10. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198

10. Sınıf Coğrafya ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 10. Sınıf Coğrafya ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzletilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Türkiye’de Göçler Cevapları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları 2. Ünite Beşeri Sistemler Sayfa 193, 194, 195, 196, 197, 198  Türkiye’de Göçler Etkinlik Soruları ve Cevapları

Türkiye’de Göçler

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 197 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyarak bu konudaki düşüncelerinizi sınıfta söyleyiniz.

Göçmenlerin Entegrasyonu
Kültürler arası yetkinliklerin başarılı bir şekilde kullanılabilmesi için stratejilerin ve davranışların uyumu, etkili bir şekilde göçmenlere yardım ve destek alanında çalışan kişiler için oldukça elzemdir.
Yabancı vatandaşlar ile uzmanlar arasındaki teması sağlamak ve yerel halk ile yabancılar arasında olumlu bir etkileşimi teşvik etmek önem teşkil eder. Bunun ev sahibi ülkedeki göçmenler ile diğer etnik azınlıklara da saygı gösterilmesi üzerinde olumlu etkisi olacaktır. Ayrıca yerel kuruluşlarda ve STK’larda çalışan uzmanlar, göçmenler ile kendi kültüründen olup daha önce de o coğrafi bölgede kültür şokunu deneyimlemiş kişiler arasındaki bağlantıların kurulmasını da teşvik etmelidir. Aynı zamanda göçmenlerin o kültüre (hem kendi kültürlerine hem de ev sahibi ülkenin kültürüne) erişimi de desteklenmelidir. Öte yandan göçmenlerin entegrasyon uğruna kendi kültürel kimliklerini bir yana bırakmaları gerektiği asla düşünülmemelidir:
Çalışanların kültürel farklılıklarından kaynaklanan çatışmaların önlenmesi, tespit edilmesi ve çözüme kavuşturulması için gayret etmeleri gerekmektedir. Bunu da kültürler arası sorunların farkına vararak, bu sorunlara karşı savunma mekanizmaları geliştirerek aynı zamanda aktif vatandaşlığı teşvik etme amacıyla olumsuz klişeler ve ön yargılarla mücadele ederek yapabilirler. Aslında bu, ev sahibi ülkedeki kültürel çeşitliliğin faydaları konusunda farkındalık oluşturup ön yargı ve klişelere karşı mücadele ederek başarılabilir.
Göçmenlere yardım sağlama üzerinde çalışan uzmanlar için en önemli yetkinliklerden biri empatidir. Daha önceden yurt dışında yaşama veya öğrenim görme deneyimleri ile aynı rahatsızlık ve geri çekilme hissini anımsayarak hatırlamaları ve yansıtmaları bu bağlamda önemlidir. Öte yandan bu kişisel deneyim uzmanların göçmenlerin sorunlarına olan hassasiyetlerini artırmalarına ve yeni bir gerçekliğe uyum sağlamak ve alışmak için göçmenlerin zamana ihtiyaç duyduklarını göz önünde bulundurarak onlara karşı olan hoşgörülerini güçlendirmelerine katkı sağlayacaktır.
Göçmenlere yardım konusunda çalışan uzmanların kültürler arası yetkinliklerinin artırılması, kendi kültürlerinin ve “yabancı” kültürlerin daha çok farkına varmalarına, aynı zamanda klişe ve ön yargıları daha iyi tespit etmelerine ve bunlarla başa çıkma mekanizmaları geliştirmelerine imkân tanıyacaktır. Öte yandan göçmenlerin ve ev sahibi ülkenin vatandaşlarının kültürler arası yetkinliklerinin artırılması için uzmanların çaba göstermeleri gerekmektedir.
Böylece uzmanlar kültür hakkında farklı bir algıya sahip olacaklar ve toplumdaki kültürel çeşitliliğin faydalarını anlayacaklardır.

  • Cevap: Göçmenlerin göç ettikleri yere uyum sağlamaları kolay değildir. Öncelikle yaşadıkları yere adapte olmaları, yaşadıkları yerin dilini kültürünü gelenek ve göreneklerini öğrenmeleri gerekir. Ardından kendilerine yaşam alanı açmalı hayata tutunabilmek adına yeni bir düzen kurmalılar. Bu düzeni kurarken göçmen büroları ve yetkililer de gerekli yardımı yapmalıdır.

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 198 Cevabı

Yukarıdaki tabloyu örneğe uygun olarak tamamlayınız.

  • Cevap:

Ekonomik nedenli göçtür. – Sosyal nedenli göçtür. -Doğa olaylarına bağlı göçtür. -Siyasi nedenli göçlerdir -Sürekli göçlerdir. – Geçici göçtür.

  • Doğu Karadeniz’de yazın yaylaya çıkılması(Doğa olaylarına bağlı göçtür )
  • Adana’ya pamuk toplamaya gidilmesi(Ekonomik nedenli göçtür. Geçici göçtür. )
  • Büyük şehirlerde inşaatlarda çalışmaya gidilmesi(Ekonomik nedenli göçtür.)
  • İzmit’te bir fabrikada çalışmaya gidilmesi(Ekonomik nedenli göçtür. Geçici göçtür. )
  • Kan davasından dolayı büyük şehirlere gidilmesi(-Sürekli göçlerdir  )
  • Suriye’deki insanların Türkiye’ye sığınması(Siyasi nedenli göçlerdir Geçici göçtür. )
  • Van depreminden sonra VanlIların başka şehirlere gitmesi(-Sürekli göçlerdir Doğa olaylarına bağlı göçtür.)
  • Karabük Demir Çelik Fabrikasında çalışmaya gidilmesi (Ekonomik nedenli göçtür.)
  • Yaz tatilinde Marmaris’e gidilmesi(Geçici göçtür. )

 

Bir Yorum yazılmış “10. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198”

  1. Doğu Karadeniz’de yaylalara çıkılması- ekonomik nedenli göçtür. Bu örneği kitap zaten yapmış. Ama siz yanlış yapmışsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir