10. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15

10. Sınıf Coğrafya ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 10. Sınıf Coğrafya ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzletilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Hazırlık Soruları
1. Dünya’nın oluşumu hakkında neler biliyorsunuz?

Dünya evrendeki yıldızların patlaması ve oluşturdukları toz bulutlarının çekim kuvvetleri etkisiyle bir araya gelmesi sonucu oluşmuştur. Bu çekimi sağlayan Güneştir. Böylece Dünya, oluşurken bir yandan da Güneş sistemindeki yörüngesine oturmuştur. Başlarda Dünya çok sıcaktı. Kabuk kısmı soğudu fakat iç kısmında bugün bile erimiş metallerden oluşan bir çekirdek bulunuyor.

Tüm evrendeki gezegenlerin oluşumu bu şekildedir. Bizim galaksimiz olan Samanyolu Gökadası da gaz ve toz bulutlarının kütle çekim kuvveti ile oluşturduğu gezegenlerden meydana gelmektedir.

Dünyamız başlarda dönmekte olan bir alev topundan ibaretti. Fakat zamanla çevresinde atmosfer oluştu ve yağmur yağmaya başladı. Soğuyan toprak dış kabuğu oluşturdu ve taşlar, dağlar, çukurlar meydana geldi. Denizler ve akarsular da yağan yağmurların bu çukurları doldurmasıyla oluştu.

2. Yeryüzünün şekillenmesinde hangi faktörler etkili olmuştur?

Yeryüzünün oluşması ve şekillenmesi uzun yıllar sürmüştür. Yeryüzünde evrenin başlangıç noktasından itibaren gelinen son dönemde birçok doğal olaylar gerçekleşmektedir. Yeryüzünün şekillenmesinde bazı doğal faktörler etkili olmaktadır.

Özellikle, depremler, volkanik patlamalar, tektonik hareketler, kıtaların birbirinden ayrılması, suların yükselmesi, sıcaklık değişimleri, basınç değişimleri gibi etkenler yeryüzü şekillerinin oluşmasında etkilidir. Heyelan, erozyon, aşırı yağışlar gibi nedenler de yeryüzü şekillerinin oluşmasını etkilemektedir. Yeryüzü oluşumu günümüzde de devam etmektedir.

Depremlerin olması, volkanik patlamaların devam etmesi bunun en büyük göstergesidir. Yeryüzünde tektonik hareketlerin sık olduğu yerlerde depremler daha sık yaşanmakta ve kıta oluşumları da devam etmektedir.

Sondaj çalışmalarının Büyük Okyanus’ta yapılmasının nedenleri neler olabilir?
• Günümüzde yer kabuğu ve ona yakın katmanlar hakkında doğrudan bilgi edinilebilirken Dünya’nın iç yapısı ile ilgili bilgilere nasıl ulaşılmaktadır?

2 yorum yazılmış “10. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15”

    1. Yaw çözümleri bu değil qi. Mavi kasımda dinozoğların oldu kısım var. Bir fotograpfen koyulmuş. Üzerinde sinoqnawtusq yaziort. Lütfen eqleyin abe

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir