6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188

6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Koku alma ile tat alma organlarımız birlikte bir uyum içinde çalışır. Besinlerin dilimizle tadını, burnumuzla kokusunu algılarız. Kokusunu iyi alamadığımız besinlerin tadını da iyi alamayız. Örneğin nezle olup da burnumuz tıkandığında besinlerin kokusunu alamadığımız için tadını da iyi alamayız.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı Meb Yayınları

Koku Alma ile Tat Alma Arasında İlişki Var mı?
Amaç: Koku alma ile tat alma arasındaki ilişkiyi kavramak Yapılışı:
1. Sınıfta 5-6 kişilik gruplara ayrılınız.
2. Patatesi, soğanı, portakalı ve çileği dilimleyerek her birini farklı tabaklara koyunuz.
3. Gruptan bir arkadaşınız gruptaki diğer arkadaşlarınızın gözlerini bağlasın.
4. Gözleri bağlanan arkadaşlarınızdan ikisi burunlarını kapatsın, diğer ikisi ise kapatmasın.
5. Grupta gözü açık kalan arkadaşınız diğerlerinin ağzına tabaktaki yiyeceklerden birer dilim vererek tattıklarının hangi yiyecek olduğunu sorsun.
6. Aşağıdaki tabloya yiyeceklerin tadını doğru tahmin eden öğrenciler için “+”, yanlış algılayan veya hiç algılayamayanlar için “-” işareti koyunuz.

Değerlendirme:

1. Yiyeceklerin tatlarını farklı algılayan arkadaşlarınız oldu mu? Olduysa bunun sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Yiyeceklerin tatlarını farklı algılayan arkadaşlarım olmadı, gruptaki herkes doğru bildi.

2. Tat alma ile koku alma arasında nasıl bir ilişki olabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Bu iki duyu organımız uyum içinde etkileşimli olarak çalışır. Dilimiz bir maddenin tadını alırken, burnumuz da o maddenin kokusunu alır. Kokusu iyi alınamayan o maddenin tadı tam olarak alınamaz. Nezle olduğumuzu düşünelim. Burnumuz tıkalıdır. kokuları alamayız. Bu sebepten nezle olduğumuz günlerde ağzımızın tadı yok, der yediğimiz şeylerden tat ve lezzet alamayız. Yediğimiz şeylerin tadını tam alabilmemiz için, dilimiz ve burnumuz tam olarak görevlerini yapmaları gerekir.Bunu test etmek için nezle olamayı beklemeye gerek yok. Burnumuzu tıkayarak yemek yemeye çalışalım, daha sonra burnumuzu açalım öyle devam edelim. Yemeğin lezzetinin ne kadar değiştiğini göreceğiz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir