kimyasal sindirim hangi organlarda gerçekleşir?

Kimyasal sindirim nedir

Dışarıdan alınan büyük parçalı besinlerin, ağız, mide ve az da olsa ince bağırsaklarda fiziksel olarak daha küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim denir. Alınan büyük moleküllü besinlerin enzimler yardımıyla, daha küçük moleküllere parçalanması olayına ise kimyasal sindirim denir. Yediğimiz besin maddelerinde bulunan, su, madensel tuzlar, vitaminler, glikoz, fruktoz, galaktoz, amino asitler, alkol gibi küçük maddeler sindirime uğramaz. Yağlar, disakkarit, polysakkarit gibi karbonhidratlar, proteinler ve nukleik asitler (DNA ve RNA) kimyasal sindirim ile hücre zarından geçebilecek küçük moleküllere parçalanırlar. Kimyasal sindirim, ağız, mide, ince bağırsaklarda olur.

Kimyasal sindirim ağızda, mide ve bağırsakta, pankreas ve karaciğerde gerçekleşir.Bunlar;

1- Ağızda: Karbonhidratların sindirimi başlar – Tükürükteki enzimler yardımıyla.

2- Midede: Proteinlerin sindirimi – Mide Öz suyu ve mide enzimleri yardımıyla.

3- İnce bağırsakta: Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi – Pankreas öz suyu yardımıyla.

3) Sindirilmiş besinlerin kana geçtiği organ hangisidir?

Sindirilmiş besinlerin kana geçtiği organ hangisidir, ince bağırsağın görevi nedir?

İnce bağırsak, on iki bağırsak, boş bağırsak ve kıvrımlı bağırsaktan oluşmaktadır. Yağların kimyasal sindirimi burada başlar, incebağırsağa gelen pankreas öz suyu ile yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanmış olur.  İnce bağırsakta böylece en küçük moleküllere kadar besinler parçalanır. Emilim ile kan damarlarına verilir. Sindirim sistemimizin en uzun bölümü ince bağırsaklarımızdır.

İnce bağırsağın görevi nedir?

On iki parmak bağırsağında; Karbonhidrat, protein ve yağların sindirimi gerçekleşir. Yağların sindirimi, karaciğerden gelen safra salgısının etkisiyle ilk kez burada başlar. İnce bağırsakta; Salgı bezleri, karbonhidrat, protein ve yağların sindirimini sona erdirecek enzimler üretir. Kimyasal sindirim ince bağırsakta son bulur. Villuslar sayesinde sindirilmiş besinlerin emilimi kolaylaşır. Buradan kan damarlarına emilen besinler verilir. Proteinler amino asitlere, karbonhidratlar glikoza, yağlar yağ asidi ve gliserine dönüşür.  Su, mineraller ve vitaminler burada sindirilmezler. Sindirim sisteminin en çok besin sindirdiği yer ince bağırsaklardır.

4) Sindirilmeden kana geçen besinler nelerdir?

Sindirilmeden kana geçen besinler nelerdir, sindirilmeden doğrudan kana geçen besinler nelerdir?

Sindirilmeden kana geçen besinler büyük moleküller değildir ve hücre zarından kolaylıkla geçebilirler.Bunlar:

Su: Sular içtiğimiz gibi kana karışır. Sindirime uğramaz. Fazlası da boşaltım ile dışarı atılır.

Vitaminler : A, D, E, K, B, C vitaminleri yani tüm vitamin çeşitleri sindirilmeden kana geçer. A, D, E, K vitamin gurubu depolanabilir. B ve C  vitaminleri depolanmaz ve günlük olarak alınmalıdır.

Mineraller: Mineraller sayılamayacak kadar çoktur. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum bazılarıdır. Bunlar sindirilmez ve kana direkt geçer.

Bu verilenlerin hepsi vücutta düzenleyicidir ve metabolizmanın çalışmasını düzenler.Kesinlikle enerji vermezler

B. Şekilde numaralandırılmış yerlerdeki sindirim sistemi organlarını yazınız.

1- Ağız
2- Yutak
3- Yemek borusu
4- 
5- Mide 
6- Kalın Bağırsak
7- İnce Bağırsak
8- Anüs

14 yorum yazılmış “6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65”

  1. B soru su yanlış ona bakmayın normalde şöyle;
    1-Ağız
    2-Yutak
    3-Yemek borusu
    4-Mide
    5-Pankreas
    6-Kalın bağırsak
    7-İnce bağırsak
    8-Anüs
    Buradan bakın orası 4 den sonrası yanlış dizilmiş

  2. valla herkes haksız yere kızdı ben burayı çok sevdim ve 4 neden boş ama 4 ü buldum ztn süper biryer kızamayanlar siz bilmiyonuz adam doğru çıkmazsa şikayet edecem demiş töbe töbe edemezsin hakkın yok zorundamı sana fen öğretmek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir