10. Sınıf Biyoloji Berkay Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84

10. Sınıf Biyoloji ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 10. Sınıf Biyoloji ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

1. Bir anne ve babanın dört çocuğu oluyor. İki kız ve iki erkek çocuğun peş peşe olma ihtimali nedir?

  • Cevap: 1/16

2. AaBbCcDd genotipinde bir bireyin B-C genleri bağlıdır. Krossing over olmadığı düşünülürse bu bireyden oluşabilecek gamet çeşitlerinin sayısını ve genotiplerini bulunuz.

  • Cevap: 8 çeşit gamet oluşabilir. Oluşabilecek genotipler: ABCD, ABCd, AbcD, Abcd, aBCD, aBCd, abcD, abcd

3.

a) Yukarıda genotipleri belirtilen bireylere ait eşey ana hücrelerinin, mayoz bölünmesi sonucunda oluşabilecek gamet hücresi çeşitlerinin genotiplerini yazınız (Krossing over olayının gerçekleşmediği kabul edilecektir.).

  • Cevap: I. ABC, ABc, abC, abc II. ABC, abc III. ABC, AbC, Abc, ABc, aBC, abC, abc, ABc

b) Üç birey de aynı genotipte olmasına rağmen gamet çeşitlerinin farklı olmasının nedeni nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: I ve II. bireylerde bağlı genler söz konusudur. Krossing over olayının gerçekleşmediği kabul edildiğinden bu bireylerdeki genler bağımsız şekilde hareket edemezler. Dolayısıyla bu bireylerin gamet çeşidi sayıları III. bireye göre daha azdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir