3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186

3. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2018 2019 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan MEB yayınları 3. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Bilim ve Teknoloji  Sayfa 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187  Buluşlar Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Buluşlar Metni Cevapları 

1. Tarihteki en önemli buluşlar nelerdir?

Cevap:  

  • TEKERLEK
  • ÇİVİ
  • PUSULA
  • MATBAA
  • İÇTEN YANMALI MOTOR
  • TELEFON
  • AMPUL
  • PENİSİLİN

2. Teknolojinin yararları nelerdir?

Cevap

  • En önemli faydalarından biri iletişimi kolaylaştırmasıdır. Eskiden komşu şehirle dahi iletişim kurmak günler alıyorken şimdi teknoloji sayesinde farklı kıtalar da ki insanlardan, olaylardan çok kısa süre de haberdar olabiliyoruz.
  • İnsan hayatını kolaylaştırmıştır. Bu sayede insanlar yapacağı işlerde fazla güç harcamadan eskiye göre yaptıkları işten daha fazla iş yapabilme olanaklarına sahip olmuşlardır.
  • Sağlık alanında büyük gelişmelere öncülük etmiştir. Eskiden hastalıkları bulmak oldukça zordu. Şimdilerde geliştirilen teknolojik aletler sayesinde teknoloji oldukça gelişti ve hastalıklar daha başlama evresindeyken bulunup tedavi süreci başlatılabiliyor.

1. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 183 Cevabı

Kelimelerin anlamlarım tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap

  • fabrika: İşlenmemiş veya yarı işlenmiş maddelerin makine, araç vb. ile işlenerek tüketime hazır duruma getirildiği sanayi kuruluşu, üretimevi
  • makine: Herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için çarklar, dişliler ve çeşitli parçalardan oluşan düzenekler bütünü
  • teleskop: Sonsuzdaki bir nesnenin gerçek görüntüsünü, içbükey bir aynadan yapılmış merceğinin odak düzleminde veren ve gök bilimiyle ilgili gözlemlerde kullanılan optik aygıt, gözlemci, ırakgörür

2. ETKİNLİK 

Soruları metne göre cevaplayınız.

1) Buluş ne demektir?

  • Cevap: Bir şeyin daha farklı ve yeni bir şekilde yapılması anlamına gelir.

2) Buzdolabı icat, edilmeden önce yiyecekler nasıl saklanıyordu?

  • Cevap: Yiyecekler büyük buz kütlelerinin içinde serin tutulurdu.

3) Tekerlek bulunmadan önce insanlar yüklerini nasıl taşıyordu?

  • Cevap: Yuvarlayarak, hayvanları kullanarak ya da sırtlarında taşıyorlardı.

4) Hangi amaçlarla televizyon izleriz?

  • Cevap: Haber alma, öğrenme ve eğlenme gibi amaçlarla izleriz.

5) Teleskop hangi amaçla icat edilmiştir?

  • Cevap: Ay’a ve gezegenlere bakmak için icat edilmiştir.

3. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 184 Cevabı

Metne uygun iki başlık bulunuz.

  • Cevap1- Hayatımızı Kolaylaştıran Buluşlar

    2- Buluşların Faydaları

4. ETKİNLİK 

Zıt anlamlı kelimeleri aynı renge boyayınız.

  • Cevap3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 184 Cevabı

5. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 185 Cevabı

Buluşlar hayatımızı nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Buluşlar hayatımızı kolaylaştırmıştır. Buluşlar sayesinde uzaktaki sevdiklerimizle kolayca iletişim kurabiliyor, uzak mesafeleri kısa sürede aşabiliyor, aradığımız bilgilere kolayca ulaşabiliyor, ev işlerini kısa sürede yapabiliyoruz. Buluşlar çalışma zamanımızı azaltıp, dinlenme zamanlarımızı arttırırken, daha verimli çalışmamızı sağlamıştır.

6. ETKİNLİK 

Kısa çizgi ile ilgili verilen bilgileri okuyunuz.

  • CevapSatır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmak için kullanılır.
    Birbiriyle ilgi kuran iki isim arasında kullanılır.
    Matematikte eksi işareti yerine kullanılır.
    Kısa çizgi Kısa çizgi Kelimeleri hecelerine ayırmak için kullanılır.

    • Ayşe ve Mert bayram ziyareti için dün yola çık-
    tılar.
    • Ankara-İstanbul arası yaklaşık beş saat sürer.
    • 16 – 4 = 12’dir.
    • “Öğ-ren-ci-ler” sözcüğü dört heceden oluşur.

b) Kısa çizginin kullanımına uygun örnek cümleler yazınız.

  • Cevap• Yemeklerden sonra ellerimizi sabun ile yı-
    kamalıyız.

    • Ay-Dünya arası mesafe 384.400 km’dir.

    • 80 – 17 = 63’tür.

    • Üç heceli sözcüklere örnek olarak “ma-ki-ne” kelimesi verilebilir.

7. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 186 Cevabı

Cümlelerdeki yazım yanlışı yapılmış kelimeleri bulup cümlelerin doğrusunu yazınız.

1) Dün ankara’da kar yağdı.

  • Cevap: Dün Ankara’da kar yağdı.

2) Arkadaşım mektubu ptt ile göndermiş.

  • Cevap: Arkadaşım mektubu PTT ile göndermiş.

3) Ümit, ayvalık ilçesinde doğmuştur.

  • Cevap: Ümit, Ayvalık ilçesinde doğmuştur.

4) Ülkemiz asya ve avrupa kıtaları arasında yer alır.

  • Cevap: Ülkemiz Asya ve Avrupa kıtaları arasında yer alır.

5) Abim, istanbul üniversitesini kazandı.

  • Cevap: Abim, İstanbul Üniversitesi‘ni kazandı.

8. ETKİNLİK 

Metni özenli ve okunaklı şekilde yandaki sayfaya yazınız.

  • Cevap: Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir