3. Sınıf Hayat Bilgisi Evren Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152

3. Sınıf Hayat Bilgisi ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 3. Sınıf Hayat Bilgisi ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Ülkeme Katkıda Bulunanlar Metni Cevapları (3. Sınıf Hayat Bilgisi)

3. Sınıf Hayat Bilgisi Evren Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 150 Cevabı 

Ülkemize hizmet etmiş, başarılar kazanmış bir kişiye örnek veriniz. Bu kişinin hangi konuda çalışmalar yaptığını söyleyiniz.

  • CevapAZİZ SANCAR

Türk akademisyen, yazar, biyokimyacı, moleküler biyolog, profesör, Aziz Sancar. Aziz Sancar kimdir? İşte Aziz Sancar’ın biyografisi. Aziz Sancar 1946 senesinde Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Savur ve Mardin’de tamamladı. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim gördü. Savur’da iki sene doktor olarak çalıştıktan sonra, Teksas Üniversitesi’nde doktorasını, Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerinde yaptı. Yale Üniversitesi’nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı.

1982 senesinde UNC Chapel Hill’de Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalıştı. Burada DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalıştı. 288 makale ve 33 kitap yayınladı. 1997 senesinden beri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill’de Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde Sarah Graham Kenan Profesörü olarak görev yapmaktadır. ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen ilk ABD’li Türk olarak tanınır.

Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır. ABD’de Ulusal Bilimler Akademisi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Türk Bilimler Akademisi üyesidir. Vehbi Koç Vakfı’nda 2007 senesinde ödül aldı. Chapel Hill’de eşi Gwen Sancar ile yaşıyor. Aziz ve Gwen Sancar, Carolina’daki Türk Evi’nin kurucuları arasında. Aziz Sancar’ın geliştirip adını koyduğu “maxicell” tekniği ile buluşunu yapıp adını koyduğu “excinuclease/excision nuclease” enzimi terimleri Oxford Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Sözlüğü’ne girmiştir.

3. Sınıf Hayat Bilgisi Evren Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 152 Cevabı 

Sizce, çalışmalarıyla ülkemize katkıda bulunan kişilerin hangi konularda yaptığı çalışmalar daha önemlidir? Nedenlerini açıklayarak tartışınız.

  • Cevap: Bence, çalışmalarıyla ülkemize katkıda bulunan kişilerin insanlığa faydası olacak konularda yapmış olduğu çalışmalar önemlidir. 

3. Sınıf Hayat Bilgisi Evren Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 153 Cevabı 

1. Mehmet Akif Ersoy ile ilgili bir araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri kısaca aşağıya yazınız.

  • Cevap1873 yılında İstanbul’da doğmuş olan Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı kaleme almış olan büyük şairimizdir. Eserlerde günlük konuşma dilini başarıyla kullanmıştır. Akla gelen her şeyi şiirleştirebilme yeteneğine sahiptir. Örneğin doktorla olan konuşmalarını bile şiir şeklinde ifade edebilmiştir. Gerçek adı Mehmet Ragif olan şair, vatan şairi ya da milli şair olarak tanınmaktadır. Sırat-ı Müstakim ve Sebül’ür Reşat dergilerini çıkarmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekilliği yapmıştır. Asıl mesleği veterinerlik olan şair Arapça, Farsça ve Fransızca bilmektedir. Şiirlerini topladığı Safahat adlı eseri yedi ciltten oluşmaktadır. 17 Şubat 1921’de yazdığı İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde meclis tarafından milli marşımız olarak kabul edilmiştir. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Kabri Edirnekapı Mezarlığı’nda bulunmaktadır.Mehmet Akif Ersoy’un hayatı çok kısa2. Engin Arık ile ilgili bir araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri kısaca aşağıya yazınız.
  • CevapTürk fizikçi Engin Arık… Engin Arık kimdir? İşte Engin Arık’ın biyografisi:

Engin Arık 1948 senesinde dünyaya geldi. 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik-Matematik Bölümü‘nden mezun oldu. Daha sonra Pittsburgh Üniversitesi’nde master ve doktora yaptı.

1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne geçti. 1997-2000 seneleri arasında Viyana Üniversitesi’nde görev yaptı. 1985 senesinden beri Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü‘nde öğretim üyesi olarak çalışıyordu.

“Deneysel Yüksek Enerji Fiziği” alanında yaptığı çalışmalarıyla, uluslararası alanda tanınıyordu. Arık, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) Türkiye’nin üye olup buradaki temel bilimlerden ve bu sene deneyi yapılmakta olan ‘evrenin yaratılış teorisi’ Big Bang’den (Büyük Patlama) Türk fizikçilerinin faydalanması için büyük mücadele vermişti. TÜBİTAK’ın bilim dünyasının büyük önem verdiği bu deneye maddi destek vermemesi, hatta, ‘ilgilenmiyoruz’ diyerek geri çevirmesi Arık’ı üzmüştü.

Arık, göğüs kanseri olmasında bu konulara üzülmesinin de payı olabileceğini belirtmişti. Ve Arık’ın bu uğraşı semeresini vermişti.

Arık, bu deneye katılacak Türk fizikçilerine TAEK’in (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) maddi destek vermesini sağlamıştı. CERN’deki Türk grubunun başkanı olan Arık, bundan sonraki hedefin Türkiye’nin CERN’e gözlemci üye değil, tam üye olmasının sağlanması olduğunu vurgulamıştı.

Türkiye’nin toryum açısından zengin olduğunu belirten Arık toryumla çalışan nükleer reaktörlerin kurulması konusunda da araştırmalar yürütüyordu. Arık, 30 Kasım 2007 tarihinde Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybetti. Boğaziçi Üniversitesi’nde kendisiyle aynı bölümde profesör olan Metin Arık ile evliydi ve iki çocuğu vardı.

3. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Evren Yayıncılık 5. Ünite Ülkemizde Hayat Sayfa 150, 151, 152, 153 Ülkeme Katkıda Bulunanlar  Etkinlik Soruları ve Cevapları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.