5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138

5. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 5. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Çocuk Bahçesinde Bekçi Metni Cevapları

 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 136 Cevabı

HAZIRLIK

1. “Toplum hayatında herkese düşen belirli görevler vardır.” sözünden ne anlıyorsunuz? Gözlemlerinizden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Toplum hayatında herkese düşen temel görevler, çevreyi korumak ve canlılara saygılı olmaktır. Birlikte yaşanılan kişilere ve yaşanılan yere duyulan saygı, güvenli ve huzurlu bir toplum için temeldir. Yere çöp atamamalı, yaşadığımız yeri temiz tutmalıyız. Üretmek ve tüketmek için herkesin toplumda kendine düşen görevleri vardır. Yiyecek ihtiyacının karşılanması için çiftçilere ihtiyaç vardır. Onları satın almak için marketler, işlemek için fabrikalar gerekir. Kıyafetler için tekstil, eşyalar için marangoz ve demircilere, temizlik görevlilerine, öğretmenlere, mühendislere ve daha nice görevdeki insanlara ihtiyaç duyarız.

2. Üzerinize düşen görevi en iyi şekilde yapabilmek için nelere dikkat edersiniz?

  • Cevap: Hepimizin üzerine düşen görevler vardır. Bunları en iyi şekilde yerine getirmeliyiz. Ben üzerime düşen görevi en iyi şekilde yerine getiririm. Bunu yapabilmek için de dikkat ettiğim noktalar vardır. Mesela sorumluluğumu yerime getirirken vakit kaybetmem. Bugünün işini yarına bırakmam. Üzerime düşen görevi o anda yapmam gerektiğini bilirim. Ciddiyetle görevimi yerine getiririm. Asla geçiştirmek için bir şeyi yapmam. Oldukça sorumluluğuma odaklanırım ve işimi ciddiye alırım. Kendi görevimi kendim üstlenirim.

ÇOCUK BAHÇESİNDEKİ BEKÇİ
Bizim sokağın alt başına küçük bir çocuk parkı yapıldı. Beyaz badanalı ihata duvarını, yine beyaza boyanmış demir parmaklıklarla çevrelediler. Parkın köşesinde, üzeri kırmızı kiremitlerle örtülü şirin bir bekçi kulübesi vardı. Orta yaşlı, çatık kaşlı bir amca, bazen bu kulübenin önüne dikilip bas bas bağırır:


“Kapıyı görmedin mi oğlum, ne diye

1. ETKİNLİK

 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 139 Cevabı

Metnin başlığından ve metindeki görsellerden hareketle metnin içeriğini tahmin ediniz. Metni okuduktan sonra tahmininizi, metnin içeriği ile karşılaştırınız.

  • Cevap: Parkta oyun oynarken orada duran Bekçi’nin çocukların izlemesi ve bir çocuğun parkta oyun oynamak isterken kendisinden büyükler tarafından itilip kakılması sonrasında çocuğun ağlaması anlatılıyor gibi. Metni okuduktan sonra içerik ile ilgili tahminimin tuttuğunu gördüm.

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz. Kelimelerin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ederek kelimeleri birer cümlede kullanınız.

bekçi

Tahminim: Parklarda sokaklarda güvenliği sağlamaya çalışan devlet güvenlik görevlisi.

Sözlük anlamı: Bekçi, geceleri bir alan ya da bölgenin güvenliğini sağlamak ile görevli olan kişidir.

Cümlem: Büyüyünce bekçi olmak en büyük hayalimdi.

ihata

Tahminim: Sınır duvarı

Sözlük anlamı: Çevresini sarma, kuşatma, çevreleme.

Cümlem: İhata duvarı sapasağlam duruyordu yerinde.

mektep

Tahminim: Okul.

Sözlük anlamı: Okuyup yazma öğretiminden başlayarak en yüksek düzeyde bilim ve sanat bilgisi vermeye değin çeşitli derecede toplu öğretimin yapıldığı, verildiği yer.

Cümlem: Mektebin kapıları çok eskimişti.

düdük

Tahminim: Ses çıkarmaya yarayan bir alet.

Sözlük anlamı: Üflendiği, içinden hava ya da buhar geçirildiği zaman keskin bir ses çıkaran, genellikle işaret vermek için kullanılan, çoğunlukla madenden yapılmış araç.

Cümlem: Düdük sesini duyunca hemen maçın başladığını anladım.

tahterevalli

Tahminim: Parklarda iki kişinin kullandığı bir oyun aracı.

Sözlük anlamı: İki ucuna birer kişi binerek karşılıklı biçimde havada yükselip inerek eğlenmeye yarayan, ortasından belli yükseklikte bir desteğe dayalı ve yatay durumda bir tahta kalas olan bir tür oyun aracı.

Cümlem: Parktaki tahterevalliyi sarıya boyamışlar.

potin

Tahminim: Eskiden ayakkabılara verilen isim.

Sözlük anlamı: Koncu ayak bileğini örtecek denli uzun olan, bağcıklı ya da yandan fermuarlı ayakkabı.

Cümlem: Potinleri çok ama çok eskimişti.

3. ETKİNLİK

a) Aşağıda verilen deyimler ile anlamlarını metinden yola çıkarak eşleştiriniz,

a) Aşağıda verilen deyimler ile anlamlarını metinden yola çıkarak eşleştiriniz,

  • Cevap:

 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 140 Cevabı

b) Bu deyimleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

O işi nasıl yapacağım diye kara kara düşünüyordum.
O sahneyi görünce kanı donmuştu.
Araba bir süre sonra gözden kaybolmuştu.
Korna sesini duyunca ödüm kopmuştu.
Onun elinden kimse kurtulamazdı.

c) Bu deyimlerin metnin anlatımına nasıl bir katkısı vardır? Açıklayınız.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki sorulan okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1) Yazar, çocuk parkını nasıl betimlemiştir?

  • Cevap: Sokaklarının alt başına küçük bir çocuk parkı yapılmış. Beyaz badanalı ihata duvarını, yine beyaza boyanmış demir parmaklıklarla çevrelemişler. Parkın köşesinde, üzeri kırmızı kiremitlerle örtülü şirin bir bekçi kulübesi de varmış.

2) Çocuk parkındaki bekçi, çocuklara nasıl davranıyor? Bu davranışının nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: İkide bir düdük öttürerek çocukların oyun oynamalarına ses ediyormuş. Bunun yanında bazen de parktaki çimenlere basmamaları için onları uyarıyormuş. Çocuk kızsa da aslında Bekçi Amca hem görevini hem de doğru olanı yapıyor. Çünkü park bütün çocukların malıdır. Onu kötü kullanan yıpratanlara karşı korumak gereklidir.

3) Yazar, neden bekçinin olmadığı saatlerde parka gitmektedir?

  • Cevap: Çünkü bekçiyi görmek istememektedir. Bekçinin o oynarken bağırıp çağırmasından mutsuz oluyormuş.

4) Parktaki büyük çocukların hareketlerini doğru buluyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Hayır doğru bulmuyorum. Çünkü onların o parka girişleri yasa olmasına rağmen hem girmişler hem de diğer çocukları rahatsız etmişler oyun oynamalarına engel olmuşlardır.

5) Yazar, bekçiye neden hak vermiştir?

  • Cevap: Çünkü onun bağırıp çağırmaları boşuna değilmiş. Her düdük çaldığında onları korkutmak için değil, bir kötülüğe engel olmak için çalıştığını artık daha iyi anlamış yazar.

5. ETKİNLİK

Aşağıda verilen hikâye haritası yöntemine göre metni çözümleyiniz.

1) Sahne ve zaman (Olay nerede, ne zaman geçiyor?)  Çocukların oyun oynadıkları parkta.
2) Ana ve yardımcı karakterler (Hikâyedeki insanlar) Bekçi, çocuk ve kardeşi ana karakterdir parktaki diğer çocuklar ise yardımcı karakterlerdir.
3) Başlangıç olayı (Olayın başlangıcı) Çocukların parkta oyun oynarken Bekçinin onlara bağırıp çağırması onları uyarması ve yazarın bundan mutsuz olmasıdır.


4) Problem ( Hakkında hikâyenin yazıldığı olay) Parkların güvenliği, çocukların kurallara uymasının önemi
5) Problem çözme teşebbüsleri Bekçi’nin düdüğünü öttürmesi, çocukların Bekçi’ye seslenmeleri
6) Sonuç Bekçi’ye saygı duyulması, büyük çocukların parktan kaçmaları, çocuğun parkta nasıl davranılması gerektiğini öğrenmesidir. 
7) Ana fikir İşini yapmaya çalışan herkese saygı gösterilmesi, parklarda nasıl davranılması gerektiği

  • Cevap:

6. ETKİNLİK

 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 141 Cevabı

Aşağıdaki bölümleri metinden hareketle doldurunuz.

  • Cevap:

Çocukların parkta yaşadıkları sorun : Parka girmemeleri gereken yaşta olan çocukların diğer çocukların oyun oynama haklarını ellerinden almaları

Nedeni: Diğer çocukların küçük çocuklara hakları olmasına rağmen oyun oynatmamaları ve oyun oynamalarını engellemeleri

Çözüm Önerim: Bu şekilde kuralları çiğneyen çocuklara gereken cezaların verilmesi, parkların daha güvenli hale getirilmesi.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri örnekteki gibi tamamlayınız. İlk günlerde bekçi amcaya çok kızıyordum çünkü sürekli düdük çalıp duruyordu.

Parka gitmek zorunda kaldım çünkü

  • Cevap: Annem çok ısrar etmişti.

Kardeşimi zor zapt ettim çünkü

  • Cevap: İlle de tahterevalliye bineceğim diye tutturmuştu.

Tahterevalli kuyruğunda bize bir türlü sıra gelmiyordu çünkü

  • Cevap: Delikanlı denilecek yaşta iki erkek çocuğu, tahterevalliyi yarım saatten beri işgal ediyordu

Bekçi amcayı artık sevmeye başladım çünkü

  • Cevap: Onun bağırıp çağırmaları boşuna değilmiş. Her düdük çaldığında bizi korkutmak için değil, bir kötülüğe engel olmak içinmiş.

Bekçi amca sürekli düdük çalıyordu çünkü

  • Cevap: Parkın güvenliğini sağlamaya çalışıyordu.

8. ETKİNLİK

Parktaki bekçi görevini en iyi şekilde yapmasaydı sizce parkta neler yaşa­nırdı? Bu konu hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Bekçi amca öyle davranmasaydı parkta huzursuzluk ve kargaşa çıkardı. Bu da hem çocukların oyun oynama haklarını kullanamamalarına hem de başkaları tarafından tehdit edilmelerine neden olabilirdi. Bu yüzden Bekçi amca işini yapabilmelidir.

Konuşmanız sırasında arkadaşlarınızın sorularına, konu hakkındaki  duygu ve düşüncele­rine de yer veriniz. Siz de arkadaşlarınıza sorular sorarak onlann konu hakkında düşünmeleri­ni sağlayınız.

  • Cevap: Arkadaşlarınızın soruları üzerine cevaplarınızı vermelisiniz.

9. ETKİNLİK

a) Metinden alınan aşağıdaki cümleyi okuyunuz. Sizce bu cümlede tırnak işareti hangi amaçla kullanılmış olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan söz olduğu için kullanılmıştır.

10. ETKİNLİK

Atatürk’ün “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.” sözünden yola çıkarak görev bilinci hakkındaki düşüncelerinizi sınıf ortamında tartışıp değerlendiriniz. Bu bilgiler ışığında konuyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi yazınız.

  • CevapVatanını en çok seven görevini en iyi yapandır

Görev bilinci çok önemli bir ahlak örneğidir. İnsan sadece kendisi için değil başkasının huzuru ve güvenliği için de üzerine düşen sorumlulukları ve görevleri eksiksiz yerine getirilmelidir. Çünkü ancak öyle yaparsa vatanına en iyi şekilde hizmet etmiş olur. Vatanını geliştirmek, geleceğe taşımak isteyen her vatandaşın ilk ve en önemli vazifesi üzerine düşen görevi layıkıyla en iyi şekilde yerine getirmek olmalıdır.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Bilinçli tüketici nasıl olunur? Konu hakkında aile büyüklerinizden bilgi alınız. Kitap, gazete ve internetten araştırmalar yapınız.

  • CevapBilinçli tüketim, bilinçli tüketici olmakla sağlanabilir. Bilinçli tüketici, bir ürün ya da hizmet satın alırken ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, bunun için planlı alışveriş yapan; sağlıklı, güvenli, çevreye saygılı ürünleri tercih eden, kaliteli ürün veya hizmetleri en uygun fiyata alarak para, zaman gibi kaynakları verimli kullanan; görsel ürünler, basılı yayınlar ve bilişim alanındaki ürünleri satın alırken/kullanırken telif veya lisans haklarına uygun davranan; ayıplı mal veya hizmet satın aldığında hakkını arayan ve örgütlü olan, alışverişin nesnesi değil öznesi olduğunun bilincinde olan kişidir.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık 5. Tema Vatandaşlık Sayfa 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143 Çocuk Bahçesinde Bekçi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

4 yorum yazılmış “5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir