5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170

5. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 5. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170

1. Aşağıda verilen cümlelerden doğru olanların başındaki kutuya “D”, yanlış olanların başındaki kutuya “Y” yazalım. Yanlış cümlelerin doğru hâlini noktalı yerlere yazalım.

a. ( ) Yağmur ve kar sularının neden olduğu toprak kaymasıyla meydana gelen yıkıcı doğa olayı depremdir.

  • CevapY (Yer kabuğunun yapısında oluşan sarsıntılara deprem denir.)

b. ( ) Volkanik patlama ile volkanın çevresinde bulunan yerleşim yerleri zarar görür.

  • CevapD

c. ( ) Akarsu kenarına ev yapmak, sel baskınlarına karşı alınacak önlemdir.

  • CevapY (Suyun akabileceği akarsu yatakları temizlenmeli ve genişletilmelidir, doğal bitki örtüsü ve orman korunmalı ve teraslama yapılmalıdır, barajlar kurularak akarsular kontrol altına alınmalıdır.)

ç. ( ) Kendi etrafında dönen şiddetli rüzgârlara hortum denir.

  • CevapD

d. ( ) Kasırgaların hızı 100 km’den daha azdır.

  • Cevap: Y (Kasırgaların hızı 117 km’den daha fazladır.)

2. Türkiye’de depremleri tespit edip konuyla ilgili bilgi vermekle yetkili kuruluş Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıdır (AFAD). 1953’te kurulan AFAD Deprem Dairesi, 950 deprem gözlem istasyonu ile depremleri çözüp kamuoyuna hem Genel Ağ sayfasından hem de AFAD DEPREM mobil uygulaması ile duyurur. Bunun yanı sıra insanların bilinçlenmesi ve gerekli önlemleri alarak afetlere karşı hazırlıklı olması için AFAD, KIZILAY ve DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) yıl boyunca çeşitli eğitimler vermektedir.
Peki, depreme hazırlıklı olmak için bizler neler yapabiliriz? Düşüncelerimizi aşağıda verilen alana yazalım.

Cevap:

  • Evin içerisinde yapacağımız ufak değişiklikler bizi kötü sürprizlerden korumaya yarayacaktır. Sabitleyeceğiniz eşyalarınızı sabitleyin, cam parçaları ve dökülüp sorun yaratacak temizlik kimyasallarını rafların alt kısımlarına taşıyın, eşyalarınızın etrafa saçılmaması için raf kapağı sabitleyicilerini kullanın. Yatak başlarının ve oturma gruplarının yakınına ağır çerçevelere sahip ayna, fotoğraf ve tablolar asmayın.
  • Evinizin sağlamlığından emin olun. Çatlakları ve duvarları inceleyin. Kötü görünen durumlarda uzman çağırıp fikrini alın ve çözüm bulmaya çalışın.
  • Yaşadığınız yerin elektrik, su ve gaz düğmelerinin nerelerde olduğunu öğrenin ve öğretin, acil durum anında kapatabilme şansınız olabilir.
  • Tüm aile bireylerinin afet anında ne yapacağını bildiğinden emin olun. Ailenizle acil durum planları yapın. Planınızı yaptıktan sonra uygulamaya da geçirerek herkesin deneyimlemesini sağlayın. Her ihtimale karşı farklı birkaç plan yaparsanız daha iyi olacağını unutmayın. Afet sonrasında gidilmesi gerekebilecek yerlerin listesini çıkarıp lokasyonlarını öğrenin. Ayrı kalmanız halinde buluşabileceğiniz bir nokta seçin.
  • Acil yardım çantanızı hazırlayın. Su geçirmez bir çanta içerisine ailenizin gerektirdiklerine göre parçalar koyun. Temel olarak; içme suyu, konserve yiyecekler (son kullanma tarihlerine dikkat edilerek), konserve açacağı, çok amaçlı çakı, şarj edilebilir bir radyo, şarj aletleri ya da elle enerji yaratabileceğiniz aparatlar, ilk yardım kiti, kalın yapıda çöp poşetleri, kişisel hijyen malzemeleri, kişisel bilgileri içeren belgelerin fotokopileri ve nakit para mutlaka bulunması gereken ve hayat kurtaran parçalardan. Bunların dışında evinizdeki çocuk, yaşlı ya da evcil hayvan bulunma durumuna göre bebek bezi, mama ve ilaç gibi eklemeler yapabilirsiniz.
  • Sosyal medyayı kullanmak afet anında lehinize olabilir. Afet-kurtarma birimlerini takip edin ve acil durumlarda neler yapılabileceğini öğrenin. Toplanma mekanları ve diğer bilgileri paylaşmaları yararınıza olacaktır.

5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 170 Cevabı

10 yorum yazılmış “5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.