10. Sınıf Tarih MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118

10. Sınıf Tarih ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 10. Sınıf Tarih ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

 10.Sınıf Tarih Ders kitabı MEB yayınları Cevapları sayfa 118

II. Murad
Timur’un ölümünden sonra oğlu Şahruh’un idaresindeki Timur 
Devleti, II. Murad tahta geçtiğinde, hâlâ kuvvetini koruyor ve Osmanlılar için önemli bir tehlike oluşturuyordu. II. Murad, Anadolu’daki temkinli hareketleriyle bu tehlikeyi Osmanlı üzerine çekmedi. Varna ve II. Kosova Savaşlarında kazandığı başarılar sayesinde Balkanlardaki Haçlı ilerleyişi
son buldu ve İstanbul’un Fethi için gerekli zemini sağladı. II. Murad, yaptırdığı eserlerden dolayı “Ebu’l-hayrât” unvanıyla anılmıştır. Otuz yıllık hükümdarlık döneminde, Osmanlı para birimi olan akçe, değerini korumuş devletin gelirleri 2.5 milyon altına yükselmiştir. Kültürel faaliyetlere de önem veren II. Murad sanat, edebiyat ve musikiyi takdir eden tasavvufi hayata düşkün bir hükümdardır. Onun döneminde Türkçe ve Oğuz-Türk kimliği ön plana çıkmıştır.

SORU:1. Timur Devleti’nin Osmanlılar için tehlike oluşturmasının gerekçeleri nelerdir?
Timur’un ölümünden sonra oğlu Şahruh’un idaresindeki Timur Devleti, II. Murad tahta geçtiğinde, hâlâ kuvvetini koruyor olup, Anadolu’ya tekrar sefer yapabilecek güçte olmaları tehlike oluşturuyordu.
Hem Haçlı seferleri hem Timur Devleti’nin saldırıları Osmanlı Devleti’ni zor durumda bırakabilirdi.

SORU:2. II. Kosova Savaşı’nın Türk tarihi açısından önemi nedir?
II. Kosava Savaşı’nın Türk tarihi açısından önemi, Balkanlar’daki Türk egemenliğinin kesinleşmesidir.

SORU:3. “Ebu’l-hayrât” ne demektir?
Ebû’l- Hayrât”, “Hayırların Babası” demektir. II. Murat’a yaptırdığı bir çok eserden dolayı bu isim verilmiştir. Başta Bursa ve Edirne’de olmak üzere Rumeli’de de bir çok cami, medrese, saray ve köprüler yaptırmıştır.

SORU:4. II. Murad Dönemi’nde Türkçe’nin ve Türk kimliğinin ön plana çıkmasının nedenleri neler olabilir?
-Milli kültür anlayışı kazandırarak birlik ve beraberliği artırmak
-Fars kültürü ve diğer yabancı kültürlerin etkisini önlemek
-Ayrı bir kültür ve devlet olduğu bilincini oluşturmak
-Osmanlı soyunun büyük ve kutlu olduğunu anlatmak gerekçeleri ile kayı boyu damgası kullanılmış olabilir.

—-

İstanbul Rasathanesi ve Takıyüddin er-Rasıd Osmanlı Devleti’nin yetiştirdiği büyük astronom ve matematikçilerden olan Takıyüddin er-Rasıd, 14 Haziran 1526 tarihinde Şam’da doğmuştur. Başta babası olmak üzere Şam ve Mısır’daki çeşitli âlimlerden akli ve naklî bilimleri tahsil etmiştir. Takıyüddin, matematik sahasında beş, astronomi sahasında yirmi, fizik-mekanik sahasında üç, tıp ve zooloji sahasında birer eser telif etmiş ayrıca ölçü ve tartılar ile ilgili bir risale yazmıştır. Takıyüddin’in asıl amacı “Uluğ Bey Zîc”indeki bazı eksik kısımları tamamlamak ve yeni bir zîc hazırlamaktır. İstanbul Rasathanesi’nin kurulması, bu amacına ulaşmasına imkân tanımıştır. Takıyüddin, Sultan II. Selim tarafından 1571 yılında müneccimbaşı tayin edilmiştir. 1579’da Sultan III. Murad’ın bir fermanıyla Tophane sırtlarında ve bugünkü Fransız elçilik sarayının bulunduğu yerde bir rasathane inşasına başlanmıştır. Astronomi sahasındaki önemli kitaplar ve aletler de bu rasathanede toplanmıştır. Rasathanede yapılan gözlemler sonucunda Takıyüddin, güneş parametrelerinin hesaplanması için yeni bir metot geliştirmiştir. Takıyüddin, asıl amacına yönelik olarak da yeni gözlemlerine dayanarak güneş ve ay cetvellerini ihtiva eden zicler hazırlamış ve Sultan III. Murad’a ithaf etmiştir (İhsanoğlu- Kaçar, 2002, s.166-168’den düzenlenmiştir).

Aşağıdaki soruları metinden yola çıkarak cevaplayınız.
SORU: 1. Takıyüddin’in matematik ve astronomi alanında yaptığı çalışmalar nelerdir?
Takıyüddin, matematik sahasında beş, astronomi sahasında yirmi, fizik-mekanik sahasında üç, tıp ve zooloji sahasında birer eser telif etmiş ayrıca ölçü ve tartılar ile ilgili bir risale yazmıştır.
Takıyüddin, güneş parametrelerinin hesaplanması için yeni bir metot geliştirmiştir. Takıyüddin, güneş ve ay cetvellerini ihtiva eden zicler hazırlamıştır.

SORU: 2. “Müneccimbaşı” ne demektir?
Saray hizmetinde bulunan bilginlerden gök bilimiyle uğraşanlara verilen unvandır. Müneccimbaşı

SORU: 3. İstanbul’da rasathane kurulmasının gerekçeleri neler olabilir?
Gökyüzü olaylarını incelemek, takvim, imsakiye ve zayiçe hazırlamak, savaş, doğum, düğün, denize gemi indirilmesi gibi konularda uğurlu saatler tespit etmek, kuyruklu yıldızların geçişi, zelzele, yangın, güneş tutulması ve ay tutulması gibi astronomi ile ilgili olayları tespit etmek.

SORU: 4. Akli ve naklî bilimlere örnekler veriniz.
1- Nakli ilimler. (Tefsir, kelam, hadis, fıkıh ilmi)
2- Akli ilimler. (Matematik, edebiyat ve mantık ilmi gibi.)

—-

SORU: 5. Rasathanelerin günümüzde astronomi biliminin gelişmesine katkıları neler olabilir?
Günümüz astronomi biliminin gelişmesini sağlamıştır. Çeşitli bilim insanları yetiştirilmiştir. Eğitimin nakli değil, akli olmasını sağlamıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.