5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127

5. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 5. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Ali Kuşçu Dinleme İzleme Metni Cevapları

 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 127 Cevabı

HAZIRLIK

“Tarihî şahsiyet” kelimesi sizde neler çağrıştırıyor? Söyleyiniz.

  • Cevap: Tarihi şahsiyet tarihte önemli işler başaran ve bu önemli işleri başarması karşılığında tanınan kişilerdir. Bu kişiler tarih var oldukça yaşayacaklardır. Onlar her zaman insanlık tarihindeki yerlerini altın harflerle süslemeye devam edeceklerdir.

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri dinleme/izleme sırasında doldurunuz.
Ali Kuşçu..Semerkant’ta tek katlı bir konakta.doğmuştur.
Ali Kuşçu’nun babası, Uluğ Bey’in..Doğancıbaşısıdır.
Ali Kuşçu, Uluğ Bey’e.. Ayın Eşkali Risalesi..adlı eserini hediye etmiştir.
Ali Kuşçu’nun en önemli eseri..Risalet’ül Fethiye’dir.
Ali Kuşçu.16 Aralık 1474 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK

a) İzlediğiniz çizgi filmde geçen anlamım bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını not ediniz.

  • Cevap: salavat, ebediyet, gözlem, risale, eşkal…

b) Bu kelime ve kelime gruplarının anlamlarım tahmin ediniz. Daha sonra tahminlerinizi TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

  • Cevap:

salavat: Salavat, İslam peygamberi Muhammed’e ve onun soyundan gelenlere saygı bildirmek için Müslümanlar tarafından okunan dualara denir.

ebediyet: sonu gelmeyen, sonu olmayan zaman, sonsuzluk.

gözlem: bir olayın, bir gerçeğin ya da bir nesnenin niteliklerini öğrenmek, bilmek ereğiyle, onun özenli, planlı ve dikkatli bir biçimde ele alınıp, gözetlenip incelenmesi işi.

risale: küçük kitap, broşür.

eşkal: biçimler.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki sorulan izlediğiniz çizgi filmden hareketle cevaplayınız.

1) Ali Kuşçu, nasıl bir ortamda büyümüştür?

  • Cevap: Semerkant’ta doğmuştur. Semerkant o dönemin en önemli bilim merkezlerinden biridir. Özellikle Uluğ Bey gibi alimler sayesinde bilimde en ileri durumda bir şehirdi Semerkant.

2) Ali Kuşçu’nun sarayda eğitim almasını sağlayan olay nedir?

  • Cevap: Günün birinde Uluğ Bey’in onu sarayın avlusunda görmesidir. Babası Doğancıbaşı olduğu için sarayda bilinen biridir.

3) Ali Kuşçu, Kirman şehrinde ne yapmıştır?

  • Cevap: Oraya araştırmalar yapmak için gitmiştir. Meraklı biri olan Ali Kuşçu o dönemler yasak olmasına rağmen Han’ın haberi olmadan Kirman’a gitmiştir.

4) Ali Kuşçu’nun Tebriz şehrine kaçmasına neden olan olay nedir?

  • Cevap: O dönemler kendisini koruyup kollayan Uluğ Bey’in öldürülmesi üzerine Tebriz’e kaçmıştır.

5) Ali Kuşçu’nun rasathanedeki ilk görevi nedir?

  • Cevap: Gökyüzünedeki olayları incelemektir.

6) Sultan Uzun Haşan, Ali Kuşçu’yu neden İstanbul’a göndermiştir?

  • Cevap: Onu elçi olarak göndermiştir İstanbul’a.

7) Fatih Sultan Mehmet, Ali Kuşçu’dan ne istemiştir?

  • Cevap: Ona ilim ve bilim yolunda ilerleyerek Gökyüzünde ve Dünya’da ne var ne yoksa kendilerine anlatmasını incelemesini istemiştir.

8) Ali Kuşçu, İstanbul’da hangi eksikliği görmüştür? Bu eksikliği gidermek için ne yapmıştır?

  • Cevap: İnsanların zaman kavramını bilmediklerini görmüştür.şehrin her yanına güneş saatleri koyarak insanlara zaman kavramını öğretmiştir.

4. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 128 Cevabı

Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Uluğ Bey, bu cümlesiyle Ali Kuşçu’dan ne istemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Gökyüzünü inceleyerek bulduğu her şeyle ilgili bilgileri kaydetmesini ve kendilerine sunmasını kast etmiştir.

5. ETKİNLİK

İzlediğiniz çizgi filminden hareketle Ali Kuşçu’nun hayatını özetleyiniz

  • Cevap: O dönemin önemli kenti Semerkant’ta doğan Ali Kuşçu sarayın doğancıbaşısıdır. Bir gün saray bahçesinde otururken onu gören Uluğ Bey onu saraya aldırır ve iyi bir eğitim almasını sağlar. Çok meraklı olan Ali Kuşçıı kendini çok geliştirir. Kirman’a araştırmalar yapmaya gider. Ardından Çin’i ziyaret eder. Sonrasında ise Uluğ Bey’in öldürülmesi üzerine önce Tebriz’e oradan da elçi olarak İstanbul’a gelir. Fatih’in İstanbul’da kalıp çalışmalarını yürütmesi teklifini kabul eder. Ölümüne kadar İstanbul’da yaşayarak araştırmalar yapmıştır.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları izlediğiniz çizgi filme göre cevaplayarak filmi değerlendiriniz.

a) İzlediğiniz çizgi filmi beğendiniz mi?

  • Cevap: Beğendim. Çünkü hem o dönemi çok güzel anlatmışlar hem de eğlenceli bir şekilde film haline getirmişlerdir.

b) Sizce izlediğiniz çizgi film Ali Kuşçu hakkında yeterli bilgi veriyor mu? Neden?

  • Cevap: Hiç bilgisi olmayanlar için başlangıç anlamında bence yeterli bilgi verilmektedir. Filmi izleyen kim olursa olsun az da olsa kısaca Ali Kuşçu’yu tanımış olacaktır.

7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki akıllı işaretleri inceleyiniz. Bu işaretlerin anlamlarını karşılarına yazınız.

  • Cevap:

b) Siz televizyon izlerken medya metinlerinin yönlendirmelerine dikkat ediyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Ben ediyorum.mesela şiddet içerikli bir yayın yapılacağı söylendiğinde kanalı değiştirmekteyim.

c) Görsel/işitsel medyada izlenecek programların bu uyarılara göre seçimi neden önemlidir?

  • Cevap: Çünkü zararı dokunabilecek yayınların yaşı yetmeyenler tarafından izlenmesi ve kötü etkilenmelerinin önüne geçilmiş olacaktır.

ç) Televizyonda hangi akıllı işaretleri gördüğünüzde o programı izlememeniz gerektiğini düşünüyorsunuz? Neden?

  • Cevap: Özellikle şiddet / korku ile olumsuz davranış içeren içeriklere sahip yayınlar için uyarı anlamı taşıyan işaretlerin olduğu yayınları izlememeliyiz.

8. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 129 Cevabı

Tarihî şahsiyetler ile ilgili hazırlıklı konuşmanızı yapınız. Yaptığınız konuşmayı “Konuşmamı Değerlendiriyorum” formuna göre değerlendiriniz.

  • Cevap:

Konuşurken beden dilimi etkili kullandım. (evet)
Konuşmamda uygun geçiş ve bağlantı ifadeleri kullandım. (evet)
Konuşmamda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçesini kullandım. (evet)
Kelimeleri anlamına uygun kullandım. (evet)
Konuşurken göz teması kurdum. (evet)
Konuşurken işitilebilir bir ses tonu kullandım. (evet)

9. ETKİNLİK

Yurt dışında yaşayan ve Türkçe bilen bir arkadaşınıza Ali Kuşçu’yu tanıtan bir elektronik posta yazınız.

  • Cevap:

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

“Toplum hayatında herkese düşen belirli görevler vardır.” sözünden hareketle çevrenizi gözlemleyiniz.

  • Cevap: Çevrenizi gözlemlerken not almayı unutmayınız.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık 4. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 127-128-129 Ali Kuşçu Dinleme İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

27 yorum yazılmış “5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127”

      1. Katılıyorum sana , bencede çok güzel olmuş 😘😘😘😘

        Ellerinize, emeğinize sağlık ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘

  1. Tek kelimeyle mükemmel derdim ama bişey eksik neden sayfa 127 deki c) bölümünde o kadar az yazılmış??? 😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕

  2. Ama öğretmenler hemen mesela arzu Ağca benim cevap anahtarına baktığımı anlıyo kızıyo sözlüden not düşürüyor

  3. Sen kime küçük velet diyosun canın durucum biraz güzel konuşsan iyi olur tatlım benim yoksa bunun sonu kötü olur tamamı. 🖐♥️👍

  4. yorumlarda kendi kendine konoşoyorsunuz bir gurup kurun onda konuşsanaza bukadarıda yeter boşu boşuna yorumlarıda doduruyursunuz gidin

mina için bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir