5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33

5. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 5. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

 lk Ders Dinleme İzleme metni cevapları ve soruları, Anıttepe Yayıncılık 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 28-29-30-31-32-33 (Birey ve Toplum)

İlk Ders Dinleme İzleme Metni Cevapları

 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 28 Cevabı

HAZIRLIK

1. Dinleme sırasında dikkat etmeniz gereken kurallar nelerdir? Bu kurallara uymak neden önemlidir? Açıklayınız.

Cevap:

  • Konuşmacının sözü kesilmemelidir
  • Konuşmacının sözü bittikten sonra söz alıp konuşmalıyız
  • Dikkatimizi dinlediğimiz kişiye vermeliyiz
  • Dinlerken başkaları ile konuşmamalıyız, başka şeylerle ilgilenmemeliyiz, sıkılsak da sıkıldığımızı belli etmemeliyiz
  • Dinlerken önemli gördüğümüz yerleri not almalıyız
  • Konuşmacı ile aynı fikirde olmasak da ona saygı göstermeliyiz.

Etkili bir dinleme için bu kurallara uymamız gerekir.

2. Konuşmacıyı dinlerken konuşma ile ilgili soru sormak ve bunu uygun zamanda yapmak niçin önemlidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Konuşma ile ilgili soru sormak, konuşmada anlamadığımız yerleri ve konu ile ilgili merak ettiklerimizi öğrenebilmek için önemlidir. Sorular konuşma bittikten sonra söz alınarak sorulmalıdır. Konuşma esnasında soru sormak dikkatlerin dağılmasına neden olur.

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken önemli gördüğünüz yerleri not alınız. Aldığınız notlardan yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1) ”İlk Ders” adlı metinde anlatılanlar kimin başından geçmiştir?

  • Cevap: Köy okulunda öğretmenlik yapan “Feride”nin başından geçmiştir.

2) Metinde anlatılan olay nerede yaşanmıştır?

  • Cevap: Zeyniler adlı bir köyde geçmiştir.

3) Metinde anlatılan olay ne zaman olmuştur?

  • Cevap: Geçmiş zaman, kış mevsimi.

4) Yazarın okulla ilgili anısını anlatmasının sebebi nedir?

  • Cevap: Yazar, başına gelenlerle ilgili yaşadığı duyguları okuyucuya daha etkili bir şekilde aktarmak istemesidir.

5) Munise, yazarı hangi yönden etkilemiştir?

  • Cevap: Annelik hissi yönünden etkilemiştir.

2. ETKİNLİK 

 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 29 Cevabı

Dinlediğiniz metinde anlamını bilmediğiniz kelimeleri yazarak bu kelimelerin anlamını tahmin ediniz. Kelimelerin anlamını sözlükten bulunuz, kelimeleri birer cümlede kullanınız. Bu kelimeleri kendi sözlüğünüze de ekleyiniz.

ıstırap

  • Sözlük anlamı: (ızdırap) Acı, üzüntü, sıkıntı, keder
  • Cümlem: Aşı vurulurken çektiği ıstırap yüzüne yansıyordu.

**********

telaffuz

  • Sözlük anlamı: Söyleyiş
  • Cümlem: On iki dişi olmadığından kelimeleri tam olarak telaffuz edemiyor.

**********

mektep

  • Sözlük anlamı: Okul
  • Cümlem: Atatürk ilk olarak annesi Zübeyde Hanımın istediği üzerine Mahalle Mektebi‘ne gitmiştir.

**********

vefa

  • Sözlük anlamı: Sevgiyi sürdürme, sevgi, dostluk bağlılığı
  • Cümlem: Köpekler hayvanlar arasında en vefalılarıdır.

**********

fevkalâde

  • Sözlük anlamı: Alışılmış olandan ayrı, olağanüstü, beklenmedik, görülmedik, işitilmedik
  • Cümlem: Forvet oyuncusu fevkalade bir gol attı.

**********

gayri ihtiyari

  • Sözlük anlamı: Düşünmeden, elinde olmayarak, istemsiz.
  • Cümlem: Herkes gayri ihtiyari sesin geldiği yöne doğru kafasını çevirdi.

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metne göre aşağıdaki cümleleri işaretleyiniz. (Doğru-Yanlış)

4. ETKİNLİK 

a) Dinlediğiniz metinde “Benim adım Munise, hocanım, dedi” cümlesinde geçen “hocanım” kelimesini günümüz Türkçesinde nasıl söylüyorsunuz?

  • Cevap: Günümüz Türkçesinde “Öğretmen Hanım” olarak söylüyoruz.

b) Yazar niçin böyle bir yazım şekli kullanmış olabilir? Bunun yerine günümüzde hangi kelimeyi kullanıyorsunuz?

  • Cevap: Yazar, karakterin konuşma şeklini yansıtmak için böyle bir yazım şekli kullanmış olabilir. Günümüzde bunun yerine “öğretmen” kelimesini kullanıyoruz.

5. ETKİNLİK 

a) “İlk Ders” başlığı sizce metnin içeriğiyle uyumlu mudur? Açıklayınız.

  • Cevap: Uyumludur. Metinde bahsedilen Munise adlı kızın ilk dersinde geçen bir olay anlatılmıştır.

b) Dinlediğiniz metne farklı başlıklar koyunuz.

  • Cevap: MUNİSE

c) Niçin bu başlıkları koydunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde yazar, Munise adlı kızdan etkilenmektedir.

6. ETKİNLİK 

 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 30 Cevabı

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

  • Cevap: Zeyniler adlı bir köyün okulunda ders işlenmektedir. Feride öğretmen daha önce derse gelmeyen bir kızı fark eder. Ona sorular sorar. Kızın verdiği cevaplardan ve kızdan çok etkilenir. Kız ile muhabbetinde öğretmen annelik hissini ilk defa duymuştur. O zaman kadar çektiği sıkıntıların yavaş yavaş yok olduğunu hisseder.

7. ETKİNLİK 

Metindeki öğretmen ve Munise’nin karşılıklı konuşmalarını sınıfta canlandırınız.

  • Cevap: Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

8. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metinde duygu belirten ifadelere iki örnek veriniz.

  • Cevap:

1- “Bu küçük kız, bana ılık bir ilkbahar güneşi gibi tesir etmişti.”
2- “Bana öyle geldi ki, bu çocuğun kalbinde, bilmeden bir gizli yaraya dokundum.”

9. ETKİNLİK 

Öğretmeninizle yaşadığınız bir anınızı beden dilinizi etkili kullanarak arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap: Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

10. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metni çizgi film olarak izlemek ister miydiniz?

  • Cevap(örnek) Evet, isterdim.

b) Hangi çizgi filmleri izliyorsunuz?

  • Cevap(örnek) Keloğlan, Canım Kardeşim, Küçük Hezarfen, Deli Dumrul, Doru (Yılkı Atı) adlı çizgi filmleri izliyorum.

c) Bu çizgi filmlerde neler anlatılıyor?

  • Cevap: Her çizgi filmin ayrı bir konusu var. Dostluk, kardeşlik, sevgi, doğa, temizlik, dürüstlük gibi konular anlatılıyor.

ç) İzlediğiniz filmlerdeki konuşmalardan farklı anlamlar çıkarabiliyor musunuz? Örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Çıkarabiliyorum. Mesela Keloğlan bazen arkadaşının söylediğine inanmadığı zaman dalga geçmek için “Saçlarımı taramam uzun sürdü, bu yüzden geç kaldım.” diyor. Bu sözünden arkadaşına inanmadığını, onunla dalga geçtiğini anlıyorum.

d) www.eba.gov.tr adresindeki çizgi filmi izleyiniz. Bu filmde verilen mesajları yazınız.

  • Cevap:

11. ETKİNLİK

 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 31 Cevabı

a) Dinlediğiniz metinden alman aşağıdaki cümlelerde virgül niçin kullanılmıştır? Yazınız.

• Feride, kendi isteği ile Anadolu’da öğretmenlik yapar.

  • Cevap: Özne, yüklemden uzak düşmüş, özneyi belli etmek için virgül konmuştur.

• Yanıma gel bakayım, dedim.

  • Cevap: Tırnak içinde olmayan alıntı cümleyi belirtmek için konmuştur.

• Hafifçe çenesini okşadım, bütün kızlara sorduğum gibi ona da…

  • Cevap: Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konmuştur.

b) Aşağıda, virgülün kullanım alanları verilmiştir. Virgülün kullanım alanıyla bu alana örnek olabilecek cümleleri eşleştiriniz.

  • Cevap:

c) Virgülün istenilen kullanım alanına uygun cümleler yazınız.

• Eş görevli kelimeleri ayırmak için:

  • Cevap: Pazardan elma, ayva, biber, domates ve lahana aldım.

• Sıralı cümleleri ayırmak için:

  • Cevap: Koltuktan doğruldu, kumandayı aldı, televizyonu açıp dizi izlemeye başladı.

12. ETKİNLİK

 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 32 Cevabı

Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Çocukların beden dillerinden yola çıkarak onların duygularını ifade edecek cümleler kurunuz.

  • Cevap:

13. ETKİNLİK

Bilgilendirici metin yazmak için gerekli basamaklar aşağıda verilmiştir.
Konu belirleme Metne başlık koyma Ana fikir belirleme
Düşüncelerin giriş, gelişme, sonuç bölümlerini belirleme

a) Verilen basamakları göz önünde bulundurarak “Öğretmen, toplumu aydınlatan güneştir.” konulu yazınızın taslağını hazırlayınız.

  • Cevap:

(örnek)

Konu: “Öğretmen, toplumu aydınlatan güneştir.”
Metne başlık koyma: Öğretmen Toplumu Aydınlatan Güneştir
Ana fikir belirleme: Öğretmenlerin görevlerinden biri de topluma rehberlik etmektir.
Düşüncelerin giriş, gelişme, sonuç bölümlerini belirleme: 
Giriş: Öğretmenlik mesleğinin kutsallığını anlatma.
Gelişme: Konuyu açıklama, örnekler verme.
Sonuç: Yazının ana fikrini vurgulama.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 33 Cevabı

b) Taslağınızdan yararlanarak metninizi yazınız.

  • Cevap:

ÖĞRETMEN TOPLUMU AYDINLATAN GÜNEŞTİR

İnsanların yaşam amaçlarından biri de sahip olduğu bilgiyi sonraki kuşaklara aktarmaktır. Bu amaç insanın yaratılışında vardır. Fakat herkes bunu başaramaz. Bilgiyi aktarmak kolaydır ama bilgiyi öğretmek, ona biçim verip yararlı hale getirmek herkesin yapabileceği bir iş değildir.

Bu nedenle öğretmenlik mesleği kutsaldır. Öğretmenler, var olan bilgiyi ayıklar, genç beyinlere dikkatlice yerleştirir. Böylece geleceği inşa eder. Sadece bilgiyi öğretmekle kalmaz, insanların kendi ayakları üzerinde durmasını sağlar. Onlara yol gösterir. Hatta yeni yollar açar. Öğretmen bilgisi ve tecrübesiyle çocuklara, gençlere iyiyi, doğruyu ve güzeli göstermeye çalışandır.

Öğretmenleri güneşe benzetebiliriz. Güneş nasıl havaya, suya, toprağa, doğaya can veriyorsa öğretmen de topluma öyle can verir. Güneş nasıl aydınlatıyorsa tüm güzellikleri ışığıyla, öğretmen de öyle aydınlatır karanlık zihinleri. Güneş yoksa dünyamız da yoktur, hayat da yok olur. Aynı şekilde öğretmen de yoksa birey de olmaz, toplum da olmaz. Öğretmenler toplumun gittiği yolu aydınlatır ve o toplum hiçbir zaman öğretmenin ışığıyla yolunu kaybetmez.

Güneşin etrafını aydınlatırken kendini yakması gibi bir öğretmen de hayatını bu anlamlı ve şerefli meslek uğruna feda eder. Öğretmen için kendi meseleleri, hayatındaki sorunlar, acıları sonra gelir. Önceliği öğrencisidir. Çünkü yetiştirdiği öğrencilerin geleceğin ta kendisi olduğunu bilir. Öğretmen geleceği yetiştirmektedir. Gelecek ancak fedakarlık ve azim varsa parlaktır.

Öğretmen toplumu aydınlatan güneştir. Işık verir, can verir, sıcaklık verir. Mutluluk, huzur, sağlık verir. Bugün bu yazıyı okuyanın ve dinleyenin gözündeki ışıltı, o güneşin ışığının ta kendisidir.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

1. Millî Mücadele’de kahramanlık gösteren Türk kadınları kimlerdir? Araştırınız.

  • Cevap:

Türk Milleti bütünüyle kahraman bir ulustur. En zor zamanlarında birlikteliğini sağlamış bu yüce milletin cesaret göstermekte erkeği kadınından, kadını da erkeğinden geri kalmaz.

Bu durumun en güzel örneği ise milli mücadelenin erkek kahramanları kadar, milli mücadelenin kadın kahramanları da olmasıdır.

Tarihin sayfalarında yerini almış bu önemli değerlerimizden hepsini tanıyamasak da, en azından bir kaçını tanımamızda yarar var.

» Halide Edip Adıvar (Halide Onbaşı)
» Tayyar Rahmiye
» Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)
» Nazife Kadın
» Nezahat Baysel (Nezahat Onbaşı)
» Gaziantepli Yirik Fatma
» Şerife Bacı
» Ayşe Hanım
» Halime Çavuş
» Bitlis Defterdarı’nın Hanımı
» Hafız Selman İzbeli
» Gördesli Makbule
» Hatice Hatun
» Kara Fatma Şimşek
» Çete Emir Ayşe
» Tarsuslu Kara Fatma
» Gördesli Makbule
» Asker Saime Hanım

Bu kadınlar Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesinde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında büyük emek sarf etmiş ve gayret göstermişlerdir. Şüphesiz tarihi kayıtlara girmeyen nice kadın kahramanlarımız da vardır.

2. Türk kadınının kahramanlıklarını gösteren resim, fotoğraf vb. bulup sınıfa getiriniz.

  • Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık 1. Tema Birey ve Toplum Sayfa 28, 29, 30, 31, 32, 33 İlk Ders Dinleme İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

17 yorum yazılmış “5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33”

  1. siz ben 4. sınıftayken geçen sene evvel cevaptan neden kopya çediyorsunuz acaba onların bulduğu şeyleri yazıyordünün acaba???

  2. Ben ödevlerimi kontrol etmek için kullanıyorum asılbize geri zekalı diyenler kendilerinin gerizekalı olduklarını bilmiyorlar

  3. Matematik Ders çalışmak yerine getirmek ve ben seni hiç bir şeyi yapmak isterseniz merhaba için çok teşekkürler abi ben sana mecburum merhaba ptptpt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir