4. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33

4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları

Aşağıda İşlerimize başlarken neden eûzü besmele çeker ve Allah’ın (c.c.) adını anıp ona sığınırız? Söyleyiniz kısaca olarak ele alacağız.

Eûzü besmele çekmek, istiaze duası olarak bilinmektedir. İstiaze duasında, kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım, diye dua edilmektedir. İstaze ile birlikte besmele çekilir, bu da eûzü besmele olarak bilinmektedir. Böylece kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınarak, Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla işe başlanır.

Besmele, hayırlı işlerin başıdır. Her işte besmele çekmek gerekir. Zira Müslüman bir kimse şer bir iş yapmaz. Çünkü şer işler önce yapana sonra yapılana ve topluma zarar verir. Bu nedenle dini kuralların ilki olan besmele her zaman dilimizde olması gereken duadır.

Aşağıda Yüce Allah’a (c.c.) neden şükretmemiz gereklidir kısaca olarak ele alacağız.

Allah’a şükretmek, teşekkür etmek anlamına gelmektedir. İnsanlar, Allah’ın yaratıcı sıfatı sayesinde hayatlarına devam etmektedir. Allah, insanlara bir dünya hayatı bahşetmiştir. Bu nedenle en başta bunun için Allah’a teşekkür etmemiz gerekir. Her teşekkür yetersiz kalabilir ama kulluk icabı teşekküre devam etmek gerekir.

Yüce Allah’a şükretmemiz gerekir çünkü, üzerimizde birçok nimeti vardır. Bizi yaşatır, yedirir, içirir, giydirir, rızık verir, sağlık verir, akıl verir, fikir verir, imkan verir, fırsat verir, aile verir, mal verir, mülk verir. Bütün bunlar birer şükür sebebidir. Müslüman olarak yaşadığımız için de şükretmemiz gerekir, vatanımız olduğu da için de şükretmemiz gerekir.

Aşağıda selamlaşmak insan ilişkilerine ne gibi katkılar sağlar? Anlatınız kısaca olarak ele alacağız.

Selam, esenlik ve barış dilemek anlamına gelmektedir. Kişilerin selamlaşması birbirlerine dua etmeleri, iyi niyet göstermeleri anlamına gelmektedir. Toplumumuzda selamlaşmak gelenek haline gelen ve insanların alışkanlık haline de getirdiği güzel bir davranış biçimidir.

Selamlaşmak, insani ilişkilerde sıcak kanlı olmayı, samimi olmayı, içten olmayı, iyi niyet göstermeyi ifade eden bir şeydir. Bu nedenle selam veren insan konuşmaktan çekinmeyen, zararsız, iyilik düşünen bir insan olarak görülmektedir. Kimsenin selamı yerde, eli havada bırakılmaz. Bu insanlığın bir gereği olarak düşünülür. Selamlaşmak geleneklerimizde hala yaşatılan ve anlamı derin bir güzel davranış olarak bilinmektedir.

Aşağıda güzel söz söylemek ve güzel davranışlarda bulunmak neden önemlidir? Açıklayınız kısaca olarak ele alacağız.

Güzel söz söylemek ve güzel davranışlarda bulunmak, güzel ahlakın bir parçasıdır. Güzel ahlak sahibi olan herkes sevilir ve saygı görür. Aranan kişi olur ve örnek alınan kişi olur. İnsanların toplum içinde mutlu, huzurlu, güvenli, adil bir şekilde yaşaması güzel söz ve davranışlarla doğrudan ilgilidir.

Güzel söz ve güzel davranışlarda toplumda birlik ve beraberliğin oluşması, barış ve huzur ortamının sağlanması, güven ve adaletin tesis edilmesi amaçlanmaktadır. Arkadaşlıklar, dostluklar, aile ve akraba ilişkileri, komşuluklar güzel söz ve davranışlar sayesinde kurulmakta ve oluşmaktadır. Bu nedenle kişilerin güzel söz ve davranışlardan asla vazgeçmemesi gerekir.

Aşağıda sevap ve günah olan davranışlara üçer örnek veriniz kısaca olarak ele alacağız.

İnsanların hayatında belli bir sevap ve günah dengesi bulunmaktadır. İnsanlar sevap kazanmak için mücadele ederken günahtan da korunmak için mücadele ederler. Sevap olan davranışlar, iyilik, güzellik ve doğruluk içerir. Günah olan davranışlar, kötülük, çirkinlik ve hatalar içerir.

İnsanlar sevap kazandıkça cennete yaklaşır, günah işledikçe cehenneme yaklaşır. İnsan hatasız olmaz, günah muhakkak işler ama tövbe edip pişman olup sevap işlemeye devam etmesi gerekir.

Sevap olan davranışlar:

*Tebessüm etmek.

*Sadaka vermek.

*Anne ve baba sözü dinlemek.

Günah olan davranışlar:

*Kötü söz kullanmak.

*Dedikodu ve gıybet etmek.

*Başkasının hakkına girmek.

Aşağıda salat-ü selam hakkında kısaca bilgi veriniz kısaca olarak ele alacağız.

Salat-ü selam, günlük hayatımızda sıklıkla duyduğumuz dini kavramlardan biridir. Salat, desteklemek, selam, esenlik ve barış dilemek anlamına gelmektedir. Salat-ü selam ise Peygamber a.s.’a dua etmek anlamına gelmektedir. Onu, ailesini ve ashabını selamlamak, Ona, ailesine ve ashabına fiili ve kavli yani sözlü olarak destek olmak anlamına gelmektedir.

Salat iki şekilde meydana gelir. Bunlardan birincisi fiili olarak destek olmaktır. Bu sünneti yaşamak ve tatbik etmek anlamına gelir. İkinci ise kavli olaraktır. Bu da sözlü olarak Peygamber a.s.’a selam göndermek, onu anmak, sevmek, kabul etmek anlamlarına gelmektedir. Salat-ü selam getirmek çok büyük sevaplar kazandırmaktadır.

Aşağıda Sübhâneke duasında hangi konudan söz edilir? Belirtiniz kısaca olarak ele alacağız.

Subhaneke en küçük dualardan biri olarak en büyük manaya sahip duadır. Çocukların en önce öğrendikleri dua olarak bilinse de özellikle namazdaki yeri çok önemlidir. Bu nedenle en çok bilinen ve okunan dualardan biridir. Cenaze namazında da okunan bir duadır. Dua bilmek, okumak ve sürekli tekrar etmek kötülüklerden korunmak için çok değerli ve önemlidir.

Sübhaneke, bir duadır. Adından da anlaşılacağı üzere Allah’ı tenzih eden, tesbih eden bir duadır. Allah’a hamdetmek, tevekkül etmek, Onu yüceltmek için okunmaktadır. Namazların ilk rekatında muhakkak okunan bir dua olarak ibadet maksadı ve manası taşımaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir