4. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103

4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları

Aşağıda Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu çevrede toplumsal hayat nasıldı? Bilgi veriniz kısaca olarak ele alacağız.

Peygamber a.s., Mekke’de dünyaya gelmiştir. Mekke, Arabistan yarımadasında bulunan en kadim şehirlerden biridir. Burada ilk insan ve  ilk peygamber olan Hazreti Adem a.s.’ın inşa ettiği, Hazreti İbrahim a.s.’ın oğlu Hazreti İsmail a.s. ile beraber tamir ettiği Kabe de bulunmaktadır.

Peygamber a.s.’ın doğduğu çevrede toplumsal hayatta din bakımdan putperestlik, falcılık, büyücülük gibi faaliyetler vardı. Kültür bakımdan, kölelik, kadınların alınıp satılması, kız çocuklarının gömülmesi gibi faaliyetler cahillik olarak yapılıyordu. İnsanların birbirine güveni, saygısı yoktu. Ticari ilişkilerde faiz, tefecilik, kumar önde geliyordu. Toplumda büyük bir ifsat durumu vardı.

Aşağıda Peygamberimizin (s.a.v.) doğduğu çevrede toplumda hangi inançlar yaygındı? Belirtiniz kısaca olarak ele alacağız.

Peygamber a.s., Mekke’de dünyaya gelmiştir. Mekke’de o dönemde birçok dine inanış mevcuttu. Bunlardan yaygın olarak putperestlik revaçtaydı. Putperest olan insanlar, heykellerden putlar yaparak onlardan medet ummuşlardır. Pagan bir anlayış Mekke’ye hakim olduğundan Kabe’nin içi de putlarla dolmuştur.

Mekke’de toplumda putperestliğin yanı sıra, büyücülük, falcılık gibi faaliyetler de yapılmaktaydı. Bu bakımdan toplum isyan, şirk, fuhuş, ifsat, haram bakımından bir bataklık içinde bulunmaktaydı. Bu bataklığı kurutmak adına peygamber gönderilmiştir. Peygamber bütün insanlığa gönderilmiştir. Peygamber a.s., ümmetinin kurtulması adına mücadele ederek İslam’ı tebliğ etmiştir. İslam tek ve son din olarak yayılmıştır.

Aşağıda Peygamberimizin (s.a.v.) çocukluk ve gençlik yıllarındaki erdemli davranışlarına örnekler veriniz kısaca olarak ele alacağız.

Peygamber a.s., Mekke’de dünyaya gelmiştir. Çocukluk ve gençlik yılları Mekke’de geçmiştir. Mekke toplumu içinde saygıdeğer bir ailenin üyesi olduğundan amcaları da toplumun ileri gelenleri arasında bulunmaktaydı. Peygamber a.s., çocukluğundan itibaren terbiyeli, ahlaklı, dürüst olarak yaşamıştır.

Gençliğinde çobanlık ve tüccarlık yaparak insanların mallarına gözü gibi bakmış ve güvenilir olarak Mekke’de tanınmıştır. Bu nedenle Peygamber a.s.’a Muhammed-ül Emin unvanı verilmiştir. devam eden vetirede Peygamber a.s.’ın Erdemliler Hareketine katıldığı ve toplumu irşat için görev aldığı bilinmektedir. Güzel ahlak, terbiye, dürüstlük, doğruluk en önemli erdem değerleri olarak toplumda yaşaması gereken olgulardır.

Aşağıda Hz. Muhammed (s.a.v.), Hz. Hatice (r.a.) ile nasıl evlenmiştir? Anlatınız kısaca olarak ele alacağız.

Peygamber a.s., peygamberlikten önce amcasının yanında ticaretle meşgul olmuştur. Mekke’de en güvenilir kişi olarak bilinmektedir. 25 yaşlarında ticaretle uğraşan bir genç olarak amcası Peygamber a.s.’ı evlendirmek istemiştir. Hazreti Hatice r.anha da zengin ve kervanları olan bir hanım olarak ticaretle uğraştığı için Peygamber a.s., Onun dikkatini çekmiştir.

Hazreti Hatice r.anha, yardımcısını Peygamber a.s.’ın yanına gönderip haber yollamıştır. Amcasıyla istişare eden Peygamber a.s. da evlenmesinde bir sakınca olmadığı kararıyla o dönemde 50 yaşlarında olan Hazreti Hatice r.anha ile evlenmiştir. Bu evlilik, Hazreti Hatice r.anha’nın vefatına kadar devam etmiştir. Bu evlilikten beş çocukları olmuştur.

Aşağıda Müslümanlar Habeşistan’a ve Medine’ye niçin hicret etmişlerdir? Açıklayınız kısaca olarak ele alacağız.

Müslümanlar, Mekke döneminde çok büyük zulümler, eziyetler ve işkenceler görmüşlerdir. Müslümanların bu durumu, İslam’a girenlerin sayısının az olmasına ve açıktan dini yaşayamamaya neden oluyordu. Bu nedenle Peygamber a.s., Müslümanları adaletinden emin olunan bir hükümdarın ülkesine gönderdi. Bu ülke Habeşistan olarak bilinmektedir.

Habeşistan, Mekkeli Müşriklerin zulmünden uzaklaşmak ve dini daha iyi yaşamak, tebliğ yapabilmek adına Müslümanların sığındığı yerdir. Habeşistan Kralı, Müslümanların emin olduğundan, iyi ve güzel ahlaklı kimseler olduğundan hareketle kendine yakın hissetmiş ve Müslümanların, kendi ülkesinde kalmasına, dinlerini yaşamasına ev tebliğde bulunmalarına izin vermiştir. İslam tarihinde önemli bir yeri vardır.

Aşağıda Peygamberimiz (s.a.v.), Medine’de İslam toplumu oluşturmak için ne gibi çalışmalar yapmıştır? Bilgi veriniz kısaca olarak ele alacağız.

Peygamber a.s.’a Mekke topraklarında peygamberlik gelmiştir. Mekke topraklarında İslam’ı tebliğ ederken birçok zulüm ve işkencelerle karşılaşmıştır. Kendine tabi olanlar da bu zulme uğramıştır. Peygamber a.s. netice itibariyle hicret etmeyi uygun görmüştür.

Hicret sonrasında Medine toprakları İslam beldesi haline gelmiştir. Medine’de yer alan kabilelerin barışması, biat ve suffe meclislerinin kurulması, mescidin inşa edilmesi, Medine’nin İslam beldesi olmasında etkili olmuştur. Medine’de Müslümanlar refah içinde yaşayarak İslam’ı tebliğ ve irşat vazifelerinin yapılmasında öne çıkmışlardır. Böylece İslam’a giren kişilerin sayısı artmıştır, İslam beldesinin sınırları da genişlemiştir.

18 yorum yazılmış “4. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103”

  1. Çok yardimıniz oldu . Teşekkürler ❤ancak yazıları daha kısa yazsanız daha iyi olur 😊😊😊

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.