4. Sınıf Türkçe Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68

4. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları siz değerli öğrencilerimiz için sayfamıza ekledik. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 4. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için aşağıya göz atabilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzletilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Atatürk Dinleme İzleme metni cevapları ve soruları, Koza Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 67-68-69-70-71 (Milli Mücadele ve Atatürk)

Atatürk Dinleme İzleme Metni Cevapları

 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 67 Cevabı

HAZIRLIK

Atatürk’ün öğrencilik yaşamı hakkında neler biliyorsunuz?

  • Cevap:Atatürk’ün Okuduğu Okullar toplamda yedi tanedir. Kısaca Atatürk’ün Gittiği Okullar şöyledir :
    1. Atatürk ilk olarak annesi Zübeyde Hanımın istediği üzerine Mahalle Mektebi‘ne gitmiştir.
    2. Bu okulu sevemeyen Mustafa Kemal daha ilerici bir eğitim veren Şemsi Efendi Okulu‘na gitmiştir ve ilkokul eğitimini burada tamamlamıştır.
    3. İlkokulun ardından ilk olarak Selanik Mülkiye Rüştiyesi‘ne (ortaokulu) gitmiştir.
    4. Ortaokul eğitimine daha sonra asker olmak istediği için Selanik Askeri Rüştiyesi‘nde devam etmiştir ve ortaokulu burada bitirmiştir.
    5. Ortaokulu başarı bir şekilde tamamlayan Mustafa Kemal lise eğitimini de Manastır Askeri İdadisi‘nde (lisesi) tamamlamıştır.
    6. Manastır Askeri İdadisi’nden sonra Harp Okulu‘na geçen Mustafa Kemal burada da başarılarını devam ettirmiştir.
    7. En sonra Harp Akademisi‘ni bitirerek Kurmay Yüzbaşı olarak askerlik mesleğine adım atmıştır

Atatürk’ü büyük bir insan yapan koşullar nelerdir?

  • Cevap:

Atatürk’ün Kişilik Özellikleri

Atatürk’ün kişilik özellikleri onun özünü ortaya çıkarmış ve başarılı olmasını sağlamıştır.

İleri Görüşlülüğü

Mustafa Kemal Atatürk mantıklı düşünen bir askerdi.

Sabırlı ve Disiplinli

Atatürk bir karar almadan önce iyi bir düşünür ve şartların olgunlaşmasını beklerdi.

Vatan ve Millet Sevgisi

Atatürk vatanı ve milleti için çok fedakarlıklar yaptı

1. ETKİNLİK

 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 68 Cevabı

Ön sayfadaki görsellerden hareketle dinleyip izleyeceğiniz metinde, Atatürk’le ilgili olarak yer alabilecek bilgileri tahmin ederek aşağıya yazınız.

  • Cevap: Atatürk’ün doğduğu ev, Anne ve babası ile ilgili bilgiler, Okuduğu okullar, nerelerde görev yaptığı, Cumhuriyet’ten önce sonra yaptığı çalışmalar, savaşlar hakkında bilgi verilecektir.

2. ETKİNLİK 

Metni izleyip dinlerken size ilginç gelen bilgileri aşağıya yazınız.

  • Cevap: Özellikle Atatürk’ün Kemal adını nasıl aldığı, görev yaptığı yerlerde nasıl fedakarlıklar ve lider özellikleri gösterdiği, onun ne kadar akıllı olduğunu anladığımız kısımlar çok ilgimi çekti.

3. ETKİNLİK 

Aşağıda bazı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları verilmiştir. İzlediğiniz metinden hareketle kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Ardından anlamlarıyla kelimeleri eşleştiriniz.

azametli
cemiyet
bahtiyar
karpit
ideal
fırka

1 Parti
2 Demek
3 Genellikle sanayide asetilen gazı çıkarmakta kullanılan, karbonla kalsiyum bileşiği madde
4 Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey
5 Mutlu
6 Ulu, çok büyük

  • Cevap:

4. ETKİNLİK 

 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 69 Cevabı

a. İzlediğiniz videoda Atatürk’ün hayatı ile milletimizin özgürlük ve bağımsızlık için verdiği Millî Mücadele anlatılmaktadır. Metinde Atatürk’le ilgili bilgilerin yeterli düzeyde ve ilgi çekici bir şekilde verildiğini düşünüyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Bence yeterli idi. Çünkü ben Atatürk ile ilgili birçok yeni bilgi edindim. Nerede doğduğu, gittiği okullar, ailesi, katıldığı savaşları vs öğrendim.

b. Siz olsaydınız metinde başka hangi bilgi ve görüntüleri kullanırdınız? Nedenleriyle yazınız.

  • Cevap: Belki biraz da gündelik yaşamından bir kaç videoyu da eklerdim. Çünkü Mustafa Kemal’in birde sıradan vatandaş olan yönü vardır o yönünün de bilinmesini isterdim.

C. Aşağıdaki fotoğrafları inceleyiniz. Bu fotoğraflar Atatürk’ün yaşamının farklı dönemlerine aittir. Bu fotoğraflardan hareketle Atatürk’ün hayatının çeşitli dönemlerindeki çalışmalarına örnekler veriniz.

  • Cevap: Mesela Mustafa asker iyi ve başarılı bir askerdi. Ortadaki fotoğrafta komuta ettiği bir savaştan alınmıştır. Bir de Mustafa Kemal’in Başöğretmen vasfı vardır. Üçüncü fotoda öğrencilerle görülmektedir.

5. ETKİNLİK 

 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 70 Cevabı

Mustafa Kemal ATATÜRK’ e ait imza örneğini inceleyiniz.
Bir kimsenin herhangi bir belgeyi yazdığını veya onayladığını belirtmek için her zaman aynı biçimde kullandığı işarete imza denir. İmza, ismimizin baş harfi ile soy ismimizin tamamının el yazımız ile ve bize özgü bir şekilde yazılmış hâlidir. İmzalar kişiye ait olduğundan özeldir.

Mustafa ve Kemal olmak üzere iki ismi olan Atatürk kendi imzasında Kemal isminin baş harfini kullanmıştır. Eğer sizin de iki isminiz varsa bir tanesinin baş harfini imzanızda kullanmakta sakınca olmayacaktır. İmzanızı oluştururken birçok kez aynı şekilde yazmaya özen gösteriniz. Atatürk’e karşı duygu ve düşüncelerinizi dile getirdiğiniz kısa bir metin yazınız. Sayfanın sağ alt kısmında yer alan yere imzanızı öğretmeninizden de gerekli desteği alarak atınız.

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 71 Cevabı

a. “29 Ekim” konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmasına ait aşağıdaki gazete haberini okuyunuz.
29 Ekim Konulu Yarışmada Dereceye Giren Öğrenciler Ödüllendirildi
Okulumuzda 29 Ekim konulu resim, şiir ve kompozisyon dallarında yarışma düzenlendi ve dereceye giren öğrencilerimiz başarılarından dolayı ödül töreninde takdir edildiler, ilgili branş öğretmenlerimizden belgelerini aldılar. Öğrencilerimize göstermiş oldukları gayretten dolayı teşekkür ediyoruz.

  • Cevap:

b. Siz de öğretmenlerinizin rehberliğinde okulunuzda “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu bir şiir, resim ya da kompozisyon yarışması düzenleyiniz. Bunun için diğer sınıflardan, öğretmenlerinizden, okul idaresinden veya konuyla ilgili resmî kurumlardan yardım alabilirsiniz. Yarışmada ilk üçe giren yarışmacılar için çeşitli ödüller belirleyiniz. Ortaya çıkan ürünlerin değerlendirilmesi için öğretmenlerden ve öğrencilerden oluşan bir komisyon oluşturunuz. Yarışmanız için afişler hazırlayarak okulunuzun çeşitli yerlerine asabilirsiniz.

  • CevapCumhuriyet ile ilgili kompozisyon
    Cumhuriyet, bir armağandır bu ülkenin insanlarına. O ki bizleri bugün bir çatı altında yaşatan en yüce kazancımızdır. Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının mücadelesi arkalarındaki Türk milletinin destekleriyle bugünlere getirdiğimiz, büyütüp yaşattığımız Cumhuriyet bizlere emanet yarınki nesillere ise sonsuz bir gelecektir. Onu korumak her vatandaşın ilk ve en önemli görevidir. Bugünlerde içeriden ve dışarıdan bir çok tehdit alsa da, bir çok hainin kötülüklerine maruz kalsa da Cumhuriyet her daim dimdik ayakta kalacaktır.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 67, 68, 69, 70, 71 Atatürk Dinleme İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir